Ubuntu 24.04 nie działa bez acpi=off

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
junkie
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Ubuntu 24.04 nie działa bez acpi=off

Post autor: junkie »

Cześć,

Mam stacjonarnego PC z ASUS TUF B550‑PLUS, CPU Ryzen 5800X i GPU RTX 5080, 32GB RAM. Zainstalowałem sobie Ubuntu 24.04 LTS, ale już podczas instalacji miałem problem z uruchomieniem Ubuntu z pendrive'a. Jedyną rzeczą, która, jak dotąd, działa to dodanie acpi=off do linii w GRUB. Próbowałem
  • wyłączać sterowniki
  • przeinstalowywać sterowniki
  • zaktualizowałem BIOS
  • w BIOSie wyłączyłem Fast Boot
  • w Biosie ustawiłem Secure Boot na Other OS
  • wyłączyłem wszystko co miało w nazwie ACPI w BIOS
  • próbowałem instalować inne dystrybucje i ich reakcja na mój sprzęt jest podobna

Wszystko na nic. Jeżeli nie ma acpi=off to Ubuntu się nie uruchamia. Generalnie wygląda to tak, że ekran gaśnie, a wiatrak procesora przyspiesza i chodzi głośno. I tak za każdym razem.

Może ktoś już rozwiązał ten problem albo ma pomysł jak sobie z tym poradzić?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Ubuntu 24.04 nie działa bez acpi=off

Post autor: kobrawerde »

A parametr: nomodeset / acpi_osi=Linux .. tak można poczytać z podpowiedzi w internecie ...ale to taki strzał ? także wyłączenie funkcji : AHCI w BIOS-ie niby z błędami ACPI. A co pokazuje np. komenda dmesg w terminalu jak wyłączysz ACPI jakie błędy są widoczne.

Kod: Zaznacz cały

dmesg | grep -i acpi
dmesg | grep -i error
journalctl -xb | grep -i acpi
https://askubuntu.com/questions/240293/ ... i-fix-this
chyba jednak winny BIOS ? choć w tym wątku pomogło zainstalowanie Bumblebee ?? ..czyli jakby coś z kartą grafiki ? cytat
z bumblebee i odpowiednimi sterownikami (właściwie nie jestem pewien, o czym mówię, po prostu postępowałem zgodnie z instrukcjami „howto”) rozwiązałem problem. Teraz nie muszę już ustawiać acpi=off podczas uruchamiania systemu. Dziękuję w każdym razie za pomoc!
możesz także spróbować nowszego kernela ubuntu np. ( a najlepiej najnowszych wersji )

sudo apt install linux-oem-22.04d
https://askubuntu.com/questions/119080/ ... ro-upgrade
Parametry GRUB – nie tylko acpi=off
Zamiast acpi=off, które jest drastyczne, możesz spróbować łagodniejszych opcji, np.:

acpi=force

acpi=strict

pci=noacpi

acpi_osi=Linux

acpi_rev_override=1

idle=nomwait

amd_iommu=off

ivrs_ioapic[4]=00:14.0 (czasem przy RTX i B550/570 z Ryzenami!)
GPU – Spróbuj na zintegrowanej grafice
Jeżeli masz zintegrowaną (np. procesory G, np. 5600G), czasem sterowniki NVIDIA powodują zawieszenie systemu na etapie ACPI.
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
Awatar użytkownika
emstrang
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 24.04 nie działa bez acpi=off

Post autor: emstrang »

Nie wiem czy w przypadku twojej konfiguracji może to mieć znaczenie, ale... Także mam Asusa z procesorem AMD i Nvidią, dopóki miałem zainstalowane otwarte sterowniki Nvidii występował problem z zamykaniem systemu/restartem - zawieszenie (nawet gdy korzystałem z GPU AMD). Ostatnio, nie wiem czemu, bywa tak, że przy aktualizacjach nie instalują się niektóre pakiety pod Nvidię dla danej wersji kernela, w takim przypadku jeśli wybrane GPU to Nvidia, to po starcie systemu mam czarny ekran. Jak doinstaluję pakiety wszystko jest ok. Dla wygody zalecałbym aby mieć w systemie kompletne sterowniki Nvidii pod dwa kernele. Przy aktualizacji systemu automatycznie dodawany jest nowy kernel, a najstarszy usuwany. Sterowniki Nvidii pod drugi w kolejności kernel powinny pozostać po instalacji nowych wersji (czasem jednak są usuwane).
Co do zmian ustawień w BIOSie to odnośnie Nvidii nie musiałem nic robić, więcej zmian dokonałem w Windows 11, bo to on przeszkadzał Linuksowi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”