połaczenie komputerów

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
andyw
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

połaczenie komputerów

Post autor: andyw »

mam 2 laptopy z ktorych jeden nie posiada odtwarzacza cd i jest na nim zainstalowane xp, natomiast chcialbym calkowicie go odinstalowac i przejsc na ubuntu.
czy mozna jakoś połaczyć [np.przez ethernet] go z 2 laptopem w taki sposób zeby uzyc z tego lepszego laptopa cd do zainstalowania linuksa? (z pendrivea tez nie mozna tego zrobic niestety w moim przypadku)
Awatar użytkownika
ulek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: połaczenie komputerów

Post autor: ulek »

Nie, nie można.
ArchLinux | DWM
jawojx

Post autor: jawojx »

andyw ; czy mozna jakoś połaczyć [np.przez ethernet] go z 2 laptopem w taki sposób zeby uzyc z tego lepszego laptopa cd do zainstalowania linuksa? (z pendrivea tez nie mozna tego zrobic niestety w moim przypadku)
A karta internetowa pozwala na bootowanie przez net ? w takim przypadku można instalować wykorzystując technologie PXE, możesz też wymontować dysk i na innym komputerze zainstalować system lub wykorzystać UNetbootin i ta metoda dla ciebie jest najlepsza jak masz jeszcze działający Windows , potrzebujesz tylko dwóch partycji i obraz iso z systemem Ubuntu .
andyw
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

w menu bootowania jest co prawda funkcja bootowania z 'dsl', ale sprobuje sprawdzic czy to bedzie dzialalo
z kolei z tymi partycjami moze byc krucho, bo calego dysku mam 10gb, a nawet nie wiem jak je mozna podzielic i w jaki sposob ;/ , jak bys mogl troche bardziej to opisac /tak btw to dzieki za dobre porady/
jawojx

Płyta instalacyjna ma około 700 MB ( można użyć mini i instalować przez internet w terbie tekstowym ) i musi znajdować się na innym nośniku czy partycji niż miejsce gdzie będzie instalowany system , dlatego trzeba mieć dwie partycje tam gdzie będzie instalowany system i małą partycje z obrazem iso płyty instalacyjnej , po instalacji likwiduje się tą mała partycje 750MB i dołącza do reszty dysku .
Do zrobienia takiej partycji i odzyskania trochę miejsca z partycji systemowej Windowsa możesz użyć darmowego programu EASEUS Partition Manager , zrób defragmentacje jak konieczna i na końcu dysku wyselekcjonuj około 750 MB miejsce , sformatuj na FAT-32 może być i tam pobierz obraz iso płyty instalacyjnej . Uruchom UNetbootin wybierz Disk Image pokaż gdzie masz to iso i Type wybierz Hard Disk to wgra bootloader w którym będzie kilka opcji bootowania i uruchomienie obrazu instalacyjnego .
andyw
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

umieśccie proszę dokładniejszy opis metody PXE bo z tej strony jednak nie bardzo rozumiem jeszcze, mimo wnikliwej analizy, szczegolnie nie wiem skad wziac tego netboota dla innych wersji, jak np.slax czy tez xubuntu
Awatar użytkownika
Singel
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: Singel »

andyw pisze:w menu bootowania jest co prawda funkcja bootowania z 'dsl', ale sprobuje sprawdzic czy to bedzie dzialalo
z kolei z tymi partycjami moze byc krucho, bo calego dysku mam 10gb, a nawet nie wiem jak je mozna podzielic i w jaki sposob ;/ , jak bys mogl troche bardziej to opisac /tak btw to dzieki za dobre porady/
Co ty klepiesz?Musiałby to być identyczny komputer!!!System oprogramowuje podzespoły z danego komputera i na innym nie pójdzie.
Intel 2 Core E8400 3.6G,RAM 4G Reaper 1000MHz,Gigabyte P-35,Galaxy 8600GTS,Segeate 320 G.Windows Vista,Ubuntu 8.10,Ubuntu 9.04,Windows 7
jawojx

Singel ; Co ty klepiesz?Musiałby to być identyczny komputer!!!
Singel , czy mógłbym cie prosić o wyjaśnienie o co ci chodzi , bo ja nie bardzo rozumie , a wydaje mi się że andyw tym bardziej tego nie zrozumie .
Singel ; System oprogramowuje podzespoły z danego komputera i na innym nie pójdzie.
Robiłeś to kiedyś w jaki sposób ? , pewnie na Windowsie .
andyw ...opis metody PXE bo z tej strony jednak nie bardzo rozumiem jeszcze...
andyw jak nie rozumiesz to zostaw to i zrób przy pomocy UNetbootin i EASEUS Partition Managera , tak jak pisałem w poście numer 5 .
andyw
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ok widze ze niejasno sie wyrazilem, PROBLEMEM [z tej strony o pxe] DLA MNIE JEST CO BĘDZIE MOJĄ INSTALKĄ Z TEGO CAŁEGO SERWA[jak juz go sobie postawie i uruchomie]

posciagalem rozne wersje linuksa: xbuntu, slax, fluxbuntu, ale wypróbowując je na zwyklym kompie niestety pliki nie chca chodzic
CO MAM ZROBIC ZEBY DO TYCH WERSJI S.O. ZNALEZC [LUB SAMEMU STWORZYC] PLIK INSTALACYJNY - TO JEST TO CO CHCIALBYM ZEBYSCIE MI WYJASNILI :)

p.s. unetbootin moze posluzyc mi do tworzenia normalnych plyt dla roznych wersji lina czy tylko sluzy do tworzenia wersji usb
jestem poczatkujacy (zaledwie tydzien) wiec sie nie dziwcie moim pytaniom
Awatar użytkownika
Singel
Wygnańcy

jawojx mam w domu 2 komputery,obydwa na podobnych podzespołach.Ale tak się nie bawiłem,bo to bez sensu jest.Jeżli zainstalujesz system na AMD i płycie AMD i dodatkowo na Radeonie AGP,to ten sam system odpali ci na intelowskich bebechach???i np na grafice nvidii z PCI.Pomyśl.
Intel 2 Core E8400 3.6G,RAM 4G Reaper 1000MHz,Gigabyte P-35,Galaxy 8600GTS,Segeate 320 G.Windows Vista,Ubuntu 8.10,Ubuntu 9.04,Windows 7
Awatar użytkownika
thalcave
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86

Post autor: thalcave »

Singel a gdzie masz sterowniki, które obsługują płytę główną, procesor etc?... w jądrze. A myślisz, że jądra tego samego Ubuntu są inne na różnych maszynach? (o ile sobie sam nie skompilujesz) to NIE.
Oczywiście nad systemem będzie trzeba troszkę posiedzieć (np. zmienić sterownik grafiki) ale to wszystko jest do zrobienia w całkiem prosty sposób.
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
Awatar użytkownika
Singel
Wygnańcy

thalcave Powiedz tak szcerze.,praktykowałeś to???A jesli tak,to wszystko odbywało się bezproblemowo?Jeżeli kolega nie ma napedu,niech popróbuje instalacji z pendriva,chyba,że też nie ma :D?
jawojx

Singel ; Jeżeli kolega nie ma napedu,niech popróbuje instalacji z pendriva,chyba,że też nie ma ?
Czy ty umiesz czytać , przecież pisał ;
andyw ; ...z pendrivea tez nie mozna tego zrobic niestety w moim przypadku
Miałem nie odpowiadać po poście thalcave ale nie mogę , coraz więcej na forum ludowej twórczości nie mającej nic wspólnego z wiedzą na dany temat .
Singel ; jawojx mam w domu 2 komputery,obydwa na podobnych podzespołach.Ale tak się nie bawiłem,bo to bez sensu jest.Jeżli zainstalujesz system na AMD i płycie AMD i dodatkowo na Radeonie AGP,to ten sam system odpali ci na intelowskich bebechach???i np na grafice nvidii z PCI.Pomyśl.
Jak tego nie robiłeś , to co tu jeszcze głosujesz , robiłem to wielokrotnie ( nie tylko na dwóch komputerach ) i zawsze działało bezproblemowo .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”