waydroid - nie działa po zainstalowaniu

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
Benita
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 20.04

waydroid - nie działa po zainstalowaniu

Post autor: Benita »

Potrzebny mi jest jakiś program, który uruchamiałby aplikacje ze smartfona na PC. Nie mam dostępu do internetu na komórce.
Początkowo zainstalowałam Anbox z repozytorium, ale nie uruchamiał się, i jak się okazuje nie tylko u mnie...
W związku z tym zainstalowałam zgodnie z instrukcją waydroid:
sudo apt install curl ca-certificates -y
curl -s https://repo.waydro.id | sudo bash
sudo apt install waydroid -y

Pojawiła się ikonka programu na PC. Po kliknięciu nią do wyboru jest: Minimal Android oraz Android with google apps.
Wybrałam drugie, kliknęłam: pobierz, pobierało się z jakieś ponad 3 godziny. Po zakończeniu kliknęłam "done", ale ikonka na PC jest martwa.
To samo z opcją jeden.

Wpisałam więc w terminal:
sudo waydroid init -f
Znowu coś się pobierało z godzinę, ale bez efektu.

Co robię źle? Dlaczego nie mogę uruchomić tego programu?

Ewentualnie, czy jest jeszcze jakiś inny program tego typu?
Lub, jak uzyskać internet z PC na komórce? Zmieniałam w ustawieniach PC iPv4 na udostępnienie wszystkim komputerom, ale nie zadziałało na smartfonie. Chyba, że jeszcze coś trzeba przestawić?

Z góry dzięki za jakieś rozwiązanie.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: waydroid - nie działa po zainstalowaniu

Post autor: kobrawerde »

Ja testowałem tylko połączenie odwrotne czyli internet z komórki na PC i to działa OK przynajmniej u mnie. Podłączamy kablem usb : PC -> komórka)...Wybiera się w ustawieniach komórki :przenośny hotspot/tethering usb i na PC łączy automatycznie.
Na moim lapku mam tylko wifi i według opisów powinno wystarczyć na linux w opcjach ( ikonka na pasku wifi ): ustawienia sieci / twoje wifi : użyj jako hotspot (po włączeniu pokaże się hasło do tego wifi) ...potem na komórce szukasz i wybierasz wifi o nazwie tego komputera / laptopa. Po połączeniu jeśli zadziała internet powinien być na komórce ale raczej brak na PC/laptopie chyba że dana karta wifi to umożliwia ....to teoria.... bo u mnie to nie działa :-( ...łączy się poprawnie na komórce ale zakładka : wifi pisze połączone ale brak internetu i wyskakuje okno o braku połączenia ? ...pewnie to jakiś konflikt kart wifi / szyfrowania między wifi : PC / komórka ... lub musi być odpowiednia karta wifi ktora umożliwia takie połączenie.
Może jeśli masz połączenie kablowe będzie prościej ?
Ps ..a jaki masz internet na PC / laptopie ? wifi / kabel ? / jaki masz telefon ? /smartfon jaka wersja Androida ?

Info z netu:
W Androidzie na problem internet po kablu jest... wpięcie kabla internetowego bezpośrednio do telefonu przez przejściówkę USB-C -> Ethernet (RJ45). Wtedy w ustawieniach sieci pojawi się nowa opcja "Ethernet".
OK udało się tak dla testu połączyć laptopa (z internetem kablowym) do smartfona w celu uzyskania dostępu do internetu na w/w telefonie i to jest bardzo proste. Ale musisz mieć także sprawną kartę wifi na PC / laptopie i wchodzisz w ustawienia sieci ( nazwa : WiFi ) na liście są pewnie jakieś inne sieci wifi które nie są połączone. Klikasz na dole :użyj jako hotspot / włącz/pojawi się konfiguracja z np. hasłem / nazwą sieci ( jest to przeważnie nazwa twojego komputera ) i takiej szukasz w telefonie /smartfonie w opcjach połączenia wifi...klikasz /podajesz dane i już :-)
Jeden minus że internet jest dość słaby w zasięgu więc trzeba być zawsze blisko PC :-)
Ostatnio zmieniony 05 sty 2026, 11:58 przez kobrawerde, łącznie zmieniany 1 raz.
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
Awatar użytkownika
Benita
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Na smartfonie przeważnie nie mam zasięgu, 1-2 kreski, tu gdzie mieszkam. Internet mi się nie uruchamia praktycznie. W niektórych godzinach w ogóle nie ma połączenia. Chyba, że jestem w centrum miasta, tam wszystko działa.

PC nie ma wifi, łączy się kablem LAN.
W budynku coś jest w ścianach, bo zrywa połączenia na telefonie stacjonarnym przenośnym, wystarczy wyjść z pokoju.

Wczoraj ustawiałam hotspot na laptopie star lite z focal fossa i miałam internet na telefonie przez wifi, wszystko dobrze i szybko działało, problem w tym, że działało tylko raz.
Kiedy chciałam połączyć się ponownie po paru godzinach laptop nie wczytuje już hotspota - pole jest puste, kręci się tylko kółko, że próbuje wczytać. Nie wiem co się stało. Na laptopie nic nie było zmieniane, prawidłowo został zamknięty.

Uruchomiłam więc mój pierwszy notebook z ubuntu, ustawiłam hotspot, ale na telefonie jest informacja, że nie można się połączyć. Czyżby operator zablokował?

Mam jeszcze lapka z kali, ale nie sprawdzałam na nim jeszcze.

Internet na PC jest słaby od Orange 1000 Mb/s (to jest najszybsze, jakie może być), ale przeważnie tyle nie ma, wszystko jest bardzo wolne, jak chciałam podnieść wersję ubuntu ostatnio, to wyszedł szacowany czas kilka godzin, więc zrezygnowałam... Czasem głupie aktualizacje idą 3-4 godziny.

Smartfon to MyPhone N23 Lite. Android 13.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Kontakt:

Może w twoim przypadku najpewniejsza byłaby : przejściówka;USB-C ;Ethernet (RJ45) ...połączając kabel z internetem bezpośrednio do smartfona ...ale ja tego nigdy nie testowałem czy to działa i jak ? może ktoś coś jeszcze podpowie
Awatar użytkownika
Benita
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Kiedyś jak miałam Honor, a potem Nexusa 6P próbowałam takiego połączenia, ale niestety nie łączyło.
W tej chwili testuje to połączenie z Hotspot. Nie wiem dlaczego je zrywa?. Problem jest po stronie laptopa. Mimo że mam wyłączony wygaszacz i blokadę ekranu. Laptop starlite z ubuntu przełącza się w tryb uśpienia i blokuje Hotspot. Bardzo szybko przechodzi w taki stan. Dziwne.
Sprawdziłam nawet ustawienia z PC, wszystko jest tak samo ustawione... PC nie wchodzi w stan uśpinia.
W każdym razie ten Hotspot to najlepsze rozwiązanie. Dzięki.

Druga sprawa, to nie mogę teraz odinstalować tego waydroid. Pojawił się w ubuntu software i w ogóle nie reaguje na odinstaluj. Usunęłam go z konsoli, zwolnił nie wiele miejsca, ale jak się okazuje nadal w soft ware ubuntu widoczny jest jako zainstalowany.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Kontakt:

Wiesz problemow może być wiele ...czasem dla sportu testuje takie pytania dla AI / Gemini bo czasami brak czasu i człowiek się starzeje :-) ...zobacz co "wypluł" w odpowiedzi w sekundę :-)

Problem z szybkim przechodzeniem w tryb uśpienia i blokowaniem Hotspotu na laptopie Starlite z Ubuntu może wynikać z ustawień zasilania, sterowników karty sieciowej lub zarządzania energią. Rozwiązaniem jest sprawdzenie i dostosowanie opcji zasilania w Ustawieniach systemowych (blokowanie uśpienia przy zasilaniu i przy pracy na baterii), wyłączenie automatycznego przechodzenia w tryb uśpienia, aktualizacja sterowników (zwłaszcza dla Wi-Fi) i rozważenie konfiguracji pliku Swap, by ulepszyć zarządzanie energią w Ubuntu.
Kroki rozwiązywania problemu:
Ustawienia Zasilania w Ubuntu (Power Management):
Otwórz Ustawienia (Settings) > Zasilanie (Power).
W sekcji "Zasilanie przy baterii" (Battery) i "Zasilanie przy zasilaczu" (Plugged In) ustaw "Wyłącz ekran" i "Automatyczne uśpienie" na "Nigdy" lub długi czas.
Sprawdź, czy funkcja "Blokowanie hotspota" (Hotspot Lock) nie jest aktywowana w ustawieniach sieci lub zasilania.
Zarządzanie Energią Karty Sieciowej (WiFi Power Management):
Otwórz terminal (Ctrl+Alt+T).
Wpisz sudo nano /etc/NetworkManager/conf.d/default-wifi-powersave-on.conf (dla starszych wersji) lub sudo nano /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf (dla nowszych).
Znajdź linijkę wifi.powersave = 3 i zmień na wifi.powersave = 2 (wyłączenie zarządzania energią) lub usuń tę linijkę.
Zapisz (Ctrl+O) i wyjdź (Ctrl+X), a następnie uruchom sudo systemctl restart NetworkManager.
Aktualizacja Sterowników i Systemu:
W terminalu: sudo apt update && sudo apt upgrade.
Sprawdź, czy są dostępne sterowniki dla karty Wi-Fi w Dodatkowych Sterownikach (Additional Drivers) w Oprogramowaniu i Aktualizacjach (Software & Updates).
Sprawdzenie Logów Systemowych:
W terminalu: journalctl -b | grep -i "suspend\|sleep\|wake" – zobaczysz logi dotyczące uśpienia.
Konfiguracja SWAP:
Jeśli masz mało RAM, przejdź na tryb Hibernacji, a nie uśpienia, co lepiej zarządza stanem. Sprawdź SWAP: cat /proc/swaps.
Po tych krokach, laptop powinien dłużej pracować bez przechodzenia w uśpienie, a Hotspot nie powinien być blokowany tak szybko, ponieważ zarządzanie energią karty sieciowej będzie bardziej elastyczne, informuje artykuł na stronie pomocy technicznej.

Zawsze te podpowiedzi trzeba traktować z rezerwą ...ale zawsze to coś tak na szybko :mrgreen:
I jak wspomniałem minusem że internet (przez hot spot karta wifi z PC) jest dość słaby w zasięgu więc trzeba być zawsze blisko PC
Awatar użytkownika
Benita
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dzięki.
Faktycznie pod zasilaniem było jeszcze "usypianie i przycisk zasilania" i tam należało to jeszcze wyłączyć. Aczkolwiek tam nie wyświetlała się opcja wyboru, dopiero po kliknięciu w to hasło, uruchamiała się wybór. Dlatego to przegapiłam.
Wcześniej sprawdzałam ustawienia prywatności i tam wszystko było wyłaczone.

Generalnie zawsze szukam najpierw przez google rozwiązania, ale one nie zawsze działają.
Z AI nam zabroniono rozmawiać, bo kłamie i wprowadza w błąd, np. podaje nieistniejące ustawy, które sama tworzy z połączenia dwu innych.
Dodatkowo zawsze odnosi się do jakiegoś windowsa...

Dzięki bez Ciebie bym tego nie znalazła. Wszystko działa. I wreszcie jest internet na smartfonie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”