Ubuntu nie wykrywa monitora po próbie instalacji zamkniętych sterowników amd

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Pies Ogrodnika
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 25.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Ubuntu nie wykrywa monitora po próbie instalacji zamkniętych sterowników amd

Post autor: Pies Ogrodnika »

Witam

Nie wiem co mnie podkusiło bo mam karte graficzną AMD RX 7600 i korzystam z najnowszego ubuntu i działało dobrze ale mi się zachciało sterowników bezpośrednio od amd a nie mesa. Pobrałem amdgpu-install i próbowałem zainstalować ale wywaliło błąd. Ekran zrobił się różowo zielony i ubuntu przestało wykrywać monitor della. A rozdzielczość zrobiła się maksymalnie 800x600. Jakimś cudem udało mi się to odwrócić i mam już natywną rozdzielczość czyli 1920x1080 ale obraz cały czas jest różowy i nie wykrywa monitora. Jak to naprawić?
Pies Ogrodnika
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Ubuntu nie wykrywa monitora po próbie instalacji zamkniętych sterowników amd

Przepraszam was ale okazało się to wina monitora tzn. w ustawieniach coś było nie tak i jak zrobiłem factory reset to jest już ok. Problem rozwiązany.
Pies Ogrodnika
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Ubuntu nie wykrywa monitora po próbie instalacji zamkniętych sterowników amd

Jest jeszcze taki problem z wydajnością grafiki bo teraz podczas odtwarzania filmów to "tnie" czy inaczej mówiąc zacina się się klatki. Chciałbym przeinstalować sterownik mesa tylko jak?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”