Zamykanie systemu, ponowne uruchamianie - nie działają (8.10 > 9.04)
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Zamykanie systemu, ponowne uruchamianie - nie działają (8.10 > 9.04)
Mam problem z wyłączaniem/restartem komputera. Po tym jak kliknę ikonkę zamykania systemu pojawia mi się logo ubuntu później znika i na tym koniec. Komputer dalej pracuje i nic się nie dzieje. Problem pojawił się po aktualizacji do wersji 9.04. chodzi o Lenovo (choć to nie ma raczej znaczenia.)
- Gordmax
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Odp: Zamykanie systemu, ponowne uruchamianie - nie działają (8.10 > 9.04)
Ja mam ten sam problem chociaż mam czystą instalkę Ubuntu 9.04 PL.
Po ponownym wybraniu opcji zamknij/uruchom ponownie system reaguje odpowiednio.
Z czym może być to związane:?:.
Mój komputer to stacjonarka.
Po ponownym wybraniu opcji zamknij/uruchom ponownie system reaguje odpowiednio.
Z czym może być to związane:?:.
Mój komputer to stacjonarka.
- 40rozbojnik
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Architektura: x86_64
U mnie także podobnie ale wyłącznie przy wybraniu opcji "Uruchom ponownie...". Komp niby normalnie się wyłącza i w momencie kiedy powinien uruchomić się ponownie nic się nie dzieje. Czarny ekran i na nic nie reaguje. Jedynym wyjściem jest twardy reset. Problem występuje wyłącznie podczas "uruchom ponownie", inne opcje czyli wstrzymanie, wyłączanie działają poprawnie. Hibernacji nie sprawdzałem. Pracuję na Ubuntu 9.04 na lapku, stery własnościowe 173 dla grafiki (nvidia 9600), wsparcie 3D jest, network manager pracuje prawidłowo i wszystko inne śmiga. Ma ktoś pomysł z czego to wynika?
- Adam326
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
Coś podobnego występuje u mnie, ale w taki sposób:40rozbojnik pisze:Czarny ekran i na nic nie reaguje. Jedynym wyjściem jest twardy reset.
1. Naciskam Wstrzymaj (Uruchom ponownie działa bez zarzutu).
2. Ekran robi się czarny, komputer się wyłącza bez żadnych literek ani usplasha (przy normalnym wyłączaniu mam i usplasha, i literki na czarnym tle).
3. Naciskam na obudowie przycisk Włącz.
4. Komputer włącza się, ekran jest czarny (ale świeci).
5. Nie pomaga przycisk Reset na obudowie.
6. Pomaga odłączenie prądu.
U mnie było tak już w 8.04. Może problem się rozszerza?
Edit:
Mam desktopa.
Linux is GREAT!
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
Owszem na "ubuntu-9.04-netbook-remix-i386.img". Naciskam na przycisk w interfejscie graficznym aby zamknąć komputer, pojawia się okienko do wybrania "zamknij, restart, itp itd.." - jednak co by nie wybrać efektu nie będzie. Mnie się udało nacisnąć ALT+F1, przejść na konsole, a tam ALT+CTRL+DEL.Adam326 pisze: U mnie było tak już w 8.04. Może problem się rozszerza?
- 40rozbojnik
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Architektura: x86_64
Dodam jeszcze, że na pewno mój problem nie wynika ze złych graficznych sterowników, laptop nie chciał się prawidłowo ponownie uruchomić nawet z płytki CD, bez instalacji. Znaczy na sterownikach otwartych. Myślałem, że po instalacji jak wszystko się "ustabilizuje" będzie ok, a jednak nie.
- Grazzt
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Również posiadam problem z ponownym uruchamianiem systemu. Zawiesza sie wtrakcie wyłaczania. Środowisko graficzne kde 4.2, kubuntu 9.04, toshiba a200-1ax
"Błogosławieni Ci, którzy nie mają nic do powiedzenia i nie próbują faktu tego przyoblekać w słowa"
-
- Piegowaty Guziec
Ktoś znalazł rozwiązanie? Zainstalowałem dziś kubuntu 9.04 i niestety ten sam problem przy restarcie i całkowitym wyłaczeniu.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Mam taki sam problem
z moim Asusem. Ktoś może znalazł już rozwiązanie??

-
- Piegowaty Guziec
u mnie to trochę inaczej wygląda, i nie ukrywam, że też czekam na rozwiązanie problemu:
restartuje się bez problemowo, ale gdy chcę wyłączyć - wszystko ładnie się zamyka ale na końcu komp znów się uruchamia
dodam tylko, że przed zamknięciem po naciśnięciu zamknij wydaje jakiś dziwny skrzeczący dźwięk z głośnika systemowego
ok.. sprawdziłem i problem z wyłączeniem (nie da się wyłączyć, tylko następuje restart) występuje jedynie gdy do lapka podpięte jest zasilanie.
przy odłączonym zasilaniu, wszystko działa normalnie
restartuje się bez problemowo, ale gdy chcę wyłączyć - wszystko ładnie się zamyka ale na końcu komp znów się uruchamia

dodam tylko, że przed zamknięciem po naciśnięciu zamknij wydaje jakiś dziwny skrzeczący dźwięk z głośnika systemowego

ok.. sprawdziłem i problem z wyłączeniem (nie da się wyłączyć, tylko następuje restart) występuje jedynie gdy do lapka podpięte jest zasilanie.
przy odłączonym zasilaniu, wszystko działa normalnie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
mam dokladnie to samo. mam laptopa California Access takze z nvidia 9600M GT. tylko, ze po tym jak zainstalowalem 9.04 wszystko bylo ok. zainstalowalem VMware server 2 i od tego momentu przestal mi dzialac reboot - dziala jak opisany problem wyzej40rozbojnik pisze:U mnie także podobnie ale wyłącznie przy wybraniu opcji "Uruchom ponownie...". Komp niby normalnie się wyłącza i w momencie kiedy powinien uruchomić się ponownie nic się nie dzieje. Czarny ekran i na nic nie reaguje. Jedynym wyjściem jest twardy reset. Problem występuje wyłącznie podczas "uruchom ponownie", inne opcje czyli wstrzymanie, wyłączanie działają poprawnie. Hibernacji nie sprawdzałem. Pracuję na Ubuntu 9.04 na lapku, stery własnościowe 173 dla grafiki (nvidia 9600), wsparcie 3D jest, network manager pracuje prawidłowo i wszystko inne śmiga. Ma ktoś pomysł z czego to wynika?

mimo nowych kerneli, wywalania VMware problem pozostal...