9.04 + via chrome = nie da sie zainstalować
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
- Kontakt:
9.04 + via chrome = nie da sie zainstalować
witam
od kilku dni próbuję się uporać z instalacją Ubuntu 9.04 netbook remix (wcześniej próbowałem z instalacją 8.10 za pomocą wubi - był podobny problem - również opisany na tym forum - o tutaj ) na netbooku Aristo Pico840. instalator ładnie bootuje z pendrive'a, wszystko spoko, wybieram język polski i standardową instalację bez żadnych parametrów - pokaże się pasek postępu, załaduje się i w momencie kiedy powinienem ujrzeć ekran instalacyjny, fakt wyświetla się on, ale w sposób niemożliwy do odczytania - jakby poprzesuwany poprzecznie i całość przemieszcza się w pionie non stop.
Przy wybraniu "instalacji w bezpiecznym trybie graficznym" jest taki sam problem jak w poście podanym w linku wyżej, po załadowaniu się instalatora widać tylko biały mrugający kursor na czarnym tle, system reaguje na wyłącznik, alt ctrl del, reagują diody capslocka, baterii i wifi, ale na ekranie nie dzieje się nic oprócz migania tego kursora.
Przy wybraniu trybu zaawansowanego i wpisaniu podanego w pomocy vga=771 problem jest podobny (jeśli nie ten sam) co przy normalnej instalacji, tylko, że zamiast najpierw pomarańczowego później białego tła "wyświetlają się" (albo raczej próbują) jakieś białe napisy na czarnym tle.
Jeśli w trybie zaawansowanym wybiorę acpioff, nonapic bądź nonlapic, po załadowaniu instalatora wyłącza się matryca.
Netbook jest wyposażony w kartę graficzną VIA Chrome9 HC3 IGP
Dodam, że chcę mieć na nim i winde i ubuntu, oraz, że moje doświadczenie związane z ubuntu to jego deinstalacja (było orginalnie 8.04 na tym netbooku) za pomocą sformatowania dysku ^^ no i teraz te ostatnie parę dni prób zainstalowania.
jeżeli ktoś ma jakiś pomysł lub miał podobny problem to gorąco proszę o pomoc
od kilku dni próbuję się uporać z instalacją Ubuntu 9.04 netbook remix (wcześniej próbowałem z instalacją 8.10 za pomocą wubi - był podobny problem - również opisany na tym forum - o tutaj ) na netbooku Aristo Pico840. instalator ładnie bootuje z pendrive'a, wszystko spoko, wybieram język polski i standardową instalację bez żadnych parametrów - pokaże się pasek postępu, załaduje się i w momencie kiedy powinienem ujrzeć ekran instalacyjny, fakt wyświetla się on, ale w sposób niemożliwy do odczytania - jakby poprzesuwany poprzecznie i całość przemieszcza się w pionie non stop.
Przy wybraniu "instalacji w bezpiecznym trybie graficznym" jest taki sam problem jak w poście podanym w linku wyżej, po załadowaniu się instalatora widać tylko biały mrugający kursor na czarnym tle, system reaguje na wyłącznik, alt ctrl del, reagują diody capslocka, baterii i wifi, ale na ekranie nie dzieje się nic oprócz migania tego kursora.
Przy wybraniu trybu zaawansowanego i wpisaniu podanego w pomocy vga=771 problem jest podobny (jeśli nie ten sam) co przy normalnej instalacji, tylko, że zamiast najpierw pomarańczowego później białego tła "wyświetlają się" (albo raczej próbują) jakieś białe napisy na czarnym tle.
Jeśli w trybie zaawansowanym wybiorę acpioff, nonapic bądź nonlapic, po załadowaniu instalatora wyłącza się matryca.
Netbook jest wyposażony w kartę graficzną VIA Chrome9 HC3 IGP
Dodam, że chcę mieć na nim i winde i ubuntu, oraz, że moje doświadczenie związane z ubuntu to jego deinstalacja (było orginalnie 8.04 na tym netbooku) za pomocą sformatowania dysku ^^ no i teraz te ostatnie parę dni prób zainstalowania.
jeżeli ktoś ma jakiś pomysł lub miał podobny problem to gorąco proszę o pomoc
- bananek
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: 9.04 + via chrome = nie da sie zainstalować
https://bugs.launchpad.net/netbook-remix/+bug/358793, jest kłopot z tą kartą. W linku jest HP2133 z via9 na pokładzie.
Linux Registered User #476455 Ubuntu User #23429
Dawać <solved> przy rozwiązanych tematach!!
Dawać <solved> przy rozwiązanych tematach!!
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
witam
tez mam ten sam problemik
podobny jest na 8.1
a z kolei na 8.04 po instalacji nie dziala wifi a ponadto nie moge zamontowac pena na usb
moze znasz juz jakies rozwiazanie ?
na obecna chwile sciagam wersje dvd moze tam jest wiecej sterow
pozdrawiam marcin
tez mam ten sam problemik
podobny jest na 8.1
a z kolei na 8.04 po instalacji nie dziala wifi a ponadto nie moge zamontowac pena na usb
moze znasz juz jakies rozwiazanie ?
na obecna chwile sciagam wersje dvd moze tam jest wiecej sterow
pozdrawiam marcin
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
niestety nie.. od 8.10 w gore nie umiem sobie poradzic z instalacja a na 8.04 karte bezprzewodowa wykrywa jako nieznane urzadzenie, ponadto cala grafika pracuje w trybie programowym i bardzo obciaza procesor..
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
zainstalowalem ubu 8.04 i poszalalem z wifi juz dziala (opis na forum)
z tego co sie dowiedzialem eksperymentujac na swoim pico wysze wersje niz 8.04 maja za wysokie ods.ekranu podczas instalacji i z tad problem
dla odmiany walcze z usb tyle ze nie wiem jak to ugrysc
moze ktos pomoze ?
montowanie pena usb dziala byl bledny wpis w fstabie heh
pen widziany jako cdrom i niedostepny dla userka hehe
a myslalem ze cos tak strasznego ze nie dam rady
z tego co sie dowiedzialem eksperymentujac na swoim pico wysze wersje niz 8.04 maja za wysokie ods.ekranu podczas instalacji i z tad problem
dla odmiany walcze z usb tyle ze nie wiem jak to ugrysc
moze ktos pomoze ?
montowanie pena usb dziala byl bledny wpis w fstabie heh
pen widziany jako cdrom i niedostepny dla userka hehe
a myslalem ze cos tak strasznego ze nie dam rady