Używam Ubuntu bo moja siostra (w podeszłym wieku) dostała od swojej koleżanki stary komputer z Windows XP i nauczyłem ją obsługi. Po roku przeglądarki na XP przestały być obsługiwane przez Yt, FB, onet pocztę a na innych witrynach zaczęły działać tak wolno, że praktycznie nie dało się pracować. Znajomy z pracy teleinformatyk poradził mi Ubuntu (Przyjazny Puchacz) bo taki zainstalował swojej mamie. Wywaliłem Windows i zainstalowałem siostrze gdzieś tak na przełomie 2012/2013 Przyjaznego Puchacza (32 bit). Na 2 GB RAM śmigał jak rakieta. Na jednym ze swoich starych komputerów też zainstalowałem Puchacza do celów edukacyjnych . I tak zostało. Zmieniam wersje Ubuntu co jakiś czas na nowsze jak przeglądarka ze względu na wymogi internetowe zaczyna kaprysić. Jeśli trzeba kupuje siostrze i sobie dostosowany do systemu tani poleasingowy komputer albo rozbudowuje stary (dokładam RAM). Zainstalowałem też Ubuntu żonie na laptopie jak jej Win78 zaczął kaprysić i wymieniłem dysk na SSD. Laptop ma ponad 20 lat, ale od początku miał 8 GB RAM a to na Lubuntu 24.04 do oglądania internetu wystarczy.
Do celów zawodowych nie używam Linuxa. Klienci pracują na Windows więc i ja też. Ubuntu służy między innymi do rozrywki.
Dlaczego używam Ubuntu lub nie?
-
auto_joker
- Sędziwy Jeż

- Wersja Ubuntu: 24.04
Re: Dlaczego używam Ubuntu lub nie?
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2025, 21:55 przez auto_joker, łącznie zmieniany 1 raz.
- 40rozbojnik
- Sędziwy Jeż

- Wersja Ubuntu: 25.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Dlaczego używam Ubuntu lub nie?
Z lenistwa. W 2021 roku zainstalowałem nie pamiętam już którą wersję na swoim kompie domowym jako jedyny system. Na bieżąco go aktualizuję do wersji zwykłych i LTS, nic jeszcze mi się nie spierniczyło. Gierki śmigają, system jest stabilny, nic się nie dzieje. Także nie chce mi się bawić w odkrywanie nowych distro, przynajmniej na razie.