Ubuntu - a włączający się samoczynnie laptop.
- wojteczekm16
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Ubuntu - a włączający się samoczynnie laptop.
Witam, jestem posiadaczem Toshiby a300-1eb. Mój problem polega na tym, że jak tylko zainstaluje Ubuntu, albo jakiegokolwiek innego linuksa to laptop po kilku dniach użytkowania zaczyna się sam włączać. Nie wiem czym to jest spowodowane... Wake on lan z karty sieciowej ethernet jest w biosie wyłączone. Zastanawiam się czy problem może powodować karta sieciowa wi-fi, bo jej w linuksie nie da się wyłączać za pomocą przycisku na obudowie, tak jak w windowsie. Jeżeli ktokolwiek spotkał się z podobnym problemem i go jakoś rozwiązał to byłbym ogromnie wdzięczny, bo ponowny przymuszony powrót na windows powoduje każdorazową irytację przy włączeniu komputera.
kiedy nie możesz czegoś osiągnąć, zaczynasz tego jeszcze bardziej pragnąć
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
Odp: Ubuntu - a włączający się samoczynnie laptop.
Mam Toshibe A300-1EH i mam taki sam problem wczesniej bylo ok ostatnio przeinstalowalem ubuntu 8.10 i identyczna sytuacja wylacze kompa minie jakis czas nie wiem moze z 10 15 minut i sie wlancza. Wyłanczamgo potem przyciskiem zanim ruszy system to juz się nie uruchamia. strach go nosic w plecaku ze sie zagotuje
Pomocy

Linux user: #379968

-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Zawsze można wyciągnąć baterie.gho5t pisze:strach go nosic w plecaku ze sie zagotujePomocy
EDIT:
Do wojteczekm16
Nie wiem czy pomysł głupi czy nie, ale tymczasowo skuteczny.

O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- wojteczekm16
- Piegowaty Guziec
kolego bear7 takie głupie pomysły to się raczej nie liczą
, jak go niosę na uczelnię to mam niby za każdym razem wyciągać baterię? albo na noc też wyciągać, a rano przed wyjściem na zajęcia wkładać, albo przy pełnej sali ludzi wkładać baterię (a czemu ty tak tę baterię wyciągasz? a wiesz, mam linuksa i on mi sam włącza kompa... - no na bank.) Czyli to nie tylko mi się tak dzieje... wydaje mi się, że to może być problem w jądrze... jak kiedyś miałem wcześniejszego kernela to się nie włączał, ale za to nie działało wi-fi. Jakby ktoś znalazł rozwiązanie byłbym mega wdzięczny, bo jak chyba każdy, kto zaczął pracować na linuksie w windowsie nie mogę się już odnaleźć.

-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Nie wiem czy to coś pomoże, ale może spróbuj dodać w grubie do linii kernela:
Kod: Zaznacz cały
acpi=force
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- wojteczekm16
- Piegowaty Guziec
rada beara 7 nie pomogła. ale za to sam doszedłem co było przyczyną włączania się laptopa. Jeżeli będziecie instalować na toshibie a300 omnibook to koniecznie w ectype trzeba dać 14. Ja dałem 12, co prawda działało więcej przycisków funkcyjnych, ale za to komputer sam się włączał. Po ustawieniu ectype na 14 wszystko jest w porządku. Temat można zamknąć a problem oznaczyć jako rozwiązany.