lm-sensors – nowy chipset IT8720

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Cuthbert75
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

lm-sensors ? nowy chipset IT8720

Post autor: Cuthbert75 »

Witam!

Mam płytę MA770-DS3 z chipsetem ITE IT78720. Na stronie: http://www.lm-sensors.org/wiki/Devices jest wykazane, że lm-sensors obsługują IT8720F od kernela 2.6.29.
Zakładam, że IT8720 i IT8720F to to samo, bo na stronie producenta chipsetu po wpisaniu do wyszukiwarki 8720 wyrzuca tylko IT8720F.
Oczywiście zainstalowanie lm-sensors w wersj 3.0.3 niewiele mi dało i wykrywa tylko temperaturę procesora. Wykrywa co prawda chipset IT8720, ale pisze, że obsługa jest w opracowaniu i nie dodaje odpowiedniego modułu.

Jak się domyślam pies leży pogrzebany w obsłudze układu przez kernel 2.6.29, do którego w Ubuntu jeszcze droga daleka. Czy przychodzi Wam jakaś inna możliwość np. patch kernela z dytrybucji, aby uruchomić lm-sensors? Przyznam się, że samodzielna kompilacja 2.6.29 to dla manie trochę za wysoki poziom.
Próbowałem też na 8.10 i 9.04 ale z takim samym skutkiem.
bo mnie
Pozdrawiam
Cuthbert

EDIT:
W związku z brakiem podpowiedzi zmuszony byłem do rozwiązania problemu samemu. Nie ukrywam, że nie przyszło mi to łatwo i byłbym wdzięczny za udzielenie paru podpowiedzi, które ułatwiły by mi ten proces w przyszłości. Poniżej chciałbym zamieścić swojego rodzaju HowTo.

Przede wszystkim w przypadku gdy lm-sensors nam nie wykrywa urządzeń należy ściągnąć i skompilować najnowszą wersję:

Kod: Zaznacz cały

http://www.lm-sensors.org/wiki/Download
Sama kompilacja nie jest trudna poza tym, że trzeba zapoznać się z plikiem INSTALL i działem Dependencies. Trzeba oczywiście usunąć lm-sensors w wersji z dystrybucji i potem

make all
i

make install
Następnie uruchamiamy

sudo sensors-detect
i uważnie czytamy komunikaty. U mnie pojawiał się komunikat

driver to be written
przy chipsecie IT8720 i podpis Sucess. Po zakończeniu oczywiście nie dopisywał tego modułu do skryptów startowych, no bo i jak jak go nie ma... ;)

Przeglądając dział Devices na stronie lm-sensors jednak chipset IT8720 był wykazany jako obsługiwany, ale niestety dopiero od kernela 2.6.29. Dodatkowo obsługa tego chipsetu pojawiła się po ukazaniu się ostatniej wersji lm-sensors tj 3.0.3.
Przeglądając dział Support na lm-sensors trafimy na stronę

http://search.gmane.org/
i tu warto wpisać magiczne słowo patch i typ chipsetu. U mnie to było:

patch it8720
W efekcie dowiedziałem się, że trzeba ręcznie spatchować w źródłach kernela moduł it87, dodając wpisy o chipsecie it8720 analogicznie jak dla chipsetu it8718. Z uwagi na fakt, że opisywany patch dotyczył innej wersji kernela i nie za bardzo pasował do mojej, poszedłem na łatwiznę i w module it87 w źródłach kernela z dystrybucji zamieniłem wszystkie 8718 na 8720. Kompilację kernela wykonałem w 100% zgodnie z

http://www.howtoforge.com/kernel_compilation_ubuntu
i nie ma tu niczego trudnego (poza tym że trwa jakąś godzinę). Po zainstalowaniu nowego kernela przegrałem plik it87 z katalogu

/lib/modules/nowy kernel/kernel/drivers/hwmon
do

/lib/modules/oryg.kernel/kernel/drivers/hwmon
Potem modprobe it87 i HURA!!! gkrellm i polecenie sensors wykrywa mi napięcia i obroty wiatraczków. :). Działa również regulacja przez pwmconfig.

Mam nadzieję, że powyższy opis się komuś przyda bo mnie dojście do powyższego zajęło dość dużo czasu, no ale już wiem, że kompilacja kernela to nic strasznego - no może poza faktem, że po uruchomieniu skompilowanego kernela niestety nie działa mi dźwięk... ;( Ustawienia kernela przed kompilacją wczytałem z katalogu /boot/.

W celu kompilacji pojedynczego modułu a raczej gałęzi modułów polecam wątek: viewtopic.php?t=95674.
Z uwagą, że w poleceniu

make -C /lib/modules/<wersja kernela>/build M=/sciezka/do/folderu/z/modulem modules
<wersja kernela> to jest aktualnie zainstalowany kernel z dystrybucji np 2.6.24-23-generic
Awatar użytkownika
vtold
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: lm-sensors ? nowy chipset IT8720

Post autor: vtold »

Należy Ci się plusik za to howto :-) Dobrze by było jakbyś jeszcze dodał do tematu słówko [SOLVED].
Happy linux user #483910
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”