Jak bezwzględnie usunąć program.
-
Dinosaurus
- Piegowaty Guziec

- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Jak bezwzględnie usunąć program.
Witam, jestem tu nowy więc trzeba się przestawić. Z Linuksa korzystam od 2001 roku. Z wykształcenia jestem elektronikiem i przez 50 lat zajmowałem się naprawą elektronicznych urządzeń medycznych a od 1993 roku na moim biurku stanął pierwszy PC AT 286. Jakbym napisał ile miał pamięci i ze nie miał dysku to śmiech byłby wielki. Byłem i ciągle jeszcze jestem pasjonatem programowania Znam a raczej może znałem wiele języków programowania choć niestety żadnego dogłębnie może poza asemblerem 8051 i Pascalem. Dawno ich co prawda nie używałem więc pewnie i tu już mam braki. Tyle o sobie, a teraz mój problem. Nie wdając się w szczegóły chcę usunąć Eclipse z systemu. Wydawało by się proste ale nie jest. Przesiedziałem kila wieczorów w internecie. Wypróbowałem wiele sposobów ale żaden nie działa. Najczęściej dostaję komunikat że nie ma takiego programu a jak próbuję zainstalować go na nowo to dostaję komunikat że już jest zainstalowany. Celowo nie podaję szczegółów komend bo nie wiem co może być istotne. Próbowałem i poprzez APT i SNAP. Czy jest jakaś komenda którą można bezwzględnie usunąć niechciany program. Pewnie trzeba to zrobić w inny sposób. A może jedynym wyjsciem jest skasowanie katalogów. Z góry dziękuję za ew. pomoc i pozdrawiam.
Re: Jak bezwzględnie usunąć program.
Nie bardzo wiem o co ci chodzi. Jeśli używasz Linuxa od ponad 20 lat to raczej nie o podstawy na przedszkolu pytasz. Generalnie AI w googlach powie ze programy deinstaluje się się przez remove i purge
sudo apt remove nazwa
sudo apt purge nazwa
sudo snap remove nazwa
repozytorium zewnętrzne ppa najlepiej wywalić poprzez wyświetl programy (kółko w lewym dolnym rogu)/Oprogramowanie i aktualizacje (niebieskie A w kołku)/Inne oprogramowanie i zaznaczyć repozytorium i nacisnąć usuń
Tu jest wielu bardzo mądrych informatyków (ja do nich nie należę) i zapewne chętnie ci pomogą ale musisz sformułować na czym polega problem. Na przykład czy konsola pokazuje błędy po sudo apt-get update a jeśli jak to jakie i w ogóle opisz dokładniej w czym rzecz. Skąd wiesz ze program jest zainstalowany, Czy jest na liście
dpkg --list
albo snap list czy go nie ma?
Napisz jak go instalowałeś? Czy z oficjalnych repozytoriów czy ze strony producenta?
może mógłbyś zainstalować sobie Synaptic?
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt install synaptic
Sorki, sprawdziłem Synaptic tez jest w centrum programów jako snap. Jakbyś chciał to tak go instaluj a nie apt.
To graficzne narzędzie do zarządzania pakietami. Znajdziesz sobie to, co stanowi problem i usuniesz. Może przeszkadza ci skrót? To powiem ci jak go wywalić.
A tak w ogole koledzy aministratorzy i inni, których zwę tu mędrcami, moglibyście czasem na przedszkole kuknać i innym pomóc.
Doświadczeni koledzy polecili mi na tym forum przed instalacją programu z repozytorium zewnętrznego (ze strony producenta) robić sobie kopię dysku systemowego programem rescuezilla. Jestem za to wdzięczny, juz dwa razy taka kopia mnie ratowała. To naprawdę działa! Każdemu polecam. Ubuntu łatwo zepsuć.
Sprawdziłem, Eclipse to narzędzie do programowania. Jest dostępne w centrum programów (torba z hanklami i literką A
jako snap. Pewnie tak go zainstalowałeś (jeśli inaczej to błąd). Deinstalacja snapa zainstalowana w ten sposób nie stanowi żadnego problemu (centrum programów/zarządzaj zainstalowanymi snapami/ odinstaluj). Tym bardziej nie rozumiem.
sudo apt remove nazwa
sudo apt purge nazwa
sudo snap remove nazwa
repozytorium zewnętrzne ppa najlepiej wywalić poprzez wyświetl programy (kółko w lewym dolnym rogu)/Oprogramowanie i aktualizacje (niebieskie A w kołku)/Inne oprogramowanie i zaznaczyć repozytorium i nacisnąć usuń
Tu jest wielu bardzo mądrych informatyków (ja do nich nie należę) i zapewne chętnie ci pomogą ale musisz sformułować na czym polega problem. Na przykład czy konsola pokazuje błędy po sudo apt-get update a jeśli jak to jakie i w ogóle opisz dokładniej w czym rzecz. Skąd wiesz ze program jest zainstalowany, Czy jest na liście
dpkg --list
albo snap list czy go nie ma?
Napisz jak go instalowałeś? Czy z oficjalnych repozytoriów czy ze strony producenta?
może mógłbyś zainstalować sobie Synaptic?
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt install synaptic
Sorki, sprawdziłem Synaptic tez jest w centrum programów jako snap. Jakbyś chciał to tak go instaluj a nie apt.
To graficzne narzędzie do zarządzania pakietami. Znajdziesz sobie to, co stanowi problem i usuniesz. Może przeszkadza ci skrót? To powiem ci jak go wywalić.
A tak w ogole koledzy aministratorzy i inni, których zwę tu mędrcami, moglibyście czasem na przedszkole kuknać i innym pomóc.
Doświadczeni koledzy polecili mi na tym forum przed instalacją programu z repozytorium zewnętrznego (ze strony producenta) robić sobie kopię dysku systemowego programem rescuezilla. Jestem za to wdzięczny, juz dwa razy taka kopia mnie ratowała. To naprawdę działa! Każdemu polecam. Ubuntu łatwo zepsuć.
Sprawdziłem, Eclipse to narzędzie do programowania. Jest dostępne w centrum programów (torba z hanklami i literką A
-
Dinosaurus
- Piegowaty Guziec

Dzięki Newtroter za odpowiedź. Wszystko co proponujesz zostało wielokrotnie wypróbowane bez powodzenia.
W synaptiku nie ma w ogóle pakietu eclipse.
W centrum oprogramowania jest ale kiedy kliknę odinstaluj nic się nie dzieje choć jest etykieta odinstalowywanie.
sudo snap list pokazuje eclipse jako zainstalowane.
sudo snap remove eclipse daje komunikat error: snap "eclipse" has "remove-snap" change in progress.
sudo apt remove eclipse daje komunikat No apt package "eclipse", but there is a snap with that name.Try "snap install eclipse"
Co jeszcze mogę dodać. Pozdrawiam i Wesołych Świąt.
W synaptiku nie ma w ogóle pakietu eclipse.
W centrum oprogramowania jest ale kiedy kliknę odinstaluj nic się nie dzieje choć jest etykieta odinstalowywanie.
sudo snap list pokazuje eclipse jako zainstalowane.
sudo snap remove eclipse daje komunikat error: snap "eclipse" has "remove-snap" change in progress.
sudo apt remove eclipse daje komunikat No apt package "eclipse", but there is a snap with that name.Try "snap install eclipse"
Co jeszcze mogę dodać. Pozdrawiam i Wesołych Świąt.
Nie jestem specjalistą a Linuxa używam od roku ale powiem ci co ja bym zrobił. Przy sudo apt remove konsola mówi ze nie masz eclipse w pakietach apt tylko jest snap o tej nazwie. Otwórz home a w nim otwórz katalog snap i zobacz czy jest tam folder o nazwie eclipse razem z innymi snapami których zapewne używasz. Jeśli jest to sprawdź ile wazy. Centrum programów podaje ze przy instalacji będzie instalowane ponad 380 MB. Sprawdź czy folder jest pusty czy ma te ponad 300 MB. Na razie nic nie usuwaj. Snapa łatwo wywalić bo jest w jednej paczce.
- kobrawerde
- Gibki Gibbon

- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
To chyba coś nie tak z programem Eclipse ze snap-a ...tu w opisach ma ktoś podobny komunikat z błędem LINK
chyba to rozwiązał
informacje np (szukamy numerku tu 92):
i potem normalnie
lub remove
Ja osobiście nie używam snap-a ...i dopóki będę mógł to raczej dam sobie spokój z w/w ale wiadomo czas leci i wszystko się zmienia
Ps. pamiętam z Windowsa fajny program ( nie pamiętam nazwy) przez wyżej wymieniony można było instalować wszystkie programy w systemie i zapisywał on każdą ścieżkę / folder / plik / rejestr gdzie zapisuje dany program swoje dane potem można było w 100% usunąć każdy program z systemu ...ale w linux-ie nie spotkałem takiego a pewnie by się przydał np przy instalacji jakiś dziwnych programów z nieznanych źródeł. (Ale w linux-ie jak widać można instalować programy w różny sposób nawet kompilując od podstaw więc chyba było by to bardzo trudne do osiągnięcia dodając jeszcze różne zależności powiązane z innymi programami )
Kod: Zaznacz cały
sudo snap install eclipse --classic
error: snap "eclipse" has "install-snap" change in progressKod: Zaznacz cały
snap changesID Status Spawn Ready Summary
92 Doing today at 15:17 IST - Install "eclipse" snap
sudo snap abort 92
Ja osobiście nie używam snap-a ...i dopóki będę mógł to raczej dam sobie spokój z w/w ale wiadomo czas leci i wszystko się zmienia
Ps. pamiętam z Windowsa fajny program ( nie pamiętam nazwy) przez wyżej wymieniony można było instalować wszystkie programy w systemie i zapisywał on każdą ścieżkę / folder / plik / rejestr gdzie zapisuje dany program swoje dane potem można było w 100% usunąć każdy program z systemu ...ale w linux-ie nie spotkałem takiego a pewnie by się przydał np przy instalacji jakiś dziwnych programów z nieznanych źródeł. (Ale w linux-ie jak widać można instalować programy w różny sposób nawet kompilując od podstaw więc chyba było by to bardzo trudne do osiągnięcia dodając jeszcze różne zależności powiązane z innymi programami )
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
-
Dinosaurus
- Piegowaty Guziec

Dziękuję kobrawerde. Zrobiłem jak napisałeś
ID Status Spawn Ready Summary
385 Hold 3 days ago, at 21:37 CET 3 days ago, at 22:32 CET Remove "eclipse" snap
386 Hold 3 days ago, at 22:32 CET 3 days ago, at 22:52 CET Remove "eclipse" snap
387 Do 3 days ago, at 22:52 CET - -
Remove "eclipse" snap
a potem
sudo snap abort 387
bez komunikatu
oraz
sudo snap abort 386
komunikat error: cannot find change with id "386"
sudo snap abort 385
komunikat error: cannot find change with id "385"
potem
komunikat
snap "eclipse" is already installed, see 'snap help refresh'
W sumie bez efektu
Na koniec spróbowałem
sudo snap remove eclipse --purge
Nie otrzymałem żadnego komunikatu a system cały czas przetwarza moje polecenie nic się nie dzieje, czasem kontrolka dysku mignie i to wszystko. Nie zawiesza się
Próbowałem jeszcze raz
sudo snap remove eclipsei
dostałem niesmiertelny komunikat
snap "eclipse" is already installed
Widzę że nikt nie wie co się naprawdeę dzieje.
Używam Ubuntu od 25 lat, zawsze sobie radziłem aż do dzisiaj.
Podejrzewam że to jest jakiś błąd dysku.
Program był instalowany kilka lat wstecz poprzez Apt wtedy snapów chyba jeszcze nie było a aktualizowany automatycznie jako snap . Może tu tkwi przyczyna
Post został umieszczony w przedszkolu i bardzo dobrze, może więc ktoś że starszaków pomoże.
Jeszcze raz dzięki Pozdrawiam.
ID Status Spawn Ready Summary
385 Hold 3 days ago, at 21:37 CET 3 days ago, at 22:32 CET Remove "eclipse" snap
386 Hold 3 days ago, at 22:32 CET 3 days ago, at 22:52 CET Remove "eclipse" snap
387 Do 3 days ago, at 22:52 CET - -
Remove "eclipse" snap
a potem
sudo snap abort 387
bez komunikatu
oraz
sudo snap abort 386
komunikat error: cannot find change with id "386"
sudo snap abort 385
komunikat error: cannot find change with id "385"
potem
komunikat
snap "eclipse" is already installed, see 'snap help refresh'
W sumie bez efektu
Na koniec spróbowałem
sudo snap remove eclipse --purge
Nie otrzymałem żadnego komunikatu a system cały czas przetwarza moje polecenie nic się nie dzieje, czasem kontrolka dysku mignie i to wszystko. Nie zawiesza się
Próbowałem jeszcze raz
sudo snap remove eclipsei
dostałem niesmiertelny komunikat
snap "eclipse" is already installed
Widzę że nikt nie wie co się naprawdeę dzieje.
Używam Ubuntu od 25 lat, zawsze sobie radziłem aż do dzisiaj.
Podejrzewam że to jest jakiś błąd dysku.
Program był instalowany kilka lat wstecz poprzez Apt wtedy snapów chyba jeszcze nie było a aktualizowany automatycznie jako snap . Może tu tkwi przyczyna
Post został umieszczony w przedszkolu i bardzo dobrze, może więc ktoś że starszaków pomoże.
Jeszcze raz dzięki Pozdrawiam.
Sprawdzałeś czy w katalogu
home/hasłologowania/snap
masz katalog eclipse i czy są w nim pliki?
Tak jak pisałem nie jestem znawcą, ale teoria o automatycznym aktualizowaniu pakietów apt do snapa wydaje mi sie mało prawdopodobne. Jak juz to zainstalowałeś dwa eclipse, jedno w apt a drugie jako snap.
Ech Dinosaurus, tak mi się nastrój Wigilijno, Noworoczny udzielił i się trochę rozmarzyłem. Czasem warto w życiu starszych ludzi (sam już młody nie jestem to wiem) zmienić coś radykalnie
W kwietniu będzie 26.04. Rób na spokojnie kopie wszystkiego wartościowego, dokup trochę ram-u i wgrasz sobie świeżutki Resolute Raccoon zamiast przejmować się glupotami. Dzięki za życzenia, również pozdrawiam.
Jak ci administrator nie pomoże to juz ino Linus Torvalds
home/hasłologowania/snap
masz katalog eclipse i czy są w nim pliki?
Tak jak pisałem nie jestem znawcą, ale teoria o automatycznym aktualizowaniu pakietów apt do snapa wydaje mi sie mało prawdopodobne. Jak juz to zainstalowałeś dwa eclipse, jedno w apt a drugie jako snap.
Ech Dinosaurus, tak mi się nastrój Wigilijno, Noworoczny udzielił i się trochę rozmarzyłem. Czasem warto w życiu starszych ludzi (sam już młody nie jestem to wiem) zmienić coś radykalnie
Jak ci administrator nie pomoże to juz ino Linus Torvalds
Ostatnio zmieniony 26 gru 2025, 12:08 przez Newtroter, łącznie zmieniany 2 razy.
- kobrawerde
- Gibki Gibbon

- Kontakt:
Można wyczytać że jeśli nie pomoże opcja z numerem ID można zrestartować program snapd i spróbować ponownie odinstalować eclipse
po tym możesz ponownie spróbować z numerem ID czyli
lub jeszcze
Jeśli po powyższych krokach komenda :snap list nadal pokazuje Eclipse (czyli jeśli eclipse był instalowany przez snap, a snap remove dalej krzyczy o trwającej zmianie, musimy sprawdzić, czy proces nie wisi w samym systemie operacyjnym:
Jeśli zobaczysz proces, który ma w nazwie remove-snap lub eclipse, zabij go komendą
potem
sudo systemctl restart snapdKod: Zaznacz cały
sudo systemctl restart snapd.serviceKod: Zaznacz cały
snap changes
sudo snap abort XXXKod: Zaznacz cały
sudo systemctl stop snapd.service snapd.socket
sudo systemctl start snapd.service
sudo snap remove --purge eclipseKod: Zaznacz cały
ps aux | grep snapKod: Zaznacz cały
sudo kill -9 [PID_PROCESU]Kod: Zaznacz cały
sudo systemctl restart snapd
sudo snap remove eclipse --purgeSerwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
-
auto_joker
- Sędziwy Jeż

Przepraszam, że zadam może niemądre pytanie. Czy Koledze przeszkadza w jakiś wyraźny sposób, że program ten siedzi gdzieś tam w jakimś snapie? Jeśli nie powoduje to zakłóceń w pracy komputera to bym spokojniutko przeszedł nad tym do dziennego porządku. Może szkoda czasu i energii na walkę z powyższym przypadkiem. Nie ma systemu operacyjnego, który działa bezbłędnie i nie pozostawia śmieci czy uruchomionych różnych dziwnych (nieudokumentowanych) procesów.
Pewnie nic już nie siedzi. Zostały pewnie tylko śmieci i zawieszony proces. Ale od Kobrawerde można się przy okazji uczyc.auto_joker pisze: 26 gru 2025, 20:49 Czy Koledze przeszkadza w jakiś wyraźny sposób, że program ten siedzi gdzieś tam w jakimś snapie?
-
Dinosaurus
- Piegowaty Guziec

Witaj Kobrawerde
Wykonałem co mi napisałeś choć wiedziałam jaki będzie efekt bo już dawniej zrobiłem cos w tym stylu.
Zresetowałem komputer i wpisałem polecenie bez uruchomienia eclipse
ps aux -U [nazwa użytkownika] | grep eclipse
wszystko przebiegało tak jak powinno. Po tym poleceniu dostałem wynik
[nazwa użytkownika] 4830 0.0 0.0 11692 2304 pts/0 S+ 19:00 0:00 grep --color=auto eclipse
dziwne jest to że zajętość pamięci czasu procesora równa się zero
Wpisałem polecenie
sudo kill -9 4830
otrzymałem komunikat
kill: (4301): Nie ma takiego procesu
wobec tego uruchomiłem eclipse (takie jakie jest czyli działające ale z błędami) i wpisałem polecenie
otrzymałem komunikat
[nazwa użytkownika] 4725 0.3 0.2 421540 24068 ? Sl 18:59 0:00 /snap/eclipse/108/usr/lib/eclipse/eclipse
[nazwa użytkownika] 4750 133 7.4 5001088 597572 ? Sl 18:59 1:17 /snap/eclipse/108/usr/lib/eclipse//plugins/org.eclipse.justj.openjdk
po wpisaniu
sudo kill -9 4725
otrzymałemkill: (4725): Nie ma takiego procesu
a po wpisaniu
sudo kill -9 4750
eclipse zniknął
po kolejnym wpisaniu
ps aux -U kotek | grep eclipse
otrzymałem
[nazwa użytkownika] 4863 0.0 0.0 11692 2304 pts/0 S+ 19:03 0:00 grep --color=auto eclipse
a po kolejnym poleceniu
sudo kill -9 4863
konsola przestała reagować.
Teraz podsumowanie.
Mój poziom znajomości języka C nie pozwala na zgłębienie działnia jądra linuxa więc dam sobie spokój .
Dziękuję wszystkim za chęć pomocy i zamykam temat.
Wykonałem co mi napisałeś choć wiedziałam jaki będzie efekt bo już dawniej zrobiłem cos w tym stylu.
Zresetowałem komputer i wpisałem polecenie bez uruchomienia eclipse
wszystko przebiegało tak jak powinno. Po tym poleceniu dostałem wynik
[nazwa użytkownika] 4830 0.0 0.0 11692 2304 pts/0 S+ 19:00 0:00 grep --color=auto eclipse
dziwne jest to że zajętość pamięci czasu procesora równa się zero
Wpisałem polecenie
sudo kill -9 4830
otrzymałem komunikat
kill: (4301): Nie ma takiego procesu
wobec tego uruchomiłem eclipse (takie jakie jest czyli działające ale z błędami) i wpisałem polecenie
otrzymałem komunikat
[nazwa użytkownika] 4725 0.3 0.2 421540 24068 ? Sl 18:59 0:00 /snap/eclipse/108/usr/lib/eclipse/eclipse
[nazwa użytkownika] 4750 133 7.4 5001088 597572 ? Sl 18:59 1:17 /snap/eclipse/108/usr/lib/eclipse//plugins/org.eclipse.justj.openjdk
po wpisaniu
sudo kill -9 4725
otrzymałemkill: (4725): Nie ma takiego procesu
a po wpisaniu
sudo kill -9 4750
eclipse zniknął
po kolejnym wpisaniu
ps aux -U kotek | grep eclipse
otrzymałem
[nazwa użytkownika] 4863 0.0 0.0 11692 2304 pts/0 S+ 19:03 0:00 grep --color=auto eclipse
a po kolejnym poleceniu
sudo kill -9 4863
konsola przestała reagować.
Teraz podsumowanie.
Mój poziom znajomości języka C nie pozwala na zgłębienie działnia jądra linuxa więc dam sobie spokój .
- kobrawerde
- Gibki Gibbon

- Kontakt:
Przypadek z Eclipse i Snapem sprawa jest ciekawa.
Eclipse to potężne środowisko, które często uruchamia się jako "drzewo" procesów.
Proces 4725 to był tylko tzw. launcher (starter) Snapa.
Proces 4750 to był właściwy silnik Eclipse (Java/OpenJDK).
Dlatego dopiero zabicie 4750 zamknęło program. W przypadku Snapów procesy często są odizolowane i mają skomplikowaną strukturę zależności, dlatego najlepiej zabijać je po nazwie, a nie po numerach, które ciągle się zmieniają.
Taką podpowiedź można znaleźć w necie ....
Ja jak wspomniałem unikam snapa-a / flatpak-a / ... często są jakieś problemy ....wieku dojrzewania ?
wolę repozytoria danego distra linux apt /.....ewentualnie ppa/ pliki .deb Ale nie ma się co wnerwiać trzeba podejść do sprawy jako fajny / ciekawy problem do rozwiązania. Możesz dla sportu spytać ChatGPT lub Gemini tam Cię poprowadzi za rączkę i będziesz mógł na bieżąco podać informacje z terminala ...bo na forum może to trwać tygodniami
Jak Ci się uda to może się podzielisz jakie było rozwiązanie z tym upartym Eclipse ze snap-a. Trzeba korzystać z nowych technologii
Eclipse to potężne środowisko, które często uruchamia się jako "drzewo" procesów.
Proces 4725 to był tylko tzw. launcher (starter) Snapa.
Proces 4750 to był właściwy silnik Eclipse (Java/OpenJDK).
Dlatego dopiero zabicie 4750 zamknęło program. W przypadku Snapów procesy często są odizolowane i mają skomplikowaną strukturę zależności, dlatego najlepiej zabijać je po nazwie, a nie po numerach, które ciągle się zmieniają.
snap stop eclipse
sudo pkill -9 -f eclipseJa jak wspomniałem unikam snapa-a / flatpak-a / ... często są jakieś problemy ....wieku dojrzewania ?
wolę repozytoria danego distra linux apt /.....ewentualnie ppa/ pliki .deb Ale nie ma się co wnerwiać trzeba podejść do sprawy jako fajny / ciekawy problem do rozwiązania. Możesz dla sportu spytać ChatGPT lub Gemini tam Cię poprowadzi za rączkę i będziesz mógł na bieżąco podać informacje z terminala ...bo na forum może to trwać tygodniami
Jak Ci się uda to może się podzielisz jakie było rozwiązanie z tym upartym Eclipse ze snap-a. Trzeba korzystać z nowych technologii
Daj spokój, z Linuxa korzystają miliony ludzi. Jakby był tylko dla tych co rozumieją działanie jadra, to korzystałoby z niego tysiąc osóbDinosaurus pisze: 29 gru 2025, 19:25
Przy okazji ja też zadam pytanie. Jesli chodzi o kopie dysku systemowego to programem rescuezilla z dysku zewnętrznego (botowanego pendrive). Ale kopie dysku z moimi danymi robię za pomocą programu Deja Dup który jest instalowany w trakcie instalacji Ubuntu. Czy ktoś może wie, czy da się zrobić tym programem dwie kopie zapasowe. Mam dwa ssd z danymi i chcialbym zrobić osobną kopie dla jednego i osobną dla drugiego. Czy tym programem da się tak? Wujek google twierdzi że tak, ale nie mówi w jaki sposób. Nie umiem tego rozkminić.
- kobrawerde
- Gibki Gibbon

- Kontakt:
Ja korzystam także z CloneZilli do robienia backupu systemu operacyjnego ale własnym programem który ułatwia znacznie to zadanie gdyż CloneZilla jest troszkę trudna w konfiguracji a jej interfejs TUI ...raczej do tego nie zachęca. Dla szybkiego backupu systemu OS i w moim przypadku kilku systemów Linux (grub menu) na laptopie w/w program (system backup3) robi wpisy w menu grub i przez klknięcie zrobi backup danego systemu na USB i także przywróci system operacyjny (program w fazie beta ale u mnie działa OK) ...rescuezilla także jest OK bo też znacznie upraszcza podstawowy proces ale jednak mimo wszystko coś tam trzeba wybierać i główkować. Więcej : viewtopic.php?p=1045562#p1045562
A co do Deja Dup to nie wiem czy masz na myśli ten z repozytorium czy nowszy tzw. Déjà Dup ...
https://www.techtarget.com/searchdataba ... tore-files
https://apps.gnome.org/pl/DejaDup/
Oba programy to chyba nakładki graficzne na inne : restic / rsync ... ja jestem fanem restic -a ale jak dotąd nie znalazłem zadowalającej i intuicyjnej nakładki GUI na w/w Déjà Dup jest OK ale jest pod Gnome a ja mam Minta / cinnamon i są pewne problemy ale może na Ubuntu będzie OK.
A co do Deja Dup to nie wiem czy masz na myśli ten z repozytorium czy nowszy tzw. Déjà Dup ...
https://www.techtarget.com/searchdataba ... tore-files
https://apps.gnome.org/pl/DejaDup/
Oba programy to chyba nakładki graficzne na inne : restic / rsync ... ja jestem fanem restic -a ale jak dotąd nie znalazłem zadowalającej i intuicyjnej nakładki GUI na w/w Déjà Dup jest OK ale jest pod Gnome a ja mam Minta / cinnamon i są pewne problemy ale może na Ubuntu będzie OK.
Déjà Dup, ten z repozytorium, dogrywany automatycznie w trakcie instalacji. Sorki za zawracanie głowy, już chyba wymyśliłem, choć nie mam czasu przećwiczyć i sprawdzić. Trzeba chyba za każdym razem zaczynać od początku pokazując dysk do kopiowania i nazywając folder gdzie będzie zapisany. Jak się uda to dopisze. Co do rescuezilli no to nie wiem czy jest trudna w konfiguracji bo nic tam nie konfigurowałem
Tylko kopie robię
Ale rzeczywiście trzeba uważnie czytać pojawiającą się krok po kroku instrukcje, żeby wiedzieć co i gdzie ma być skopiowane. Warto od razu na początku sesji wybrać język polski bo potem nie da się do tego wrócić. Program sam prowadzi co trzeba robić w kolejnych krokach. Proste jak budowa cepa. Po wykonaniu kopii trzeba ja zweryfikować co jest osobnym procesem w nowej sesji i trwa dłużej niż zrobienie samej kopii. Wtedy jest duza szansa ze odbudowa dysku się uda. Ja w ciągu roku juz dwa razy tak sie ratowałem. Najszybciej właśnie idzie przywracanie. U mnie 20 min i komputer cofnięty w czasie przed wszystkimi złymi rzeczami które mogą się wydarzyć. Generalnie program wgrany jest na jakiejś archaicznej wersji Linuxa (przynajmniej tak mi sie wydaje) i to tego właśnie Linuxa odpala się z botowanego pendrive.
Déjà Dup manual 
Mamy dwa dyski z danymi jeden nazywa się DYSK1 a drugi DYSK2 i wykonamy dwie kopie na dysku zewnetrznym
1. Otwieramy Déjà Dup: Wyświetl programy/Narzędzia/Kopie zapasowe
2. Main Menu (trzy kreseczki) / Preferencje
3. Ustawiamy General: polożenie: dysk zewnetrzny katalog: DYSK1 (tak bedzie nazywał sie katalog na dysku zewnętrznym z kopia dysku DYSK1)
Katalogi: pokazujemy w systemie DYSK1
Zamykamy formatkę i klikamy wykonaj kopie zapasową. Na dysku zewnetrznym zapisze sie katalog DYSK1 z kopią DYSK1
4.Powtarzamy dla DYSK2:
5. Otwieramy Déjà Dup: Wyświetl programy/Narzędzia/Kopie zapasowe
6. Main Menu (trzy kreseczki) / Preferencje
7. Ustawiamy General: polożenie: dysk zewnetrzny katalog: DYSK2 (tak bedzie nazywał sie katalog na dysku zewnętrznym z kopia dysku DYSK2)
Katalogi: pokazujemy w systemie DYSK2
Zamykamy formatkę i klikamy wykonaj kopie zapasową. Na dysku zewnetrznym zapisze sie katalog DYSK2 z kopią DYSK2
8. Wykonujemy kolejne kopie zapasowe po jakims czasie w ten sam sposób. Na dysku zewnętrznym w katalogu DYSK1 będzie nadpisywać sie kopia DYSK1 a w katalogu DYSK2 Będzie nadpisywać się kopia DYSK2
Kluczowe jest słowo nadpisywac!
To znaczy program będzie porównywał dane z dysku z danymi z na kopii i nadpisywał tylko nowe pliki a nie tworzył nową kopię co stanowi clou działania programu do robienia kopii. Oczywiście bardzo skraca to czas wykonania kolejnej kopii. Tak bedzie zarówno dla DYSK1 jak i DYSK2. Przetestowałem. Déjà Dup 
Jeszcze parę zdań, żeby już na zicher było
Na dysku zewnętrznym (albo każdym innym jaki sobie wybierzemy) mamy zawsze tylko dwa katalogi DYSK1 i DYSK2 bez względu na to ile razy będziemy wykonywać kopie. W tych katalogach jest stan dysków tylko z ostatniej kopii. Program nie daje możliwości cofania się wstecz i wybierania kopii. Możemy przywrócić tylko stan z ostatniego kopiowania. Pominąłem też, że program daje możliwość zabezpieczania kopii hasłem (w zastosowaniach domowych odradzam) oraz, że dla każdej kopii możemy ustawić harmonogram automatycznego kopiowania, na przykład kopia DYSK1 raz na miesiąc a kopia DYSK2 raz na tydzień. Nie musimy z tego korzystać.
Może komuś się przyda.
Mamy dwa dyski z danymi jeden nazywa się DYSK1 a drugi DYSK2 i wykonamy dwie kopie na dysku zewnetrznym
1. Otwieramy Déjà Dup: Wyświetl programy/Narzędzia/Kopie zapasowe
2. Main Menu (trzy kreseczki) / Preferencje
3. Ustawiamy General: polożenie: dysk zewnetrzny katalog: DYSK1 (tak bedzie nazywał sie katalog na dysku zewnętrznym z kopia dysku DYSK1)
Katalogi: pokazujemy w systemie DYSK1
Zamykamy formatkę i klikamy wykonaj kopie zapasową. Na dysku zewnetrznym zapisze sie katalog DYSK1 z kopią DYSK1
4.Powtarzamy dla DYSK2:
5. Otwieramy Déjà Dup: Wyświetl programy/Narzędzia/Kopie zapasowe
6. Main Menu (trzy kreseczki) / Preferencje
7. Ustawiamy General: polożenie: dysk zewnetrzny katalog: DYSK2 (tak bedzie nazywał sie katalog na dysku zewnętrznym z kopia dysku DYSK2)
Katalogi: pokazujemy w systemie DYSK2
Zamykamy formatkę i klikamy wykonaj kopie zapasową. Na dysku zewnetrznym zapisze sie katalog DYSK2 z kopią DYSK2
8. Wykonujemy kolejne kopie zapasowe po jakims czasie w ten sam sposób. Na dysku zewnętrznym w katalogu DYSK1 będzie nadpisywać sie kopia DYSK1 a w katalogu DYSK2 Będzie nadpisywać się kopia DYSK2
Kluczowe jest słowo nadpisywac!
Jeszcze parę zdań, żeby już na zicher było
Na dysku zewnętrznym (albo każdym innym jaki sobie wybierzemy) mamy zawsze tylko dwa katalogi DYSK1 i DYSK2 bez względu na to ile razy będziemy wykonywać kopie. W tych katalogach jest stan dysków tylko z ostatniej kopii. Program nie daje możliwości cofania się wstecz i wybierania kopii. Możemy przywrócić tylko stan z ostatniego kopiowania. Pominąłem też, że program daje możliwość zabezpieczania kopii hasłem (w zastosowaniach domowych odradzam) oraz, że dla każdej kopii możemy ustawić harmonogram automatycznego kopiowania, na przykład kopia DYSK1 raz na miesiąc a kopia DYSK2 raz na tydzień. Nie musimy z tego korzystać.
Może komuś się przyda.