nowy dział - kod źródłowy

Uwagi, propozycje tematów, pomysły na serwis Ubuntu.pl

Czy jesteś na wprowadzeniem nowego działu - kod źródłowy?

Nie - na co mi to.
14
58%
Nie - na co mi to.
10
42%

Liczba głosów: 24
hans91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

nowy dział - kod źródłowy

Post autor: hans91 »

Mógłby zostać umieszczony w dziale system. Myślę, że byłby zarówno przydatny dla najbardziej zaawansowanych, którzy rozumieją, co mówią linijki kodu ubuntu, jak i dla tych,[/color] którzy chcieli by poznać, co znaczą.
Można by było zrobić tutorial. np po kolei przeprowadzić analizę kodu jakiegoś małego programu.

Myślę że to ważne, bo w ten sposób może ktoś się zarazi rozwojem ubuntu, a co za tym idzie i debiana.

Dodam, że akurat specjalistą nie jestem. Już któryś raz zaczynam historię z linuxem. Potrafię z niego tylko korzystać. W najprostszym tego słowa znaczeniu, ale z chęcią bym to zmienił.
john_clock
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: nowy dział - kod źródłowy

Post autor: john_clock »

Zarówno kod źródłowy, jak i dokumentację programów można znaleźć na stronach domowych projektów oraz na innych stronach z oprogramowaniem.

Wydaje mi się, że za kody źródłowe biorą się programiści, albo osoby, które chcą się nauczyć programować. Teraz, odpowiednio: jedni umieją sami przeanalizować kod; drudzy najpierw powinni nauczyć się podstaw programowania, bo to, że ktoś poda im "na tacy" analizę kodu, na długo nie wystarczy. W razie czego, jest dział Programowanie.
Awatar użytkownika
cukier_lukier
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86

Odp: nowy dział - kod źródłowy

Post autor: cukier_lukier »

Poza tym, jest dział Programowanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ubuntu.pl”