Po zainstalowaniu sterownika 3D w Ubuntu 8.10 uszkadza się Open Office

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
ajan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Po zainstalowaniu sterownika 3D w Ubuntu 8.10 uszkadza się Open Office

Post autor: ajan »

Witam Koleżanki i Kolegów na Forum.

Po zainstalowaniu sterownika 3D Nvidia na Linuxie Ubuntu 8.10 uszkadza się edytor Open Office. Wszystkie napisy w oknie programu, jak np.: "Plik, Edycja, Widok, Wstaw, Format, Tabela ......... Domyślnie, Verdana", zostają zastąpione poziomymi kreskami "- - - - -", co uniemożliwia korzystanie z edytora. Usterka ta występuje zarówno przy edytorze Open Office 2.4 jak i przy edytorze Open Office 3.1

Po odinstalowaniu sterownika 3D wszystko wraca do normy. Na tym samym komputerze miałem zainstalowane poprzednie dystrybucje Ubuntu i inne dystrybucje Linuxa i nigdy nie obserwowałem takiego zjawiska. Niestety brak sterownika 3D uniemożliwia mi korzystanie np. z mapy świata Google.

W ten sposób, ostatnia dystrybucja Ubuntu, w której mogę zainstalować sterownik 3D i bez przeszkód korzystać z edytora Open Office, to dystrybucja Ubuntu 8.04. Opisana przeze mnie usterka występuje nie tylko w systemie operacyjnym Ubuntu 8.10, lecz także w systemie operacyjnym Mint 6.

Czy jest możliwe, że usterka ta występuje tylko w moim niezbyt nowoczesnym komputerze (płyta główna Asus CUSL2-C, procesor Pentium 3 733 MHz, pamięć ok. 400 MB)?

Pozdrawiam Koleżanki i Kolegów na Forum i proszę o ewentualną pomoc.

"ajan"
przemok
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.04

Odp: Po zainstalowaniu sterownika 3D w Ubuntu 8.10 uszkadza się Open Office

Post autor: przemok »

Chyba nie tylko u Ciebie , na forum suse czytałem, że sterowniki nv psują sprawdzanie pisowni w open office.
http://forum.suse.pl/index.php/topic,20980.0.html

Edit
Właśnie ukazała się nowa wersja sterowników od nv, może warto spróbować.
PanMagoo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: PanMagoo »

Zainstaluj ponownie sterownik 3D Nvidii i w /etc/X11/xorg.conf w sekcji: "Device" dodaj linijkę:
Option "RenderAccel" "0"
Po restarcie X-a (ctrl+alt+backspace) nie powinno być problemu. Problem opisany przez Ciebie występuje po instalacji sterownika 3d nvidii i włączonych efektach graficznych normalnych i wyższych. Miałem to samo - brak menu w OpenOffice, Wine, Opera, po modyfikacji pliku ustawień problem znikł.
ajan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: ajan »

Witam Kolegę "PanMagoo"

Dziękuję za poradę. Po wpisaniu do sterownika podanej przez Kolegę linijki wynik był rewelacyjny, zarówno w Ubuntu 8.10 jak i w Mint 6.

Pozdrawiam Koleżanki i Kolegów na Forum.

"ajan"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”