PHP usuwanie do ustalonego znaku
- sajan
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
PHP usuwanie do ustalonego znaku
Witam,
Ciekawi mnie jak mogę usunąć z jakiejś ścieżki wszystko aż do konkretnego znaku?
Chodzi mi o to, żeby usunąć wszystko do ostatniego slasha z np tak wyglądającej ścieżki:
./images/img1/01.jpg
mieć na chwilę coś takiego :
01.jpg
Potrzebuje tego żeby posortować tego typu scieżki ale względem nazw plików a nie całych ścieżek. Napiszę od razu, że substr() odpada, gdyż mają one różne długości.
Ktoś wie, jak to zrobić?
Ciekawi mnie jak mogę usunąć z jakiejś ścieżki wszystko aż do konkretnego znaku?
Chodzi mi o to, żeby usunąć wszystko do ostatniego slasha z np tak wyglądającej ścieżki:
./images/img1/01.jpg
mieć na chwilę coś takiego :
01.jpg
Potrzebuje tego żeby posortować tego typu scieżki ale względem nazw plików a nie całych ścieżek. Napiszę od razu, że substr() odpada, gdyż mają one różne długości.
Ktoś wie, jak to zrobić?
- leon1313
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Odp: PHP usuwanie do ustalonego znaku
Kod: Zaznacz cały
<?php
$path = './images/img1/01.jpg';
$array = split('/', $path);
print end($array);
?>
"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
- leon1313
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
A to juz jest szczyt lenistwa. Nie znam dobrze PHP-a ( czytaj: napisałem kiedyś "Hello. world!"), ale IMO mój sposób tez działa 

"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
A moze (jesli to ma usuwac siezke) to zastosowac funkcje scandir()? Bedzie najbardziej poprawnie.