Szukam programu do robienia obrazów partycji działającym zarówno pod linuksem (ubu) jak i windowsem (win7). miło by było gdyby można było nadawać komentarze do obrazów i gdyby były one jakoś kompresowane bo2x25GB nie uśmiecha mi się chomikować.
Dzięki za pomoc.
pozdrawiam.
PlaMa
Program do Backupów (z GUI :) )
- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Program do Backupów (z GUI :) )
Pod linuksem:
Najpierw tworzysz plik wypełniony samymi zerami, aż zapchasz system plików, po czym usuwasz ten plik:
przez co upewniasz szię, że puste miejsce na dysku jest wypełnione samymi zerami.
Następnie tworzysz obraz partycji, kompresując go w locie:
/dev/sdxy to oznaczenie
Wydaje mi się, że dobrze byłoby odmontować partycję przed wykonaniem jej obrazu, ale nie jestem pewny czy to dobry pomysł.
Co prawda nie działa to pod Windows, ale po co miałoby działać? Przecież obrazów partycji nie robi się co miesiąc, a przywrócić je można z LiveCD.
Najpierw tworzysz plik wypełniony samymi zerami, aż zapchasz system plików, po czym usuwasz ten plik:
Kod: Zaznacz cały
cat /dev/zero > plik.tmp
sync
rm plik.tmp
Następnie tworzysz obraz partycji, kompresując go w locie:
Kod: Zaznacz cały
dd if=/dev/sdxy | gzip > plik_z_obrazem.img
Wydaje mi się, że dobrze byłoby odmontować partycję przed wykonaniem jej obrazu, ale nie jestem pewny czy to dobry pomysł.
Co prawda nie działa to pod Windows, ale po co miałoby działać? Przecież obrazów partycji nie robi się co miesiąc, a przywrócić je można z LiveCD.