Witam.
Na Ubuntu 8.10 używałem narzędzia paconfig, które w dziecinny i szybki sposób umożliwiało mi zmianę konfiguracji głośników z 2.0 na 5.1. Niestety po aktualizacji do 9.04 i ustawieniu tym programikiem konfiguracji 5.1 pada cały dźwięk w systemie. Dźwięk wraca po przywróceniu konfiguracji domyślnej i rebocie ale tylko w 2.0. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem lub ewentualnie na patent jak ustawić dźwięk 5.1 pod 9.04?
Ubuntu 9.04 brak dźwięku po użyciu paconfig
- Arhan
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Ubuntu 9.04 brak dźwięku po użyciu paconfig
Może to Ci pomoże. Korzystałem niedawno z tamtych rad, bo miałem nadzieję, że uda mi się osiągnąć mój odwieczny cel - miksowanie wyjść przy jednoczesnym odtwarzaniu 5.1 jako 5.1, a 2.0 rozłożonego dowolnie na surround. Prawie się udało, bo miksowanie było, 5.1 było, ale 2.0 tam jest tylko na 2.0. Tobie chyba w tej chwili to wystarczy, dlatego podaję link.
Ja walczę jeszcze z poprawieniem .asoundrc, bo albo mam piękny rozkład stereo na surround, albo miksowanie - nigdy jednocześnie. Jeśli już byś miał swój cel osiągnięty i dopadłyby Cię podobne fanaberie, proszę: inny przydatny link. Zawsze definiuj ttable, nigdy spłaszczającej route_policy duplicate
Tylko ja tam daję na środkowy po 0.25 z obu kanałów, bo po 0.5, jak podają, to przesada... No, ale na razie powodzenia z pierwszym zadaniem 
Ja walczę jeszcze z poprawieniem .asoundrc, bo albo mam piękny rozkład stereo na surround, albo miksowanie - nigdy jednocześnie. Jeśli już byś miał swój cel osiągnięty i dopadłyby Cię podobne fanaberie, proszę: inny przydatny link. Zawsze definiuj ttable, nigdy spłaszczającej route_policy duplicate