Witam, kupilem msi wind u100, zainstalowałem na nim ubuntu 8.04, no i ta natywna rozdzielczość ma swoje minusy, mianowicie okno open/save wywoływane przez różne aplikacje zawsze pojawia się na górze, niemal całkowicie poza pulpitem, tak jak jest na screenie przedstawione
http://img.nopaste.pl/upload/Screenshot ... a626e1.png
Co z tym zrobić, żeby się pojawiało gdzieś na środku?
msi wind 1024x600 okno open/save poza pulpitem gnome
- bagheera
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
- Kontakt:
msi wind 1024x600 okno open/save poza pulpitem gnome
Arch Linux : desktop; Msi Wind u100; HTPC
Voyage Linux : neoware terminal
AmigaOS : Amiga 1200
Odp: msi wind 1024x600 okno open/save poza pulpitem gnome
Najechać kursorem wcisnąć Alt i teraz nacisnąć lewy klawisz myszy i ściągnąć go.
U mnie tak nie ma .
Kod: Zaznacz cały
bagheera ; mianowicie okno open/save wywoływane przez różne aplikacje zawsze pojawia się na górze
- bagheera
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: msi wind 1024x600 okno open/save poza pulpitem gnome
Do przesuwania oken w compizie bez blokowania okien w "y" już doszedłem, nie wiem tylko, jak zmusisć go, żeby okna pojawiały się na pulpicie. Przesuwanie akurat tego okna jest dość kłopotliwe, gdyż okno przy wywołaniu pojawia się na dalszym planie, pod aktywną aplikacją, więc najpierw muszę zminimalizować a potem zmaksymalizować okno programu, które wywołało to okno open/save, wtedy widoczna jest jego dolna krawędź, a ja mogę sobie je przesunąć niżej.
-----
Zmniejszyłem DPI czcionek na 85, teraz okno nie jest renderowane poza ekranem, a wysietla się mniej więcej na środku.
-----
Zmniejszyłem DPI czcionek na 85, teraz okno nie jest renderowane poza ekranem, a wysietla się mniej więcej na środku.
Arch Linux : desktop; Msi Wind u100; HTPC