[SOLVED] Aristo, Ubuntu i dźwięk

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
SPGM1903
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

[SOLVED] Aristo, Ubuntu i dźwięk

Post autor: SPGM1903 »

Witajcie,
jakis czas temu wmontowalem na dysk Aristo Vision i475 Ubuntu 8.10. służy mi do internetowania (bo programy z jakich korzystam nie chodzą nawet pod Wine).
wszystko działa sprawnie (jeden zonk z k-graf), ale spotkal mnie pewien specyficzny problem. nigdzie nań odpowiedzi nie znalazlem (az tak specyficzny?).
Dźwięk. chodzi. na sluchawkach tez. niby ok, ALE:
- jak podlaczam sluchawki to glosniczki wciaz dzialaja (na obu!)
- jak wlaczam wyciszenie - dzwiek dalej chodzi (a ikona co innego mówi)
- zeby wylaczyc dzwiek trzeba przeniesc sie na regulacje glosnosci i tam wylaczyc główny dzwiek.

zajrzalem na stronę Aristo, gdzie udostepniaja sterowniki (nie ma oficjalnych nawet do xpeka! ino jedyna słuszna Vista), gdzie podano w bardzo ogolnym katalogu "linux".
jest tam w jednej paczce dwa pliki - README.txt i Realtek883.patch.
problem w tym, ze jak to czytam to jakbym przeglądał instrukcję rozkładu kabli w samochodzie...

Kod: Zaznacz cały

For Realtek ALC883 patches for SLED10:

how to applying this patch:

1) make sure the source packages and compilation tool chain are installed.

(1) Goto Control Center->YaST->Software->Software Management

(2) Select Installation Sources from Filter

(3) Check if kernel-source is installed.

(4) Select Pattern from Filter

(5) Check if C/C++ Compiler and Tools is installed.

2) su root

3) cp Realtek883.patch /usr/src/linux

4) cd /usr/src/linux

5) patch -p0 < Realtek883.patch

6) make clean

7) make cloneconfig

8) make oldconfig

9) make

10) make modules_install
i wybaczcie, ale ja z tego niewiele rozumiem. czy to do ubuntu jest? adresy jakie tam są niezbyt odnosza sie do stanu... w regulacji glosnosci mam inne slowa: hda intel: alsa mixer i kilka propozycji sie do niego odnoszacych.
moze wydaje sie to proste, ale w konfigurowaniu systemu wciaz jestem jak podeszwa lewego buta.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Odp: Aristo, Ubuntu i dźwięk

Post autor: k2cl »

Instrukcja którą wkleiłeś powyżej została napisana z myślą o OpenSuse, ale tak naprawdę można ją również zastosować w przypadku ubuntu. Problem w tym, że to zabawa w patchowanie źródeł kernela, a potem samodzielną kompilację tegoż elementu systemu :) Nie wiem, czy warto z tym walczyć - zwłaszcza że patch w kernelu raczej nie usunie objawów które opisujesz. Twoje problemy z dźwiękiem wyglądają na moje oko bardziej na problem z konfiguracją któregoś z mikserów w systemie.

Reasumując - jeśli naprawdę bardzo chcesz zastosować ten patch, da się to zrobić. Wymaga to jednak sporej ilości czasu, no i będzie wymagało od Ciebie błyskawicznego przyswojenia sobie dużej porcji wiedzy na temat funkcjonowania linuksa :D
Work less, climb more :D
Awatar użytkownika
SPGM1903
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: SPGM1903 »

hmm...
obawiam sie, ze mi nie starczy czasu na przyswajanie wiekszej ilosci wiedzy... studenty ćwierkają, bo sie okres koncowy zbliza.
mimo wszystko jest to, samo w sobie, warte zainteresowania, bo chcialbym poznac system tak, by byl przeze mnie w pelni konfigurowalny... a na razie wszystko dziala "po omacku".

mama nadzieje, ze 9.04 wniesie poprawki :)

a jesli juz to problemy z mikserami - jak to ustawic? bo nie chce mi sie przelaczac na windowsa tylko po to, by sobie ogladnac na sluchawkach filmik półminutowy. przesadzam oczywiscie, ale gdzie to sie konfiguruje? przy preferencjach trafiam do tego samego punktu jak przy odnosniku w gornym pasku.

thx
cocpit
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Post autor: cocpit »

dodaj do pliku:
/etc/modprobe.d/alsa-base taką linię na końcu:
options snd-hda-intel model=targa-2ch-dig
Zresetuj system a w regulacji głośność zaznacz pozycje headphones.
O tym już było.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”