[SOLVED] Nie działa wine na Kubuntu, nie instalują się i nie uruchamiają żadne programy z plików .exe i .msi.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Architektura: x86
[SOLVED] Nie działa wine na Kubuntu, nie instalują się i nie uruchamiają żadne programy z plików .exe i .msi.
Czy zna może ktoś przyczynę takiego stanu rzeczy i wie jak sobie z tym poradzić? Jeżeli tak, to bardzo proszę o pomoc. Już teraz, z góry bardzo za to dziękuję.
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Re: Nie działa wine na Kubuntu.
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Która wersja Wine ci "nie działa"? W jaki sposób to Wine instalowałeś?
Nie działa Wine, czy nie możesz zainstalować/uruchomić konkretnej (jakiej?) aplikacji?
Co się dzieje, jakie komunikaty są widoczne w terminalu kiedy uruchomisz w nim Wine?
Co się dzieje, jakie komunikaty są widoczne w terminalu kiedy uruchomisz w nim instalację konkretnej aplikacji lub samą aplikację?
Zanim zrobisz cokolwiek innego otwórz okno menedżera plików, znajdź ukryty katalog .wine i zmień jego nazwę na .wine001
Potem spróbuj jakiejś "windowsowej" akcji.
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Serdeczny Borsuk
Najnowsza, 1.6. Zaistalowało się tam kiedyś, wraz z samym systemem, kilkanaście lat temu, jak zacząłem używać systemu Linux. A teraz to już tylko następują kolejne aktualizacje, o których jestem powiadamiany za pomocą ikonki, w prawym dolnym rogu ekranu komputera, na którą klikam i aktualizuję.igotit4free pisze:Która wersja Wine ci "nie działa"? W jaki sposób to Wine instalowałeś?
Nie działa wine w ogóle, bo nie mogę zainstalować żadnego programu, a także uruchomić zainstalowanych już programów. Przy próbie uruchomienia jakiegokolwiek instalatora pod postacią ".exe" lub ".msi", na dole, na panelu pojawia się tylko przez kilka sekund napis /usr/bin/wine. Po tym czasie całkiem on znika i nic się dalej już nie dzieje. Zainstalowane już wcześniej programy także nie działają, chociaż jeszcze nie tak dawno działały i z instalacją też nie było żadnych trudności.igotit4free pisze:Nie działa Wine, czy nie możesz zainstalować/uruchomić konkretnej (jakiej?) aplikacji?
Nigdy do tej pory nie instalowałem żadnych programów wine spod terminala i nawet nie wiem jak to się robi. Do instalacji programów wine używałem dotychczas Krusadera i po prostu klikałem na dany plik ".exe" lib ".msi". A później, jak już miałem dany program zainstalowany, to sobie po prostu klikałem na ikonę umieszczoną na pulpicie i uruchamiałem.igotit4free pisze:Co się dzieje, jakie komunikaty są widoczne w terminalu kiedy uruchomisz w nim Wine?
Co się dzieje, jakie komunikaty są widoczne w terminalu kiedy uruchomisz w nim instalację konkretnej aplikacji lub samą aplikację?
Niczego to nie zmienia, dalej jest dokładnie tak samo, jak opisałem powyżej.igotit4free pisze:Zanim zrobisz cokolwiek innego otwórz okno menedżera plików, znajdź ukryty katalog .wine i zmień jego nazwę na .wine001
Potem spróbuj jakiejś "windowsowej" akcji.
- igotit4free
- Przyjaciel
Nie o to pytałem. Odpowiedz na pytanie, zamieść wyniki. Jak nie wiesz w jaki sposób uruchomić Wine albo program Windows pod Wine, to użyj jakiejś popularnej wyszukiwarki. Pierwsze dwa wyniki mogą być? W drugim masz podane jak krowie na rowie...kaszczor pisze:Nigdy do tej pory nie instalowałem żadnych programów wine spod terminala i nawet nie wiem jak to się robi. Do instalacji programów wine używałem dotychczas Krusadera i po prostu klikałem na dany plik ".exe" lib ".msi". A później, jak już miałem dany program zainstalowany, to sobie po prostu klikałem na ikonę umieszczoną na pulpicie i uruchamiałem.igotit4free pisze:Co się dzieje, jakie komunikaty są widoczne w terminalu kiedy uruchomisz w nim Wine?
-
- Serdeczny Borsuk
Nigdy w życiu nie uruchamiałem programów wine za pomocą terminalu i w związku z tym nie wiem, jak to się robi.igotit4free pisze:Nie o to pytałem. Odpowiedz na pytanie, zamieść wyniki.
Nigdy nie twierdziłem, że nie potrafię uruchomić wine i programów Windows pod wine. Wcześniej napisałem, jak to dotychczas robiłem. No i wszystko do tej pory działało.igotit4free pisze:Jak nie wiesz w jaki sposób uruchomić Wine albo program Windows pod Wine, to użyj jakiejś popularnej wyszukiwarki.
Przy próbie zainstalowania programu z pliku .msi (jego nazwę wyiksowałem, aby nie robić tutaj niepotrzebnej reklamy za darmo) pojawiają się takie oto poniższe komunikaty.igotit4free pisze:Pierwsze dwa wyniki mogą być? W drugim masz podane jak krowie na rowie...
Kod: Zaznacz cały
xxx@xxx:~/Pobieralnia/Windows$ wine xxx.msi
err:msidb:get_tablecolumns column 1 out of range
err:msidb:get_tablecolumns column 2 out of range
fixme:storage:create_storagefile Storage share mode not implemented.
err:msidb:get_tablecolumns column 3 out of range
err:appwizcpl:install_file MsiInstallProduct failed: 1615
err:appwizcpl:install_file MsiInstallProduct failed: 1615
Could not load wine-gecko. HTML rendering will be disabled.
wine: configuration in '/home/xxx/.wine' has been updated.
wine: Zły format EXE dla Z:\home\xxx\Pobieralnia\Windows\xxx.msi.
xxx@xxx:~/Pobieralnia/Windows$ msiexec xxx.msi
fixme:msi:MsiMessageBoxW (nil) L"Instalator Windows 4.5.6001.22299\n\nU\017cycie:\npolecenie msiexec {wymagany parametr} [opcjonalny parametr]\n\nZainstaluj produkt:\n\t/i {paczka|kodproduktu} [w\0142a\015bciwo\015b\0107]\n\t/package {paczka|kodproduktu} [w\0142a\015bciwo\015b\0107]\n\t/a paczka [w\0142a\015bciwo\015b\0107]\nNapraw "... (null) 0 00000415 00000000
Could not parse file "/home/xxx/.local/share/applications/test-predicate-openinwindow.desktop": Key file does not have group 'Desktop Entry'
Could not parse file "/home/xxx/.local/share/applications/solid_audiocd.desktop": Key file does not have group 'Desktop Entry'
Myślę, że jak się uda uruchomić u mnie możliwość instalacji programów pod wine, to jednocześnie zaczną się też uruchamiać programy już zainstalowane, bo to wszystko u mnie się popsuło także jednocześnie.
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Re: Nie działa wine na Kubuntu, nie instalują się i nie uruchamiają żadne programy z plików .exe i .msi.
Nie jest tajemnicą, że Wine wszystkiego jak leci nie ruszy, w tym bardzo często są regresy i program X działa na wersji Wine A, a nie działa już na Wine B.
Stąd polecam program PlayOnLinux, gdyż wygodnie można przypisać zupełnie osobną wersję Wine do aplikacji, nie będąc zdanym na łaskę/niełaskę wyłącznie Wine systemowego i regresów po aktualizacji.
Wine jako takie z logów widać działa, tylko są zapewne problemy z uruchomieniem aplikacji, co takie dziwne nie jest.
Sumując: być może przy obecnej wersji Wine jaką masz systemie, jest regres z uruchomieniem aplikacji jakich potrzebujesz. Ponownie nawiązuję do potrzeby posiadania programu PlayOnLinux. To też nie Windows, więc możesz ewentualnie przeinstalować go raz jeszcze, ale jeśli na nowej konfiguracji ustawień (z nowym katalogiem .wine) jest to samo, to raczej problem jest nie z niedziałającym Wine, ale z regresem w obrębie Wine i aplikacje siadły.
- igotit4free
- Przyjaciel
Re: Nie działa wine na Kubuntu, nie instalują się i nie uruchamiają żadne programy z plików .exe i .msi.
Może na prośbę o uruchomienie Wine w terminalu i podanie jego wersji, należało by to po prostu zrobić? Bo także i to może wiele ułatwić i wyjaśnić?
Może jak się komuś podtyka poradnik, gdzie napisano że programy z rozszerzeniem .msi instaluje się komendą
msiexec /i nazwa_programu.msi
to warto, żeby zainteresowany taki poradnik przeczytał i zastosował?
Nie wiem, może. Generalnie jak zainteresowanemu nie zależy, to czym się przejmować?
-
- Serdeczny Borsuk
Tylko w takim razie jak wytłumaczyć to, że te programy, które dzisiaj u mnie nie chcą się zainstalować, a te zainstalowane nie chcą się w ogóle uruchomić, jeszcze nie tak dawno instalowały się, a już zainstalowane uruchamiały się bez żadnych kłopotów?Jusko pisze:Może problem jest zupełnie gdzieś indziej i nie dotyczy niedziałającego Wine, ale niekompatybilnych aplikacji Windows?
Z tego sobie doskonale zdaję sprawę. Ale mi chodzi wyłącznie o te programy, które do tej pory bez żadnych trudności u mnie się instalowały, a zainstalowane już uruchamiały bez żadnych trudności. A teraz jest kłopot dosłownie ze wszystkimi programami działającymi pod wine.Jusko pisze:Nie jest tajemnicą, że Wine wszystkiego jak leci nie ruszy, w tym bardzo często są regresy i program X działa na wersji Wine A, a nie działa już na Wine B.
Szukając rozwiązania tego mojego problemu natrafiłem nawet i na ten program. Zainstalowałem sobie go, ale na razie jakoś nie za bardzo mogę go rozgryźć. Na przykład do tej pory nie wiem, jak w PlayOnLinux znaleźć plik instalacyjny .msi programu, który chcę zainstalować.Jusko pisze:Stąd polecam program PlayOnLinux, gdyż wygodnie można przypisać zupełnie osobną wersję Wine do aplikacji, nie będąc zdanym na łaskę/niełaskę wyłącznie Wine systemowego i regresów po aktualizacji.
Ale w tym przypadku chyba jest, bo jeszcze jakieś 3 dni temu wszystko działało, a dzsiaj już nie mogę niczego pod wine zainstalować i uruchomić.Jusko pisze:Wine jako takie z logów widać działa, tylko są zapewne problemy z uruchomieniem aplikacji, co takie dziwne nie jest.
Wszystko fajnie, ale czy to jest już sytuacja beznadziejna, nie do rozwiązania?Jusko pisze:Sumując: być może przy obecnej wersji Wine jaką masz systemie, jest regres z uruchomieniem aplikacji jakich potrzebujesz. Ponownie nawiązuję do potrzeby posiadania programu PlayOnLinux. To też nie Windows, więc możesz ewentualnie przeinstalować go raz jeszcze, ale jeśli na nowej konfiguracji ustawień (z nowym katalogiem .wine) jest to samo, to raczej problem jest nie z niedziałającym Wine, ale z regresem w obrębie Wine i aplikacje siadły.
A jaka jest różnica, czy nazwa programu jest podana, czy nie? Za bardzo nie widzę związku. Ale skoro tak to jest ważne, to chodzi o komercyjny program graficzny Machinery, to obróbki zdjęć w HDR-ach.igotit4free pisze:A może problem jest jednak pomiędzy klawiaturą a fotelem? Może zamiast pajacowania z iksowaniem nazwy, należy ją podać? Bo tak jest łatwiej szukać odpowiedzi.
Fakt jest taki, że jeszcze 3 dni temu program u mnie działał, a teraz już nie. A skoro działał, to znaczy, że się wcześniej musiał zainstalować. Z początku próbowałem sobie sam poradzić z tym problemem. W związku z tym program całkowicie odinstalowałem i jak chciałem go ponownie zainstalować z pliku .msi, to już instalacja w ogóle nie chciała się uruchomić.
Przecież ja już to dawno zrobiłem. Jest powyżej. Jak byś uważnie czytał to, co tu piszę, to pewnie już dawno byś zauważył.igotit4free pisze:Może na prośbę o uruchomienie Wine w terminalu i podanie jego wersji, należało by to po prostu zrobić? Bo także i to może wiele ułatwić i wyjaśnić?
To też już dawno zrobiłem. Gdyby udało mi się ten program z pliku .msi zainstalować, to już dawno bym to tutaj oznajmił. A wynik tej operacji jest taki, jak poniżej.igotit4free pisze:Może jak się komuś podtyka poradnik, gdzie napisano że programy z rozszerzeniem .msi instaluje się komendąKod: Zaznacz cały
msiexec /MachinerySetup.msi
fixme:msi:MsiMessageBoxW (nil) L"Instalator Windows 4.5.6001.22299\n\nU\017cycie:\npolecenie msiexec {wymagany parametr} [opcjonalny parametr]\n\nZainstaluj produkt:\n\t/i {paczka|kodproduktu} [w\0142a\015bciwo\015b\0107]\n\t/package {paczka|kodproduktu} [w\0142a\015bciwo\015b\0107]\n\t/a paczka [w\0142a\015bciwo\015b\0107]\nNapraw "... (null) 0 00000415 00000000
Maximum number of clients reachederr:winediag:x11drv_init_thread_data x11drv: Can't open display: :0. Please ensure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly.
Wcześniej, przed awarią program instalował mi się samoczynnie po kliknięciu na plik .msi lewym przyciskiem myszy w Krusaderze. Teraz, z nieznanych mi przyczyn już nie chce.to warto, żeby zainteresowany taki poradnik przeczytał i zastosował?
No i zainteresowany, jak najbardziej poradnik przeczytał. Ale nie zmienia to w niczym tego, że program dalej u zainteresowanego nie działa, niestety.
A czego nie wiesz? Gdyby mi nie zależało, to przecież chyba oczywistym jest, że nie pisałbym tutaj takich tekstów i nie zawracał nikomu niepotrzebnie głowy. No, bo i po co?igotit4free pisze:Nie wiem, może. Generalnie jak zainteresowanemu nie zależy, to czym się przejmować?
Mam nadzieję, że teraz już "igotit4free"uważnie przeczytasz wszystko to, co napisałem i nie będziesz mi zarzucał, że czegoś nie zrobiłem w chwili, kiedy ja to już zrobiłem bardzo dawno.
- michau_n
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
teraz wyrzuć katalog .wine
spróbuj jeszcze raz otworzyć jakieś .exe - prawoklik otwórz za pomocą i wklej to:
wine start /unix %f
- igotit4free
- Przyjaciel
wine /home/użytkownik/.wine/drive_c/Program Files/Folder_programu/program.exe
Twierdzisz, że masz "najnowszą Wine 1.6".Wątpię w to, ponieważ najnowsza stabilna jest 1.6.2. Najnowsza rozwojowa to 1.7.33. Więc sprawdź jaką masz
wine --version
Popatrz na to co sugeruje poradnik i o co ja proszę
wine xxx.msi
msiexec xxx.msi
-
- Serdeczny Borsuk
Wybrałem pierwszy lepszy plik .exe (fotor.exe), jaki mi się pod rękę nawinął.michau_n pisze:otwórz katalog domowy Widok/Pokaż ukryte pliki
teraz wyrzuć katalog .wine
spróbuj jeszcze raz otworzyć jakieś .exe - prawoklik otwórz za pomocą i wklej to:Kod: Zaznacz cały
wine start /unix %f
xxx@xxx:~$ wine start /unix %f
Maximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedMaximum number of clients reachedApplication tried to create a window, but no driver could be loaded.
Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly.
err:systray:initialize_systray Could not create tray window
Maximum number of clients reachedfixme:exec:SHELL_execute flags ignored: 0x00000100
Application tried to create a window, but no driver could be loaded.
Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly.
Nie udało się uruchomić aplikacji lub nie ma aplikacji skojarzonej z danym plikiem.
ShellExecuteEx nie powiodło się: Nie znaleziono pliku.
xxx@xxx:~$ Could not parse file "/home/xxx/.local/share/applications/test-predicate-openinwindow.desktop": Key file does not have group 'Desktop Entry'
Could not parse file "/home/xxx/.local/share/applications/solid_audiocd.desktop": Key file does not have group 'Desktop Entry'
igotit4free pisze:wine /home/użytkownik/.wine/drive_c/Program Files/Folder_programu/program.exe
xxx@xxx:~$ wine /home/xxx/.wine/drive_c/Program Files/XnView/xnview.exe
wine: cannot find '/home/xxx/.wine/drive_c/Program'
igotit4free pisze:wine --versionKod: Zaznacz cały
wine-1.6.2
igotit4free pisze:msiexec /i nazwa_programu.msi
msiexec /i MachinerySetup.msi
Ale, to i tak ciągle niczego w tej sprawie na razie jeszcze nie zmienia, bo dalej jest to samo co było dotychczas, czyli nic nie działa. A ja po prostu próbuję różnych sposobów, chociaż przyznam, że się na tym w ogóle nie znam. Ale z kolei bardzo mi zależy na ponownym uruchomieniu tych wszystkich programów wine, z których dotychczas korzystałem, a przede wszystkim programu Machinery.igotit4free pisze:i na to, co robisz tyKod: Zaznacz cały
wine xxx.msi
Widzisz różnicę? Tam jest msiexec /i widzisz? msiexec łamane przez i.Kod: Zaznacz cały
msiexec xxx.msi
- igotit4free
- Przyjaciel
No po pierwsze nie 1.6, tylko 1.6.2, a po drugie prawidłowa komenda daje sensowny wynik zamiast bełkotu.
Moim zdaniem w wyniku aktualizacji doszło do uszkodzenia archiwum Wine, albo też twoje aplikacje są niekompatybilne z Wine 1.6.2.
Na twoim miejscu przejrzałbym katalog domowy i usunąłbym z niego wszystko co ma wine i playonliux w nazwie. Następnie usunąłbym Wine
sudo apt-get purge wine
sudo apt-get install wine1.5
sudo apt-get install wine1.6
sudo apt-get install wine
-
- Serdeczny Borsuk
Rozumiem.igotit4free pisze:Moim zdaniem w wyniku aktualizacji doszło do uszkodzenia archiwum Wine, albo też twoje aplikacje są niekompatybilne z Wine 1.6.2.
W katalogu domowym mam tylko katalogi ukryte .wine i .PlayOnLinux. Czyli co, to mam usunąć?igotit4free pisze:Na twoim miejscu przejrzałbym katalog domowy i usunąłbym z niego wszystko co ma wine i playonliux w nazwie. Następnie usunąłbym WineKod: Zaznacz cały
sudo apt-get purge wine
A co zrobić, jak po zainstalowaniu starszej wersji będzie się natychmiast pojawiać ikona aktualizacji w prawym dolnym rogu ekranu? Da się jakoś to wyłączyć?igotit4free pisze:po czym zainstalowałbym na nowo albo jakąś starszą wersjęlubKod: Zaznacz cały
albo też spróbowałbym ponownie, na czysto zainstalować aktualnąKod: Zaznacz cały
- igotit4free
- Przyjaciel
Jak osiągniesz taki stan, to daj znać. Możesz się wstrzymać od aktualizacji w tym czasie.
Możesz też zrobić krok dalej i poszukać informacji o tym, jak zablokować pakiety w danej wersji. Z tego co pamiętam w takim Synaptic robiło się to banalnie, ptaszkując odpowiednie paczki.
-
- Serdeczny Borsuk
Zrobiłem, jak poradziłeś i pousuwałem z katalogu domowego wszystko co ma wine i plaonlinux, czyli katalogi ukryte .wine i .PlayOnLinux. Następnie powyższą komendą usunąłem wine. Po tym wszystkim zainstalowałem najpierw wine1.6. Nic to jednak nie zmieniło, bo wszystko zaczęło się dokładnie tak samo powtarzać, jak przy wine1.6.2. W związku z tym usunąłem wine1.6 komendą sudo apt-get purge wine1.6 (nie mam pewności, czy prawidłowa komenda, ale w konsoli miałem komunikat, że te wine zostało usunięte. W te miejsce chciałem zainstalować wine 1.5, ale w wyniku tego w konsoli otrzymałem taki oto poniższy komunikat:igotit4free pisze:Moim zdaniem w wyniku aktualizacji doszło do uszkodzenia archiwum Wine, albo też twoje aplikacje są niekompatybilne z Wine 1.6.2.
Na twoim miejscu przejrzałbym katalog domowy i usunąłbym z niego wszystko co ma wine i playonliux w nazwie. Następnie usunąłbym Winepo czym zainstalowałbym na nowo albo jakąś starszą wersjęKod: Zaznacz cały
sudo apt-get purge wine
lubKod: Zaznacz cały
albo też spróbowałbym ponownie, na czysto zainstalować aktualnąKod: Zaznacz cały
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Pakiet wine1.5 nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet.
Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez inny
pakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł.
Jednak następujące pakiety go zastępują:
wine1.6
E: Pakiet wine1.5 nie ma kandydata do instalacji
P.S.
Właśnie wpadłem na "genialny" pomysł. Udało mi się dotrzeć do komputera, na którym zainstalowany jest Kubuntu-Linux 14.04, czyli wersja poprzednia (u mnie jest wersja najnowsza, czyli 14.10) i tam wszystkie programy spod wine (wine 1.6.2) uruchamiają się bez żadnych trudności. Tak samo program Machinery, którego na swoim komputerze działającym pod Kubuntu 14.10 nijak w ogóle zainstalować nie mogę tam na Kubuntu 14.04 instaluje się bez żadnych trudności. Przyczyna tkwi więc chyba gdzieś w samym systemie, a nie w najnowszym wine. Czy w takim razie można jakoś przejść z powrotem z Kubuntu 14.10 na Kubuntu 14.04? Po co mi bowiem taka najnowsza wersja systemu, która sprawia tyle kłopotów?
-- 19 gru 2014 20:43 --
Przyczyna awarii już rozwiązana. Na Kubuntu 14.04 zainstalowanym na innym komputerze wine działa bez żadnych trudności. Na najnowszej wersji Kubuntu 14.10 zainstalowanym na moim komputerze wine działać w ogóle nie chce. Przyczyna więc tkwi w samym systemie, niestety.