Wicd kończy na Validating Authentication

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Kapu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Wicd kończy na Validating Authentication

Post autor: Kapu »

Witam!
Mam problem ze skonfigurowaniem sieci bezprzewodowej w Ubuntu 8.04.1. Miałem zainstalowanego NM, ale nie chciał mnie łączyć z siecią. Przeczytałem, że większość użytkowników poleca Wicd. No więc usunąłem NM, zainstalowałem wicd, pięknie mykrywa mi sieć, ale jak próbuję się połączyć wszystko końcxzy się na "Validating Authentication". Szyfrowanie wybieram na pewno dobre. Czytałem, żeby zainstalować WPA Supplicant'a, ale mam go już w systemie. Co może być przyczyną tego błędu?

Szyfrowanie sieci to WPA Personal.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Odp: Wicd kończy na Validating Authentication

Post autor: k2cl »

To co opisujesz wygląda na błąd podczas autoryzacji... Nie wiem której wersji Wicd używasz, ale wszystkie z którymi miałem styczność w taki właśnie sposób reagowały na błędne hasło / źle ustawione szyfrowanie.
Istnieje również szansa, że Twój sprzęt nie do końca radzi sobie z danym formatem szyfrowania - skoro zarówno Wicd jak i NM nie chcą działać, nie jest to raczej niefortunny zbieg okoliczności. Kiedyś miałem do czynienia z sytuacją, kiedy karta bcm4328 nie była w stanie poprawnie przesłać klucza WPA - i muszę przyznać, że nie udało mi się pokonać tego problemu... Tego typu sytuacje nie są jednak na szczęście zbyt częste :)

Póki co podaj może jakieś informacje o swojej karcie wifi, jakich sterowników do niej używasz... I (tak na wszelki wypadek) - na którym kanale jest sieć wifi, z którą chcesz się połączyć :)
Work less, climb more :D
Kapu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Kapu »

Jest to Adapter WiFi na USB http://www.allegro.pl/item574260576_net ... 100mw.html
Sterowniki ze strony netgear podanej w aukcji. Sprzęt na pewno obsługuje to szyfrowanie bo pod WinXp net śmiga. Wicd wersja bodajże 1.5.9.

tu dane z mojego routera,
-zakładka wireless security:
Passphrase: WPA-Personal
Encryption: TKIP
Kanał 11

---EDIT---
Zastosowałem się do instrukcji z jakiegoś posta, którego znalazłem i zainstalowałem Ubuntu 8.10. Net śmiga że hej! Jest tylko taki mały problemik, że muszę 3-4 razy kazać się NM łączyć z siecią zanim połączy. Myślę, że zainstaluję Wicd i może on sobie da radę lepiej.
magrytos
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: magrytos »

Witam,
mam ten sam problem. Wicd wykrzacza sie na Validating Authentication, chociaz na NM laczyl sie bez problemow. Klucz sieci wpisuje poprawnie. Wszystko to dzieje sie na Eee 1000HE.
Any ideas?
pzdr

EDIT:
juz sie poloaczylo, samo z siebie bi nic nie zmienialem. dziwne
latros
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: latros »

u mnie te same objawy, po zainstalowaniu na eee pc 901 eeebuntu z lxde (tam domyslnie jest wicd). widzi sieć, ale nie łączy z nią.
Jak na razie nie naprawiło się samo (może muszę poczekać, bo zainstalowałem dzisiaj) ???);-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”