Mam taki problem - posiadam laptopa Acer kupionego z Win.7, na którym jest zainstalowany Linuks (12.04 Przyjazny Puchacz) - tyle tylko, że na Linuksa przeznaczono za mało miejsca (6.5 GB) - nie mogę zainstalować aktualizacji oraz potrzebnych mi programów (już nic nie ma do usunięcia - wszystko co niepotrzebne wyrzuciłem) - zdaje się, że dysk nie został podzielony na partycje - gdy sprawdzam na Win. to pokazuje tylko Dysk C i to wszystko - gdy włączam komputer, to najpierw jest czarny ekran, z napisem na dole "Press F2 to enter setup", następnie pokazuje sie fioletowy ekran, na którym mam wybrać system, jaki chcę, żeby chodził...
Pytanie brzmi następująco - co (i jak) trzeba zrobić, żeby zwiększyć ilość miejsca na Linuksa - czy najpierw trzeba go usunąć, podzielić dysk na partycje, i wgrać Linuksa na nowo, czy może da się jakoś inaczej - bez usuwania Linuksa - zwiększyć przestrzeń, na której jest zainstalowany...?
chodzi mi o najprostszy sposób...
Z góry dzięki za helpa...
(nowy komputer kupiłem, ale muszę go odesłać do serwisu - coś trzeszczy w dysku)