Sciemniający sie LCD

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
inspired
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Sciemniający sie LCD

Post autor: inspired »

Na wstępie witam wszystkich i proszę o pomoc.

Posiadam laptopa Fujitsu-Siemens Amilo Pi 2515.
W Kubuntu 8.10 Interpid Ibex zainstalowanymz DVD mam następujący problem.
Ekran jest wyciemnony jak przy maksymalnym oszczędzaniu enegii.

Mogę to zmienić przy użyciu opcji zuzycia energi, programu xbacklight, czy powerdevil.
jednak po każdej zmianie monitor rozjaśnia się i po jakimkolwiek ruchu myszką czy wciśnięcu klawisza klawiatury automatycznie sciemnia się.

Szukałem kilka dni na aglojęzycznych forach i na ubuntu forum ale nie znalazłem odpowiedzi.
Znalazłem gdzies po angielsku info o bugu ale nie wiem czy jest sens szukac tego znowu.
Gdzieniegdzie wspomina sie o złym acpi (klawisze tez Fn dla jasności nie dizłaja) jednak idzie ustawic to w ustawieniach i i tak nie pomaga bo dalej sciemnia.

Ze względu na to iż mam słaby wzrok zrezygnowałem narazie z interpida i mam Hardy i tu wszystko działa jak należy.

Gdyby ktoś podsunął mi gdzie szukać odpowiedzi (jaki plik konfiguracyjny może być z tym związany i ewenualnie jaki wpis) byłbym wdzięczny.

Ostatecznie bede działał na hardym bo kde mam 4.1 i oko cieszy.

P.s wiem ze były takie problemy z asusami i zostały rozwiązane aktualizacjami (tylko ile można czekać z nadzieją)
Awatar użytkownika
Jarzyna
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.04
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Sciemniający sie LCD

Post autor: Jarzyna »

Też mam taki problem na Fujitsu Siemensie, jedyne to u mnie nie występuje to tak często; dwa/trzy razy dziennie ekran sam się przyciemnia, jednak klawisz [Fn] działa i łatwo mogę go rozjaśnić. ;) Rozwiązaniem problemu jednak nie pogardzę.
Kubuntu Linux user no. #26234 ;)
inspired
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ponawiam wątek. Jesli nikt nie podejmie sie pomocy pozostanie mi czekać na 9.04.
thomaz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: thomaz »

moze na debianie bedzie dzialac , ja z ubuntu wrocilem na debiana jest bardziej stabilny i szybszy.szkoda tylko ze nie
obsluguje mojego matroxa g 550 dlatego w wiekszosci uzywam windowsa xp zeby nie komplikowac sobie zycia i nie siedziec na konsoli majac karte graficzną.
inspired
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Miałem etch i było ok.
Dla mnie Ubuntu jest bardziej otwarte na ludzi. niekoniecznie zalezy mi na opini "mam debiana jestem lepszy"(przerabiałem po trochu Slackware,Debian,,Suse, Mandrake).
Zostaje przy Ubuntu bo wydaje mi sie jest najbardziej otwarty i preznie rozwijający się.
Co do stabilności to nawet najlepszy system zle skonfigurowany bedzie niestabilny.

A i bardziej prosiłbym o konkretna pomoc.
Niż tego typu podpowiedzi.
nowylepszyszatan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: nowylepszyszatan »

Mam podobny problem. Posiadam laptopa ASUS M50VC. Na KAŻDYM systemie linuks pojawia się problem z ciemniejącym obrazem (testowałem UBUNTU, OpenSUSE, Madriva, Fedora). LCD zachowuje się jakby mu brakowało prądu. Obraz ciemnieje gdy komputer jest mocno obciążony pracą, jaśnieje podczas odpoczynku. Najdziwniejsze jest to, że jasność jest w jakiś sposób zapamiętywana i gdy próbuje uruchomić komputer to ten od razu startuje z ciemnym obrazem.
Jedynym sposobem rozjaśnienia obrazu jest odpalenie oryginalnego systemu (MS Vista). Wszystko w tedy automatycznie wraca do normy.

Podejrzewam że linuks nie obsługuje jakiegoś sterownika obrazu (laptop posiada czujnik światła dobierający jasność LCD do oświetlenia).
inspired
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

U mnie aktualizacja pomogła. Mam już w pełni działające 8.10 I z niecierpliwością oczekuje na odsłone 9.04.
Jądro w wydaniu 14 załatwiło sprawę.

Porada:
W adept lub synaptic zaznacz opcje zalecanych i proponowanych (lub podobnie nazwanych) aktualizacji.
Dzięki temu twój system będzie ściągał więcej aktualizacji (niektóre nie są wymagane ale w przypadku źle działającego systemu na pewno sie przydadzą).
Po zaznaczeniu powinno się odświeżyć listę źródeł aktualizacji.
np
sudo aptitude update (adept może wykonać to samoczynnie)

powinno pojawić się powiadomienie o dostępności nowych aktualizacji.
sciągamy >instaluja się> uruchom ponownie> ładujemy z gruba najnowsze jąderko i po bulu.

TAk przynajmniej jest z F-S Amilo Pi 2515
Awatar użytkownika
hiroshi007
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: hiroshi007 »

Miałem podobny problem gdy instalowałem Ubuntu na ASUSie kumpla. Kłopoty chyba sprawia sensor dostosowywania oświetlenia matrycy do warunków oświetlenia w otoczeniu w celu oszczędzania energii. O ile w Viście działał bez problemu w Ubuntu stosuje jakieś skrajności. Jak by ktoś szukał rozwiązania to jest tu: viewtopic.php?t=85978.
W ASUSie ten czujnik znajduje się pod matrycą jako pierwsza kontrolka więc proponuję zasłonić go palcem i zobaczyć czy to jest przyczyną.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”