Kernal Panic! Fatal exeption ininterrput

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Giraffe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Kernal Panic! Fatal exeption ininterrput

Post autor: Giraffe »

Praktycznie codziennie dostaje jedna zwiechę systemu. Muzyka się zapętla (ostatnią sekundę), ekran robi się pikselowy różowy po czym wyskakuje ekran Kernal Panic! Fatal exeption ininterrput.
Linuxa Ubuntu ma od miesiąca także nie wiem ugryźć temat.
Proszę o poradę. Mój system to: Ubuntu 24.04.3 LTS

Sprzęt:
Płyta główna: ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI / 64 GB RAM
AMD Ryzen™ 9 7950X3D × 32
AMD Radeon™ RX 7900 XTX

Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Re: Kernal Panic! Fatal exeption ininterrput

Post autor: kobrawerde »

Jeśli możesz to spróbuj np. jakąś dystrybucję linux-a USB-Live i sprawdź czy będzie działał OK ...jeśli tak to sprawdź jaki ma kernel bo może tu tkwi problem ? także przyjrzyj BIOS i np. ustawienia zarządzania energią ...czasami ustawione agresywne oszczędzające funkcje w/w mogą powodować niestabilność zwłaszcza chyba przy twojej płycie gł.
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
Giraffe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Kernel mam najnowszy 6.14. Chat GPT zasugerował by go zaktualizować. Na live ciężko to sprawdzić ponieważ zwiecha jest albo jej nie ma. Czasami po 7 godzina pracy z kompem czasami w ogóle.
Osobiście podejrzewam chrome, kiedyś na windows miałem coś podobnego, dopiero jak wyłączyłem akcelerację sprzętową to przeszło. To jest inny komp ale jest chrome, zwiecha jest często po kliknięciu na kartę chrome albo i zawsze. Zacząłem dopiero sie przyglądać uważniej wszystkim czynnikom :pt36: Z Ubuntu korzystałem ostatni raz 10 lat temu i zardzewiałem :roll: Moze są już jakieś może aplikacje to sterowników? Może to to?
Awatar użytkownika
320v2
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: 320v2 »

Giraffe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Kod: Zaznacz cały

journalctl -b -1 -p err
Specifying boot ID or boot offset has no effect, no persistent journal was found.
ChatGPT powiedział:
"To oznacza, że Twój system nie ma włączonego trwałego logowania w systemd-journald — logi są tylko w pamięci i tracą się po restarcie."

Kurcze gdyby nie chatgpt to dawno wróciłbym do Windows. :roll:

Teraz ustawiłem tak by się zapisywały. Zobaczymy. Jak nic się nie wydarzy to będzie znaczyło że to akceleracja sprzętowa z chrome - napiszę też
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: kobrawerde »

Ja też czasem mam kłopoty z chrome i moim lapkiem ale chyba raczej są one związane tym że mam dwie karty graficzne i na jednej jest OK a na drugiej różne "kwiatki" np. nie chce pokazać się okno przy starcie (system dziwnie reaguje) itd itp....mam teraz aplet (Nvidia Optimus) przy zegarku i wybieram / przełączam na Nvidia(tryb wydajny) / Intel( tryb oszczędny) itd ...można też na stałe w BIOS wybrać lub wyłączyć daną kartę ....ale to tylko moim zdanie w drastycznych sytuacjach
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: mario_7 »

Zerknij do /var/log w szczególności pliki kern.log z numerkami - powinny być nowe i trochę starsze. Pewnie znajdziesz tam logi z tych błędów.
Giraffe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Miałem już wczoraj napisać. Problem minął całkowicie. Ponad tydzień czekałem na zwiechę i się nie doczekałem. A więc można założyć że to Chrome akceleracja sprzętowa.
Co ciekawe na tej samej maszynie mam win 11, rzadko tam zaglądam ale i tak jedną zwiechę zaliczyłem w przeciągu 1 miesiaca.

Co ciekawsze kiedyś na innej maszynie z windows 10 miałem również spory problem z wieszaniem się kompa w dziwny sposób przy pracy z chrome. Kilka lat temu przeczytałem gdzieś na forum aby wyłączyć akcelerację sprzętowa i na starym kompie to pomogło. Na obecnym również.

Kiedy to się dzieję?
Przy przeglądaniu kart chrome. Czasami wystarczy kliknąć w otwartą kartę chrome, czasami przełączać lub klikać w otwarte karty. Gdy odpalone jest wideo na chrome ryzyko zwiechy jest największe.

Jak to wygląda?
kursor myszki się zamraża, dźwięk często się zapętla. Zniekształca się obraz, przechodzi w pikselozę. Na Linux wywala zaraz potem kernel panic, na windows różnie, czasami potrafi wisieć tak zamrożony do restartu, czasami ekran robi się czarny lub pojawia się bluescrean.

Rozwiązanie?
Rozwiązanie jest banalne. Wystarczy przejść do ustawienia->system i wyłączyć opcję "Używaj akceleracji grafiki, gdy jest dostępna"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”