[solved]WiFi kiepsko działa, zrywanie połączenia, bardzo słaby zasięg

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
piter19
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

[solved]WiFi kiepsko działa, zrywanie połączenia, bardzo słaby zasięg

Post autor: piter19 »

Witam !

Widziałem podobne tematy na forum, ale żadna z porad nie działa. Zainstalowałem z ciekawości Ubuntu 9.04 na laptopie. Wszystko niby działa, ale mam duży problem z siecią bezprzewodową. System wykrywa sieć, poziom sygnału na poziomie 50% ale w żaden sposób nie chce się z tą siecią połączyć. Jednak kiedy zbliżam laptopa do routera połączenie następuje błyskawicznie, działają strony internetowe, itp. Problem w tym że sieć działa w obrębie 1 metra od routera, dalsza odległość powoduje zerwanie połączenia (mimo że sieć jest wykrywana) Pod Windows XP zasięg mam w całym domu, więc to nie jest wina sprzętu. Pytanie, czy to jest przypadłość systemu z którą nic nie da się zrobić, czy też jest sposób aby to naprawić ? Moja karta sieciowa to Atheros AR5005G
dafcio
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Odp: problem z podłączeniem do sieci wi-if, zrywanie połączenia, bardzo słaby zasięg

Post autor: dafcio »

U mnie na lapku jest podobny program. Karta operta o bcm4311 we wczesniejszych distro jakos chodzila, a teraz jest tragedia. Co prawda zasieg pokazuje niezly, ale co chwile zrywa polaczenia. I nie jest to wina Network Managera jak juz zdazylem gdzies wyczytac bo pod Wicd jest to samo. Bede probowal pewnie ndiswrappera uzyc i zobaczymy co to bedzie.
crackers
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Odp: problem z podłączeniem do sieci wi-if, zrywanie połączenia, bardzo słaby zasięg

Post autor: crackers »

Mam identyczny problem (też na Atheros'ie AR5005G) jak piter19 :sad: internet poprostu zanika, jeśli odejdziemy od routera na odleglosc wieksza niż metr.
Próbowałem madwifi, wicd i nic :/ jeśli ktoś spotkał sie z tym problemem i dał sobie z nim radę, to bede wdzieczny za rozwiązanie :)
berr64
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: berr64 »

Mam dokładnie to samo, tylko na karie WiFi Realteka - RTL8101E
piter19
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: piter19 »

Poszukałem trochę w Internecie i znalazłem rozwiązanie, które przynajmniej u mnie działa. Nie wiem jak będzie u Was. W każdym razie może komuś się przyda:

Wpisałem w terminalu:

Kod: Zaznacz cały

sudo modprobe acerhk
echo on > /proc/driver/acerhk/wirelessled
Po wydaniu tych komend na obudowie laptopa zaświeciła się dioda sygnalizująca pracę karty bezprzewodowej. Połączenie z siecią zostało nawiązanie błyskawicznie. Internet mam teraz w całym domu identycznie jak pod Windows XP.

Rozwiązanie znalazłem tutaj: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=986288
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”