obciążenie procesora 100% - temperatura powyżej 100 stopni
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
obciążenie procesora 100% - temperatura powyżej 100 stopni
Athlon 3000+
płyta Asusa
Wymieniłem już wszystkie wentylatorki ale nadal to samo: przy obciążeniu procesora na 100 % temperatura rośnie systematycznie do około 120 stopni i komputer się wyłącza (np. jeżeli temperatura wzrośnie do 90 stopni i obciążenie spadnie to temperatura bardzo szybko (około 3 sekundy) spada do normalnej wartości.
Czy można w jakiś programowy sposób ograniczyć obciążenie procesora ??
W czasie przeglądania Internetu i pracy biurowej wszystko jest ok., ale jak potrzebuję włączyć XP pod virtualbox to muszę uważać na procesor aby się zbytnio nie namęczył, lub przy innej pracy to muszę zerkać często na obciążenie i temperaturę - trochę to denerwujące.
Jeżeli się z tym nic nie da zrobić, to myślałem o wymianie na AMD Phenom Quad-core 9950 czy w wydajności jest aż taka duża różnica między tym procesorem co mam a 9950??
płyta Asusa
Wymieniłem już wszystkie wentylatorki ale nadal to samo: przy obciążeniu procesora na 100 % temperatura rośnie systematycznie do około 120 stopni i komputer się wyłącza (np. jeżeli temperatura wzrośnie do 90 stopni i obciążenie spadnie to temperatura bardzo szybko (około 3 sekundy) spada do normalnej wartości.
Czy można w jakiś programowy sposób ograniczyć obciążenie procesora ??
W czasie przeglądania Internetu i pracy biurowej wszystko jest ok., ale jak potrzebuję włączyć XP pod virtualbox to muszę uważać na procesor aby się zbytnio nie namęczył, lub przy innej pracy to muszę zerkać często na obciążenie i temperaturę - trochę to denerwujące.
Jeżeli się z tym nic nie da zrobić, to myślałem o wymianie na AMD Phenom Quad-core 9950 czy w wydajności jest aż taka duża różnica między tym procesorem co mam a 9950??
- ulek
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Odp: obciążenie procesora 100% - temperatura powyżej 100 stopni
Obawiam się, że na wymianie samego procesora się nie skończy, bo jak masz zamiar zamontować nowego Phenom'a pod starą płytę główną? Poza tym dochodzi jeszce karta graficzna, pamięci, pewnie i dysk itd.
ArchLinux | DWM
- Argo
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Ruszałeś cooler na procesorze? Czy jest zimny, ciepły, gorący?
Niezależnie od tego jak bardzo słabe jest chłodzenie procesora, to o ile jest w miarę sprawne to nie powinno pozwolić na aż taki wzrost temperatury. To o czym piszesz wskazuje na słaby docisk chłodzenia do CPU, zbyt dużą ilość pasty termoprzewodzącej, albo zupełny jej brak. Podaj więcej informacji.
Niezależnie od tego jak bardzo słabe jest chłodzenie procesora, to o ile jest w miarę sprawne to nie powinno pozwolić na aż taki wzrost temperatury. To o czym piszesz wskazuje na słaby docisk chłodzenia do CPU, zbyt dużą ilość pasty termoprzewodzącej, albo zupełny jej brak. Podaj więcej informacji.
Phenom II X4 955 | Asus M3A78-T | 4GB A-DATA EE | Sapphire ATI Radeon HD 4830 | Pionner 111D | WD 640GB AAKS | Samsung 80GB | XFX Core 450W | Samsung T220
-
- Sędziwy Jeż
To zaczęło się dziać jeszcze na oryginalnym wiatraczku od AMD, wymieniłem wiatraczek i dalej to samo. Wystartowałem system ze specjalnej płyty do testowania i przy teście na obciążenie po chwili komputer się wyłączył duszo szybciej niż pod systemem na którym pracuję.
Przy obciążeniu procesora 85-95% (w programie który korzysta również z dysku twardego dlatego nie może osiągnąć obciążenia procesora 100%) temperatura jest w granicach 80-84 stopni i na tym poziomie się utrzymuje.
Procesor i płytę mam od około 3,5 roku, coś takiego zaczęło się robić jakiś miesiąc temu.
Zdaję sobie sprawę że jak będę wymieniał procesor to i również trzeba będzie wymienić płytę główną i pamięć. Kara grafiki zostanie jest dobra.
Przy obciążeniu procesora 85-95% (w programie który korzysta również z dysku twardego dlatego nie może osiągnąć obciążenia procesora 100%) temperatura jest w granicach 80-84 stopni i na tym poziomie się utrzymuje.
Procesor i płytę mam od około 3,5 roku, coś takiego zaczęło się robić jakiś miesiąc temu.
Zdaję sobie sprawę że jak będę wymieniał procesor to i również trzeba będzie wymienić płytę główną i pamięć. Kara grafiki zostanie jest dobra.
- Argo
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Wiartaczek tzn. wymieniłeś sam wentylator czy całe chłodzenie razem z radiatorem?oriong pisze:To zaczęło się dziać jeszcze na oryginalnym wiatraczku od AMD, wymieniłem wiatraczek i dalej to samo.
Jesteś pewny że dobrze założyłeś całe chłodzenie?
Wydaje mi się że ten procesor z dobrze zamontowanym i sprawnym chłodzeniem nie może osiągnąć aż tak wysokich temperatur. Dlatego zapytałem się Ciebie o temperaturę radiatora. Możliwe też że dioda termiczna w CPU zaczęła wariować albo płyta główna źle odczytuje wartości.Przy obciążeniu procesora 85-95% (w programie który korzysta również z dysku twardego dlatego nie może osiągnąć obciążenia procesora 100%) temperatura jest w granicach 80-84 stopni i na tym poziomie się utrzymuje.
Karta jest na PCI-E jak mniemam?;-)Kara grafiki zostanie jest dobra.
Phenom II X4 955 | Asus M3A78-T | 4GB A-DATA EE | Sapphire ATI Radeon HD 4830 | Pionner 111D | WD 640GB AAKS | Samsung 80GB | XFX Core 450W | Samsung T220
- EF
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Procesor może, ale nie ten. Prawda, że Athlony to grzałki, ale temperatury 70-80*C są już o wiele za wysokie.Wydaje mi się że ten procesor z dobrze zamontowanym i sprawnym chłodzeniem nie może osiągnąć aż tak wysokich temperatur. Dlatego zapytałem się Ciebie o temperaturę radiatora. Możliwe też że dioda termiczna w CPU zaczęła wariować albo płyta główna źle odczytuje wartości.
Dobrze by było, gdybyś sprawdził czy podczas "wzrostu temperatury" czy rośnie ona rzeczywiście, czyt. dotknij ręką radiatora i zobacz czy jest tak gorący jak pokazują czujniki temperatury.
Chakra Linux user.
Miałem podobny problem... Jestem prawie pewien, że kondensatory przy twoim procesorze dość znacznie powiększyły swoją objętość
-przez co procesor może się znacznie grzać nawet bez obciążenia 100%

-
- Sędziwy Jeż
Radiator też się tak grzał.
Wymieniłem sam wentylatorek - radiatora nie ruszałem.
Kartę grafiki mam na PCI-E,
Zainstalowałem ubuntu jesze raz ale teraz na 64bit wersja 9,04 (z problemami, musiałem doczepić jeszcze jeden wentylatorek bo mi się podczas instalacji komputer wyłączał).
Teraz niby się tak bardzo nie grzeje ale jakoś wolno to wszystko chodzi...firefox coś strasznie przycina
oto co otrzymałem z konsoli:
Czemu??
Wymieniłem sam wentylatorek - radiatora nie ruszałem.
Kartę grafiki mam na PCI-E,
Zainstalowałem ubuntu jesze raz ale teraz na 64bit wersja 9,04 (z problemami, musiałem doczepić jeszcze jeden wentylatorek bo mi się podczas instalacji komputer wyłączał).
Teraz niby się tak bardzo nie grzeje ale jakoś wolno to wszystko chodzi...firefox coś strasznie przycina
oto co otrzymałem z konsoli:
czyli teraz jedzie na 1GHz ???cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : AuthenticAMD
cpu family : 15
model : 4
model name : AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+
stepping : 10
cpu MHz : 1000.000
cache size : 512 KB
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 1
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 syscall nx mmxext lm 3dnowext 3dnow up rep_good
bogomips : 2010.21
TLB size : 1024 4K pages
clflush size : 64
cache_alignment : 64
address sizes : 40 bits physical, 48 bits virtual
power management: ts fid vid ttp
Czemu??
- EF
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
No właśnie. Jesteś pewien, że w biosie nie jest zaniżone taktowanie fsb ?
Chakra Linux user.
-
- Sędziwy Jeż
wszystko jest ok na pewno. ma włączone Cool'N'Quite i tyle, czyli przy małym obciązeniu jest 1GHz przy dużym wraca do swojej nominalnej wartości.EF pisze:No właśnie. Jesteś pewien, że w biosie nie jest zaniżone taktowanie fsb ?
A wracając do głownego problemu to ja bym obstawiał, że radiator się obluzował czy coś w ten deseń, albo wiatrak jest zatarty. Jeszcze teoretycznie jest możliwe, że zasilanie wiatraka z jakichś powodów pada podczas pracy no i efekt jest wiadomy (zasilacz albo płyta), więc jeśli masz woltomierz to polecam sprawdzić.
- Argo
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Jeśli radiator parzył to zostają 2 opcje, pierwsza procek jest uszkodzony i dlatego tak się grzeje (choć nie sądzą żeby wzrost temperatury z tego powodu był aż tak wielki), druga opcja to taka że płyta główna podaje zbyt duże napięcie. Sprawdź jakie napięcie masz ustawione w biosie (opcja Vcore lub jakaś podobnie brzmiąca) powinno to być 1,35/1,40V/default. Możesz też sprawdzić to o czym pisał vlogical czyli kondensatory sekcji zasilania (rząd kondensatorów w pobliżu gniazda procesora), sprawdź czy nie są napuchnięte i nic się z nich nie wylewa. Ostatnia sprawa to odczytanie wartości napięcia procesora z monitora systemowego w biosie, co prawda te czujniki nie są za dokładne ale duże odchylenie od normy powinny wyłapać.
-
- Sędziwy Jeż
Faktycznie jak szukałem w biosie ustawień to zahaczyłem Cool'N'Quite i później zapomniałem odznaczyć.
Jednak wymieniłem na inny sprzęt bo to mnie już bardzo zdenerwowało.
teraz mam coś takiego
cpu MHz : 1300.000
a z tego co wiem to ten procesor ma taktowanie 2.600 MHz
pytanie do znawców tematu czy wszystko jest ok.??
---
Znalazłem:
było prawie to samo, czyli Cool'N'Quite było na "Auto"
Teraz jest normalnie czyli
cpu MHz : 2604.580
Jednak wymieniłem na inny sprzęt bo to mnie już bardzo zdenerwowało.
teraz mam coś takiego
i tutaj mam terazcat /proc/cpuinfo
processor : 0
cpu family : 16
model : 2
model name : AMD Phenom(tm) 9950 Quad-Core Processor
stepping : 3
physical id : 0
siblings : 4
core id : 0
cpu cores : 4
apicid : 0
initial apicid : 0
cpuid level : 5
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt pdpe1gb rdtscp lm 3dnowext 3dnow constant_tsc rep_good pni monitor cx16 lahf_lm cmp_legacy svm extapic cr8_legacy abm sse4a misalignsse 3dnowprefetch osvw ibs
bogomips : 5209.30
address sizes : 48 bits physical, 48 bits virtual
power management: ts ttp tm stc 100mhzsteps hwpstate
processor : 1
core id : 2
apicid : 1
initial apicid : 2
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt pdpe1gb rdtscp lm 3dnowext 3dnow constant_tsc rep_good pni monitor cx16 lahf_lm cmp_legacy svm extapic cr8_legacy abm sse4a misalignsse 3dnowprefetch osvw ibs
bogomips : 5211.26
processor : 2
core id : 1
apicid : 2
initial apicid : 1
bogomips : 5211.16
processor : 3
core id : 3
apicid : 3
initial apicid : 3
bogomips : 5211.15
a z tego co wiem to ten procesor ma taktowanie 2.600 MHz
pytanie do znawców tematu czy wszystko jest ok.??
---
Znalazłem:
- Gasiu
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Kontakt:
zainstaluj sobie jakiś applet do podglądania częstotliwości procesora i daj mu coś policzyć - mój AMD sobie pracuje na 1000, a jak go kopnę to mu wzrasta...
Pozdrawiam!
Gasiu
Gasiu
Ten twój nowy problem jest dość ciekawy... ja mam coś takiego (też procek amd - jakiś AMD Phenom 8450 tripple core...)
I też mi wyświetla że niby jest taktowany 1,1 GHz (faktycznie 2,1 GHz)
Cóż... może 32-bitowy system ma problemy z rozpoznawaniem procesorów 64-bitowych
I też mi wyświetla że niby jest taktowany 1,1 GHz (faktycznie 2,1 GHz)
Cóż... może 32-bitowy system ma problemy z rozpoznawaniem procesorów 64-bitowych
- Tomahawk
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
Nie chodzi o to, żeby proc pracował cały czas na max częstotliwości. Cool'N'Quite jest ogólnie dobrym rozwiązaniem...oriong pisze: Znalazłem:
Zapuście mu jakieś ciężkie obliczenia i wtedy sprawdźcie taktowanie. Będzie odpowiednie(maksymalne).
Pozdrawiam
- EF
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
każ mu policzyć jakąś masakryczną potęgę w kalkulatorze i zobacz jak się sprawy mają 

Chakra Linux user.
-
- Sędziwy Jeż
Faktycznie, jak dałem na "auto" to rdzeń który jest obciążony zwiększa się również jego częstotliwość pracy
Dzięki
Dzięki
- tommy8482
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
jeśli chodzi o temerature, to popieram zdania powyższe, a z tym niższym taktowaniem to jest nie ma cie się czego obawiać, jest normalnie, takie jest oszczedzanie energii w procesorach. system(w domyśle procesor) sam sobie zmniejsza czestotliwość, zeby wydzielać mniej ciepła, żeby z kolei mniej prądu zjadać, jak ma małe obciążenie.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Kontakt:
Mam podobny problem, tylko inny 
Mianowicie:
zużycie procesora nie przekracza 70%, a temperatura 89-90 * C.(badana przez acpi)
i ok 85* na obu rdzeniach badana przez sensors.
Przy uruchomieniu systemu po dłuższym odpoczynku jest temperatura normalna.
"Przedmuchiwanie" wlotów powietrza w lapku nie pomogło.
Wiatrak szaleje tak, że jak na wykładzie wyłączam lapka to ludzie oglądają się, kto wentylację wyłączył (tak głośno chodzi.)
Co może być nie tak?

Mianowicie:
zużycie procesora nie przekracza 70%, a temperatura 89-90 * C.(badana przez acpi)
i ok 85* na obu rdzeniach badana przez sensors.
Przy uruchomieniu systemu po dłuższym odpoczynku jest temperatura normalna.
"Przedmuchiwanie" wlotów powietrza w lapku nie pomogło.
Wiatrak szaleje tak, że jak na wykładzie wyłączam lapka to ludzie oglądają się, kto wentylację wyłączył (tak głośno chodzi.)
Co może być nie tak?
-
- Sędziwy Jeż
Pewnie wentylatorek do wymiany. Tak samo kiedyś miałem ale przy stacjonarnym - wentylatorek kręcił się ale mimo to za mały dmuch dawał
Po wymianie wszystko ok.
Ale na w takim sprzęcie to może być całkiem inaczej.

Ale na w takim sprzęcie to może być całkiem inaczej.