Witam,
Właśnie przesiadłem sie na nowego laptopa i nową wersje ubuntu tzn 8.10 64bity, i nie wiem czy to wina systemu bo nigdy nie mialem 64bity tylko zawsze ubuntu 32 ale dzieję sie cos dziwnego. czasami przy firefoxie, czasami przy instalacji pakietów no niema jakiejś reguły system poprostu staje. Jakby ktos włączył pauze nie da sie nic zrobić niema myszki po prostu zero reakcji i trzeba przytrzymać guzik zasilania i włączyć ponownie, Próbowalem kombinacji ctrl+alt+del, ctrl+Alt+F1 i nic , więc nawet nie wiem jak mogę sprawdzić przyczyne tych zwisów żeby wiedziec co jest grane ?
Zwis systemu - jakby zamrożenie ?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Odp: Zwis systemu - jakby zamrożenie ?
Przyłączam się do pytania. Z mojej strony system 32 bit, mimo, że procesor 64-bit. Grafika GF6150 na sterowniku własnościowym. Compiz w użyciu.
Taki efekt miałem na 8.04. Po upgrade do 8.10 problem znikł, ale jestem ciekaw przyczyny.
manoa podaj info o sprzęcie na jakim pracujesz, to istotne.
Taki efekt miałem na 8.04. Po upgrade do 8.10 problem znikł, ale jestem ciekaw przyczyny.

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Laptop to :
HP Pavilion DV7-1130ew
Procesor AMD Turion ZM-84 2,3GHz
RAM 4giga
EDIT:
aha może są zapisywane jakieś logi do których można dotrzeć po restarcie, no bo sam juz nie wiem jak dojść co to jest ???
HP Pavilion DV7-1130ew
Procesor AMD Turion ZM-84 2,3GHz
RAM 4giga
EDIT:
aha może są zapisywane jakieś logi do których można dotrzeć po restarcie, no bo sam juz nie wiem jak dojść co to jest ???
- sibul
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Kod: Zaznacz cały
sudo cat /var/log/syslog
OS X 10.8.3
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Wczoraj wieczorem przeinstalowałem system na ubuntu intrygująca Iranka 32bity z nadzieją że zwisy znikną, co do samego compiza to i tutaj i na wersji 64bity od razu po instalacji wywalilem przez synaptica wszystko co ma w nazwie compiz. Doslownie przed chwilą włączyłem komputer bo do nocy robiłem instalkę. Włączyłem kompa, czytam forum i naglę zwis firefoxa ale myszka chodziła dałem zamknij wyskoczył komunikat czy czekać czy zamknąć i zanim zdążyłem cos kliknąc totalny zwis. no i znowu trzeba bylo twardy reset. Wiec od razu wklejam wam to co wypluwa ta komenda podana przez sibul'a tzn tyle ile się zmieściło w terminalu 
Prosze o pomoc bo juz nie wiem co jest grane nowy sprzęt i takie jaja, moze odczytaćie z tych logów co go boli
Próbowałem wkleić tutaj jako code ten log ale niema szans, ciągle komunikat że za długi plik więc wrzucam link do tego pliku :
ZWIS NR 1
Zaraz coś rozwale - kolejny zwis ;]
ZWIS NR 2

Prosze o pomoc bo juz nie wiem co jest grane nowy sprzęt i takie jaja, moze odczytaćie z tych logów co go boli

Próbowałem wkleić tutaj jako code ten log ale niema szans, ciągle komunikat że za długi plik więc wrzucam link do tego pliku :
ZWIS NR 1
Zaraz coś rozwale - kolejny zwis ;]
ZWIS NR 2