Czy potrzebny jest tu prosty kurs?

Dział tymczasowy - niedługo wszystko będzie działać bezbłędnie :)
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Czy potrzebny jest tu prosty kurs?

Post autor: Newtroter »

Nie wiem czy tak jest ale możliwe, że w związku z brakiem wsparcia Win 10 pojawi się nowa grupa użytkowników Ubuntu. Taka, która dobrze przez wiele lat radziła sobie z Windowsem a Linux jest dla nich zupełną nowością (no ktoś taki jak ja :) ) Wyraźnie podkreślam ze nie chodzi mi o informatyków albo pasjonatów informatyki tylko zwykłych juzerów. Moim zdaniem fajnie by było, żeby na takim forum ktoś stworzył prosty kurs w formie podstawowych informacji typu:

Podstawy instalacji i jak wypróbować Ubuntu z dysku bez instalacji na przykład sprawdzając czy mój komputer albo moje drukarka pójdzie
Podstawowe różnice systemowe. Czym rożni się instalacja programu w Win od instalacji programu w Ubintu. Jak wygląda katolog głowny Ubuntu. Co to są snapy a co to jest apt. Co to jest repozytorium i jak najprościej instaluje się programy.
Co to są pakiety i ich zależności i jak bardzo ważne jest ich aktualizowanie.
Co to jest terminal (konsola) i niezbędne pojęcia sudo komendy typu apt update apt upgrade itp i kilka innych do konserwacji systemu i instalacji i deinstalacji programów. Oraz gdzie instalowane są pakiety i jak programy z nich korzystają i sie nimi dzielą
Jase info o tym że Ubuntu da eis zepsuć łatwiej niż Windows i potrzebie tworzenia kopii zapasowej systemu. Nie zawiesić tylko zepsuć.

No coś takiego. Może ktoś z talentem by się tu tego pojął. Chyba ze uważacie ze jak ktoś się tu rejestruje to już to wszystko powinien wiedzieć.
Taka moja uwaga.
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Re: Czy potrzebny jest tu prosty kurs?

Moze taki kurs tu już jest tylko ja nie wiem gdzie?
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

I jeszcze jedno. Moim podstawowym pytaniam przed przejsciem na Ubuntu (windy nie ma juz w ogóle na moim kompie) bylo pytanie. Co nie bedzie mi działać? Dysk Google, telefon, dyski zewnetrze, mp3, drukarki itp. Od tego chyba trzeba zaczac.
U mnie działa
Ostatnio zmieniony 19 sie 2025, 14:06 przez Newtroter, łącznie zmieniany 1 raz.
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Sorki to przeoczyłem "Przewodnik po Ubuntu 14.04 LTS Trusty Tahr". Nie loguje sie ze strony główneji dlatego nie widzialem. Patrzyłem tylko na Forum. Mnie raczej chodziło o krótki poradnik jak przejsć z Windowsa na Ubuntu ale kurs jest. Moj wpis jest troche bez sensu. :shock:
Ostatnio zmieniony 19 sie 2025, 16:46 przez Newtroter, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
kszyhus
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: kszyhus »

Piszesz sam ze sobą???
:clap: PC: ASRock Z270-Pro4 *** Intel i7 7700K *** 32GB RAM
PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Obsługi tego forum też sie jeszcze nie nauczyłem
Monika2009
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Monika2009 »

Newtroter pisze: 19 sie 2025, 13:13 Nie wiem czy tak jest ale możliwe, że w związku z brakiem wsparcia Win 10 pojawi się nowa grupa użytkowników Ubuntu. Taka, która dobrze przez wiele lat radziła sobie z Windowsem a Linux jest dla nich zupełną nowością (no ktoś taki jak ja :)
Właśnie, również zrezygnowałam z Windows 10. Teraz użytkuje Ubuntu - szybki i naprawdę fajny system.

Jest jeszcze inny powód dla którego przesiadłam się na Ubuntu. Bowiem bardzo nie podoba mi sie sztuczna inteligencja... nie chce robotów i terminatorów w systemie :pt36:
Awatar użytkownika
Sipo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Sipo »

Ubuntu jest spoko, ale na początek możesz spróbować Mint lub Zorin, są bardziej podobne do Win. Sterowniki to dzisiaj nie problem, wystarczy system updatowac. Instalacja jest prosta, na utubie są poradniki, krok po kroku.
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Sipo pisze: 20 sty 2026, 12:50 Ubuntu jest spoko, ale na początek możesz spróbować Mint lub Zorin, są bardziej podobne do Win. Sterowniki to dzisiaj nie problem, wystarczy system updatowac. Instalacja jest prosta, na utubie są poradniki, krok po kroku.
Wydaje mi sie, że na początek to jednak Ubuntu a ewentualnie potem szukanie innych dystrybucji jeśli ktoś poczuje taką potrzebę. Nie wydaje mi się żeby ktoś kto chce przejść na Linuxa traktował jako priorytet taką cechę że ma być jak najbardziej podobny do Windowsa. Raczej szuka się funkcjonalności i bezpieczeństwa. Rozumiem przez to sytuacje ze los świeżego linuxowca obdarzył najróżniejszym sprzętem. Pierwsze, czego oczekujemy to to żeby nam instalacja (pierwsza) poszła w miarę prosto i zakończyła sie sukcesem to znaczy żeby nam komputer, jaki by nie był i z jakiej epoki, po prostu działał. Dogrywanie sterowników sprzętowych nie jest zadaniem dla kogoś, kto pierwszy raz Linuxa widzi. Po drugie, jeśli się mamy uczyć nowego, to raczej raz a porządnie, bez perspektywy zaczynania od początku. I wreszcie jak już mamy nowego Linuxa to chcemy żeby nam wszystko, co do niego podłączymy : internet przez wifi albo kablem sieciowym, drukarka (jaka by nie była), smartfon, gps samochodowy, mp3, dżojstik do gier i wiele innych gadżetów bez żadnych kompromisów, które podlączalismu przez usb do windy... działało. Ważna rzeczą jest tez funkcja google. Myślę że większość użytkowników Windowsa korzysta z niego w typowy sposób korzystając z podłączenia funkcji google w telefonie. Mam na myśli jedna skrzynkę pocztową obsługiwaną jednocześnie przez smartfona i komputer (widzimy te same wiadomości i możemy zamiennie wysyłać swoje albo z kompa albo z telefonu. Możemy skonfigurować program pocztowy korzystając z kontaktów zapisanych w google, korzystamy ze wspólnego kalendarza widocznego i zapisujacego wiadomosci zamiennie albo na kompie albo na telefonie.No i oczywiscie chcemy miec dysk google z pelnym dostepem na pulpicie tak jak mieliśmy w windowsjie i swobodnie przesyłać sobie pliki w jedną lub drugą stronę. Chcemy też mieć pewnosc ze juz po pierwszej istalacji obslużymy przez przeglądarkę firefox bez zadnych problemów swoje banki oraz pobrac uzywanego do tej pory w Windowsie menadzera haseł z pelnum dostepem do naszego sejfu.
W każdym razie ja miałem takie oczekiwania i w moim przypadku Ubuntu w pełni je spełniło. Oczywiście ograniczenia też są. pewna wiedze trzeba posiąść w obsłudze terminala, żeby system był stabilny i nie zawiódł ale to raczej dotyczy wszystkich Linuxów. Wszystko wie wujek google.
Oczywiście każdy może zacząć po swojemu i mieć inne zdanie. :roll: Inne dystrybucje również większość czy wszystkie te wymagania spełnia.
Osobną rzecza jest sam proces przejscia z Windowsa na Linuxa. Wedlug mnie droga powinna prowadzić wyłącznie przez sesje live wybranej sobie dystrybucji. Zanim sformatujemy dysk systemowy to warto posiedzieć przy tym wiele godzin, wszystko wypróbować i jak najwięcej się nauczyć a potem dopiero się przeprowadzać. Ja bawiłem sie Ubuntu przez kilka miesięcy zanim zdecydowałem się zrezygnować ostatecznie z Windowsa. Powrotu nie planuje :)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: mario_7 »

Oficjalna dokumentacja od jakiegoś czasu jest dostępna również w języku polskim:

https://help.ubuntu.com/lts/ubuntu-help/ - dla najnowszej wersji LTS
https://help.ubuntu.com/stable/ubuntu-help/ - dla najnowszej wersji
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

mario_7 pisze: 31 sty 2026, 17:16 Oficjalna dokumentacja od jakiegoś czasu jest dostępna również w języku polskim:

https://help.ubuntu.com/lts/ubuntu-help/ - dla najnowszej wersji LTS
https://help.ubuntu.com/stable/ubuntu-help/ - dla najnowszej wersji
Ech, zupełnie nie o taką wiedzę mi chodziło. Wyobraźcie sobie kogoś, kto postanowił z Windowsa przejść na Linuxa. Powiedzmy na Ubuntu. Nie ma o tym zielonego pojęcia, nie wie czego się spodziewać. Chodzi mi o krótki przewodnik "na początek". No jak to działa. Cokolwiek o drzewie katalogów, żeby nie szukał dysku C i innych partycji w katalogu głównym. Co to jest LTS, co to są pakiety, co tą są repozytoria, co to jest APT, sudo install,remove. Jak wygląda pozyskiwanie programów, co to są pakiety apt, co to są snapy czy flatpaki. Co to jest Synaptic i wiedza, że powinno się z niego korzystać jak się nie umie. Na przykład o tym że Synaptik zastąpi "Dodaj, Usun programy" a jeszcze doda " Znajdź". Jak zadbać o system żeby po tygodniu nie utracił zdolności aktualizowania się, co to jest update,upgrade,autoremove,clean i jesli panicznie boi sie konsoli to wytłumaczyć ze w Synaptic też sie da. O tym że warto robić kopie systemu( Rescuezilla) co w Windowsie jest niedorzecznością. Jak skonfigurować Google. i w ogóle że się da. Taki poradnik na powiedzmy 10 czy 20 stron tekstu bez odnoszenia się do konkretnej dystrybucji, żeby nie odkrywać Ameryki na nowo. Potem już każdy kto będzie chciał i mu się spodoba, będzie uzupełniał wiedzę. Naprawdę nie trzeba wiele wiedzieć, żeby na co dzien, bezpiecznie korzystać sobie z Linuxa zamiast Windy jako zwyczajny juzer.
Może wystarczy zwykły link do takiego manuala, jeśli gdzieś istnieje. Z moich doświadczeń wiem, ze takiego w necie nie ma, co jest niewiarygodne i zdumiewające :) Moim skromnym zdaniem, tu na tym forum, na najbardziej widocznym miejscu powinien taki być. Chyba że nikomu nie zależy, żeby nowi przechodzili z windy na pingwina, co poniekąd tez rozumiem.

Zapomniałem dodać najważniejszego. żeby to wszystko opisać bardzo, bardzo prostym językiem zrozumiałym dla każdego a nie dla informatyka.
Ostatnio zmieniony 05 lut 2026, 22:03 przez Newtroter, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: kobrawerde »

Pewnie by się przydał taki prosty tutorial ale nikomu się nie chce ( jak już załapie podstawy linux-a)... z różnych powodów. Może jednak kiedyś ktoś coś skleci ? :-) ... ale chyba nie w ten sposób : viewtopic.php?t=186561
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

kobrawerde pisze: 01 lut 2026, 21:50 Pewnie by się przydał taki prosty tutorial ale nikomu się nie chce ( jak już załapie podstawy linux-a)... z różnych powodów. Może jednak kiedyś ktoś coś skleci ? :-) ... ale chyba nie w ten sposób : viewtopic.php?t=186561
O Mamo! :lol: No na pewno nie w ten sposób!
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

Newtroter. Problem leży w tym, że większość maszyn jest sprzedawana z zainstalowanym systemem Windows.
Tak samo jak smartfony.
Nikomu do głowy by nie przyszło instalować system na nowo kupionym smartfonie :)
Microsoft przez lata zrobił z ludzi zombie. Kupujesz i używasz. Nie interesuje Cię to, jak to się odbywa i jak działa.
Nie da się , bez minimalnej chęci woli poznania , jak działają systemy operacyjne. Co to są partycje , do czego służą, które są ważne a które mniej.
Korzystając z Windows latami, ludzie są na ich sznurku.Mają konta pocztowe , pliki i całą masę innych rzeczy w serwisach MS i tego nie da się tak po prostu przenieść na płaszczyznę innego systemu.
Taki pierwszy zryw ucieczki od tego molocha w 90 procentach kończy się po kilku tygodniach na wymianie sprzętu i powrocie do MS .
Piszesz poradnik...... przejrzyj to forum ile tematów w ciągu ostatnich kilku lat zabiło chęć przejścia na Linuksa setek ludzi .
Ilu adminów tego forum odeszło z powrotem do MS :)
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: linuxozaurus »

Foka0111 pisze: 19 lut 2026, 15:21 Newtroter. Problem leży w tym, że większość maszyn jest sprzedawana z zainstalowanym systemem Windows.
Tak samo jak smartfony.
Nikomu do głowy by nie przyszło instalować system na nowo kupionym smartfonie :)
Microsoft przez lata zrobił z ludzi zombie. Kupujesz i używasz. Nie interesuje Cię to, jak to się odbywa i jak działa.
Nie da się , bez minimalnej chęci woli poznania , jak działają systemy operacyjne. Co to są partycje , do czego służą, które są ważne a które mniej.
Korzystając z Windows latami, ludzie są na ich sznurku.Mają konta pocztowe , pliki i całą masę innych rzeczy w serwisach MS i tego nie da się tak po prostu przenieść na płaszczyznę innego systemu.
Taki pierwszy zryw ucieczki od tego molocha w 90 procentach kończy się po kilku tygodniach na wymianie sprzętu i powrocie do MS .
Piszesz poradnik...... przejrzyj to forum ile tematów w ciągu ostatnich kilku lat zabiło chęć przejścia na Linuksa setek ludzi .
Ilu adminów tego forum odeszło z powrotem do MS :)
A Ja powiem to od innej strony ile jest komputerów do kupienia bez systemu aby muc zainstalować Linuxa i zadecydować o własnym sofcie i jak promowac komputery z linuxem z np SlimBook czy Framework?
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Ludzie niewiele wiedzą o Linuxie, oprócz tego, że takie cos jest. Jest tez kwestia motywacji. Jeśli mam konto w banku i place rachunki internecie to robię to z nadzieją, że jest to w miarę bezpieczne. Jeśli teraz ktoś mi mówi ze Win 10 bezpieczny już nie będzie tylko bezpieczny będzie Win 11 i od razu przy tym informuje mnie, że na tym kompie który mam, a który wydaje mi się jeszcze całkiem dobry, Win 11 nie da się zainstalować i MUSZĘ kupić sobie nowy, to to właśnie jest motywacja. Motywacją dla tych którzy lubią komputery i zabawę nimi, może być też fakt, że Linux jest po prostu ciekawszy od Windowsa. Pobudza kreatywność, tworzy możliwości poznania czegoś ciekawego i nowego. Ludzie nie mają o tym pojęcia. Jeśli ktoś nie jest graczem albo nie musi używać Photoshopa to ktoś powinien mu powiedzieć ze wszystko co robi na Windowsie zdobi również na Linuxie. Ze wydrukuje, ze będzie miał pocztę, kalendarz, dysk Google, i wszystko to co miał na Windowsie. Trudność jest tylko na samym początku. Trzeba rozumieć podstawy żeby nie odkrywać wszystkiego od początku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „phpBB3 - uwagi, propozycje, zauważone błędy”