Witam
Posiadam laptopa Asus Tuf Gaming A15 AMD Ryzen 7, 16gb RAM, RTX 4060 8GB, 1TB dysk i mam pytanie odnośnie temperatury, której oznaczenie w programie Psensor jest "Tctl" i pod obciążeniem dochodzi CHWILOWO do okolic 94 stopni celsjusza.
Czytałem że ponoć to oznaczenie informuje o temperaturze procesora AMD ale z dodaniem od 10 do 20 stopni po to aby zareagować odpowiednio wcześnie z obrotami wentylatorów.
Temperatura karty graficznej według moich obserwacji nie przekracza 70 stopni pod obciążeniem.
Sprawdzałem na Windowsie na tym laptopie temperatura procesora również dochodziła CHWILOWO do okolic 94 stopni.
W internecie przeczytałem aby gdy grzeje się tak laptop włączyć tryb TURBO (na linuksie jest podobny do niego tryb maksymalnej wydajności), bo obroty wentylatorów będą większe i będzie lepsze chłodzenie.
Czy to prawda że lepiej włączyć ten tryb wysokiej wydajności i w ten sposób obniżyć temperaturę - powiem szczerze że moim zdaniem te temperatury są takie same w trybie wydajności jak i zrównoważonym.
Na wydajnym trybie w grze temperatura procesora według mangohud nie przekracza 85 stopni z czym że wykorzystanie procesora waha się w granicach 40%.
Czy jest ryzyko że zepsuje sobie laptopa pod linuksem ?
Bardzo lubię pingwinka i chciałbym na nim pracować, grać w gry, itp. itd.
Mój OS to Linux Mint 22 Cinamon.
Pozdrawiam.
Asus Tuf Gaming A15 i temperatura procesora
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon

- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: Asus Tuf Gaming A15 i temperatura procesora
Czy rozwaźałeś wymianę pasty termoprzewodzącej na Honeywell PTM 7950?
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.