"skreczujący" dźwięk na karcie ATI AC'97 (laptop Toshiba)

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
filo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

"skreczujący" dźwięk na karcie ATI AC'97 (laptop Toshiba)

Post autor: filo »

Już jakiś czas używam Linuksa i zwykle wszystkie problemy udawało mi się rozwiązać przy pomocy google i forów, ale ten mnie przerósł. Z kilkadziesiąt chyba już "godzin bieżących" poświęciłem na szukanie i testowanie wszelkich rozwiązań, porad i żadna nie pomogła na dłużej.

Do niedawna siedziałem na Ubuntu 7.04 i wszystko było świetnie... dopóki mi repozytoriów nie wyłączyli, co w sposób dosyć bezpośreni nakłoniło mnie do zainstalowania 8.10.
No i zaczął się problem, bo od tego czasu nie mogę zmusić dźwięku do normalnego działania.
Niby działa, ale w pewnym momencie potrafi się nieprzyjemnie zapętlić albo zamilknąć (i jak w tym momencie uruchomię np. MOC, to słyszę coś co mogę określić jako "skreczowanie").

Czynności które pomagały na krótką metę:
- usuwanie pulseaudio (z różnymi czary-marami z how-to)
- kompilacja alsowego modułu jądra
- kompilacja alsy ze źródeł
Po krótkim czasie względnie dobrego działania problem wracał (mimo nieaktualizowania jądra).

Czynności, które nie działały:
- restartowanie alsy (dźwięk milknął wraz z wyłączaniem alsy i wracał w tej samej postaci wraz z jej włączaniem)

Problem pojawia się w różnych momentach; przy zwykłym słuchaniu muzyki, przy próbie odtworzenia flv, czy nawet przy samym logowaniu - zauważyłem go już dawniej na LiveCD 7.10 (dźwięk logowania sie zapętlił) jednak wtedy sądziłęm, że to jakiś problem wersji Live.
Najczęściej - mam wrażenie - pojawia się przy używaniu czegoś związanego z flashem (flv, YT); jednak nie jest to regułą (jak choćby z tym dźwiękiem logowania, czy z pojawianiem się problemu przy słuchaniu "zwykłej" muzyki).

Obstawiam, że problem może mieć jakiś związek z jądrem albo samą alsą, bo wygląda, że na równolegle zainstalowanym Archu problem jest taki sam.

Specyfikacja:

Kod: Zaznacz cały

description: Multimedia audio controller
             product: IXP SB400 AC'97 Audio Controller
             vendor: ATI Technologies Inc
             physical id: 14.5
             bus info: pci@0000:00:14.5
             version: 80
             width: 32 bits
             clock: 66MHz
             capabilities: msi bus_master cap_list
             configuration: driver=ATI IXP AC97 controller latency=64 mingnt=2 module=snd_atiixp
Może ktoś się spotkał z podobnym problemem?
Ja się już czuję z lekka zrezygnowany; Linux postawił mnie przed wyborem: "Ja albo muzyka" :(

Na koniec dodam jeszcze ceremonialną formułkę, że pod Win XP problem nie występuje (więc teza o uszkodzonej karcie odpada).
kuduaty
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: "skreczujący" dźwięk na karcie ATI AC'97 (laptop Toshiba)

Post autor: kuduaty »

Mam dokładnie to samo. Problem pojawił się po updacie Ubunciaka do 9.04.
Męczę się już 2 tygodnie i nic nie mogę wydumać. :(

EDIT:
Jest! Solved! :D
Trzeba zrobić tak:

1. Wchodzisz w menedżer pakietów i wywalasz wszystko, co ma w swojej nazwie "alsa".
2. Później System -> Administracja -> Upoważnienia
W zakładce hal/device-access ustawiasz Upoważnienia Bezwględne dla wszystkich w polach "Directly access audio players" i "Directly access sound devices".
3. Reinstalujesz jedynie alsa-base i alsa-utilis. (apt-get install alsa-base, oraz apt-get install alsa-utilis)
4. reboot

Voila!

edit;
Obsługiwany jest tylko jeden strumień, więc nie da się słuchać muzyki w czasie oglądania filmu, ale... Działa!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”