Squirrelmail - wygląd i używalność

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
Haz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Squirrelmail - wygląd i używalność

Post autor: Haz »

Witam,

Mam na swoim serwerze (Ubuntu Server 7.10, postfix, wirtualni użytkownicy w tymże w oparciu o MySQL) od jakiegoś czasu zainstalowanego SquirrelMaila (1.4.10a).
Działa, jednak wygląda nieciekawie i do intuicyjności w używaniu mu daleko - szczególnie, jeżeli wziąć pod uwagę fakt, iż ludzie go używający w tym konkretnym przypadku nie mają specjalnego obycia z komputerem i powinno wszystko być możliwie najprostsze.

Mam zatem parę pytań:

1. Doinstalowalem polski język do tego Squirrelmaila, ale takie rzeczy jak INBOX, Trash, Sent i Drafts - czyli nazwy skrzynek - są po angielsku. Ponadto są ułożone dziwnie (Sent wewnątrz Inbox? Idiotyzm). Da się jakoś pozmieniać nazwy i ułożenie tych skrzynek, jeżeli nie już dla istniejących użytkowników to chociaż domyślnie - przy czym dla istniejących użytkowników nadal wszystko ma działać?

2. Czy są jakieś pluginy pozwalające na latwiejszą edycję skórek (np. w oparciu o CSS) na wyższym poziomie niż tylko zmiana paru kolorów i fontów?

3. Czy są ewentualnie gotowe darmowe skórki, które zmieniają wygląd na nieco bardziej nowoczesny i poukładanie wszystkiego na nieco bardziej intuicyjne?

W drugim i trzecim przypadku ostatecznie mogę się bawić sam i grzebać w tamtych plikach w nadziei na wymyślenie czegoś, ale skrzynek nie udało mi się poukładać logicznie domyślnie.
Z góry dzięki

EDIT:
No dobra, jeżeli chodzi o wygląd, to poprzeglądałem pliki Squirrelmaila, powprowadzałem trochę zmian, co pozwoliło mi na dostosowanie skórki do własnych potrzeb. Jeżeli kto ciekaw, to wygląda to tak (powymazywałem adresy, nazwy, nazwiska, tematy):

Obrazek

Problem mam natomiast ze skrzynkami. Owszem, w configu można ustawić domyślne skrzynki dla kosza, roboczych i wysłanych, ale jeżeli je zmienię, to sypie się to u obecnych użytkowników (np. kosz nie działa, tj. nie są przenoszone do niego skasowane wiadomości).
Wyłączenie opcji, która każe trzymać skrzynki wewnątrz INBOX nic nie dała - pewnie dlatego, że domyślne skrzynki to nadal INBOX.Trash, INBOX.Drafts i INBOX.Sent.

Wygląda to tak:

- INBOX
-- Drafts
-- Trash
-- Sent

A chciałbym, żeby wyglądało tak:

- ODEBRANE
-- Jakieś tam
-- Skrzynki ustawione przez
-- Użytkownika
- Robocze
-- Skrzynki użytkownika
- Kosz
- Wysłane

Żeby zarazem nie spieprzyć działania katalogów u obecnych użytkowników.
Ktoś posłuży radą?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”