[SOLVED] "Network is unreachable" mimo poprawnej konfiguracji.

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
nexon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Kontakt:

[SOLVED] "Network is unreachable" mimo poprawnej konfiguracji.

Post autor: nexon »

Strach się przyznać ale znowu mam mały kłopot z połączeniem.

Mam kompa który rozdziela internet pomiędzy wszystkich domowników po lanie. Zazwyczaj są to dwa kompy czyli wygląda to tak.

Kod: Zaznacz cały

[Internet po ppp] > [komp1]

[komp1:192.168.0.1] > [komp2:192.168.0.2]

[komp1:192.168.2.1] > [komp3:192.168.2.2]
Standardowo wszystko jest ustawiane na sztywno i chodzi bez zarzutu (co wyklucza błąd na komp1). Ale ostatnio złożyłem sobie z rupieci kompa (tylko monitor ma nowy ale to nie ważne :P) i podstawiłem go pod komp3 bo z niego mało kto korzysta.

ifconfig'a wam nie podam (nie mam jeszcze na nim X'ow) ale musicie mi uwierzyć na słowo że komp3 jest ustawiony na 192.168.2.2 i pingi przechodzą do komp1 i z powrotem po ~0.142ms i mimo wypełnionego resolv.conf odpowiednimi wpisami (prosto z komp1) połączenia z internetem nie mam ;/.

Przy próbie pingu onet.pl wypisuje "unknown host onet.pl"
całkiem logiczne bo przy próbie pingu po ip wypisuje mi "Network is unreachable".

I tutaj pytanie. Czy mogłem przez pomyłkę odznaczyć jakiś potrzebny pakiet przy instalacji linuksa który jest odpowiedzialny za obsługę połączenia internetowego poprzez ethernet czy przyczyna leży gdzieś indziej?

[SOLVED] i już mówię jak :P

Od wczoraj siedziałem nad tym i poprostu nie mogłem zrozumieć dlaczego nie chodzi. Szukałem po necie jakichś rozwiązań i te pe. Dzisiaj wpadłem na pewien pomysł.
Mianowicie:

Kod: Zaznacz cały

route add default gw 192.168.2.1
;] i poszło. Nie wiem czemu nie robi tego automatycznie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”