Wifi nie łączy z sieciami (atheros 5005/2413 + amilo pro 3515 + ubuntu 8.04.2)

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
newlinuxuser
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Wifi nie łączy z sieciami (atheros 5005/2413 + amilo pro 3515 + ubuntu 8.04.2)

Post autor: newlinuxuser »

Witam, jestem początkującym userem i zainstalowałem ubuntu 8.04.2 przez wubi na amilo pro 3515. Linux mi wszystko wykrył, mam tylko problem z wifi. Na windowsie jest to Atheros AG5005G, a w linuxie komenda lspci pokazuje AR2413

Kod: Zaznacz cały

05:01.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR2413 802.11bg NIC (rev 01)
Wykrywa mi liste sieci wifi, ale gdy próbuję się połączyć do drugiego kompa, który dzieli neta przez wifi ad hoc z WEP'em, nie udaje mi się, ani poprzez network managera, ani poprzez wicd (które próbowałem instalować z madwifi) ani przy próbie samodzielnej konfiguracji (nie mogę zmienić mode w iwconfig z managed na ad-hoc). Tak samo nie mogę założyć sieci wifi na tym linuksie.
W sieci znalazłem dużo tutoriali, zrobiłem np. http://msiwindforum.pl/topic404-instala ... dwifi.html i http://msiwindforum.pl/post4108.html#p4108 . I albo nie działa albo przeoczyłem jakiś szczegół.
Im więcej szukam tym więcej różnych tutoriali znajduje i więcej wersji do instalowania, raz compat-wireless-2.6.tar.bz2, raz madwifi 9.4 raz madwifi-old, raz madwifi-10-hal czy jakoś tak. Skąd mam wiedzieć który będzie u mnie działał, a może wszystko mi już działa tylko o tym nie wiem. Linuxa postawiłem od nowa na czysto, prosze o pomoc co mam dalej robić :)
Wyniki komend ifconfig, iwconfig, dmesg i lshw w załączniku. Z góry dzięki!!
Załączniki
dmesg.zip
(8.58 KiB) Pobrany 96 razy
lshw.txt
(17.17 KiB) Pobrany 85 razy
config.txt
(2.31 KiB) Pobrany 91 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”