KDE - migotanie przeźroczystości.

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
Nem
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

KDE - migotanie przeźroczystości.

Post autor: Nem »

Mam dziwny problem z KDE (wersja 4.14.1). Mianowicie niektóre powiadomienia i dymki (a także okna, którym włączy się przeźroczystość) bardzo nieestetycznie migotają. Nie wiem czym to jest spowodowane. Mam kartę GT 430 i sterowniki 331.89. Ktoś ma może pomysł jak rozwiązać tą nieciekawą sytuację? :pt36:
Ostatnio zmieniony 30 paź 2014, 16:19 przez Nem, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
eskimoss
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: KDE - migotanie przeźroczystości.

Post autor: eskimoss »

Hmmm. W sumie nie wiem, ale i tak się wypowiem. :) Pierwsze co bym zrobił to spróbował czy z innym motywem jest ten sam problem, a nawet z innym silnikiem motywów, np. jeśli używasz domyślny to jak będzie z qtcurve. Jeszcze bym sprawdził szybkość animacji w konfiguracji efektów pulpitu.
Może to po prostu jakiś bug. Tylko trudno zgadnąć czego konkretnie, niekoniecznie sterów grafiki.
tomorrow
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10

Post autor: tomorrow »

A czy migotają zawsze, czy tylko w określonych sytuacjach, np. po wybudzeniu systemu z uśpienia? I czy restart pomaga?
Awatar użytkownika
michau_n
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: michau_n »

przyczyna nie leży w KDE ale w sterach, otwórz manager sterowników własnościowych i wybierz stery stabilne - nie Xorg i nie Updated
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”