Drukarka sieciowa na Funbox

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
sp69
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Drukarka sieciowa na Funbox

Post autor: sp69 »

Cześć,
postanowiłem podłączyć Brother HL-1110E do Funboxa i uczynić z niej drukarkę sieciową. Niestety, nie działa.
Przez system-config-printer znajduje ipp://192.168.1.1:631/ipp niby jest wszystko ok, ale wygląda na brak komunikacji. Wysyła dokument do druku i to wszystko, drukarka milczy.
Sterowniki zainstalowane, przez usb drukarka działa poprawnie. Drukarka pod Windows7 na Funbox działa.
Macie jakieś pomysły jak zmusić do pracy drukarkę w sieci (na funbox)?
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Re: Drukarka sieciowa na Funbox

Post autor: yahoob3 »

Nie chcę cię martwić, ale wygląda na to, że masz ten sam problem, co ja z Netiaspotem. Pod Windows printserwer działa jak trzeba, a z Linuksa nie idzie nic wydrukować. Paradoksalnie obydwa urządzenia działają na Linuksie i gryzą się ze swoim krewniakiem. Z tego, co udało mi się wyczytać w sieci, to winę ponosi CUPS. Jakaś stara wersja działała jak trzeba, ale nowe mają jakiś problem, który nota bene był zgłaszany. Sam zastanawiam się nad zakupem jakiegoś niedrogiego PS i wpięcia drukarki (HP PSC1300) w sieć domową.
Mint 20.1 Cinnamon, kern. 5.4; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
Awatar użytkownika
sp69
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Xfce

Re: Drukarka sieciowa na Funbox

Post autor: sp69 »

Niestety, problem nie został rozwiązany z drukarką pod funbox. Pojawił się kolejny, pod Windowsem drukarka działa tylko do chwili uśpienia drukarki, później zero komunikacji. Nie wypada pisać co można wsadzić w ten port usb...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”