Asus Tuf Gaming A15 i temperatura procesora

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
huberthx
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Asus Tuf Gaming A15 i temperatura procesora

Post autor: huberthx »

Witam
Posiadam laptopa Asus Tuf Gaming A15 AMD Ryzen 7, 16gb RAM, RTX 4060 8GB, 1TB dysk i mam pytanie odnośnie temperatury, której oznaczenie w programie Psensor jest "Tctl" i pod obciążeniem dochodzi CHWILOWO do okolic 94 stopni celsjusza.
Czytałem że ponoć to oznaczenie informuje o temperaturze procesora AMD ale z dodaniem od 10 do 20 stopni po to aby zareagować odpowiednio wcześnie z obrotami wentylatorów.
Temperatura karty graficznej według moich obserwacji nie przekracza 70 stopni pod obciążeniem.
Sprawdzałem na Windowsie na tym laptopie temperatura procesora również dochodziła CHWILOWO do okolic 94 stopni.
W internecie przeczytałem aby gdy grzeje się tak laptop włączyć tryb TURBO (na linuksie jest podobny do niego tryb maksymalnej wydajności), bo obroty wentylatorów będą większe i będzie lepsze chłodzenie.
Czy to prawda że lepiej włączyć ten tryb wysokiej wydajności i w ten sposób obniżyć temperaturę - powiem szczerze że moim zdaniem te temperatury są takie same w trybie wydajności jak i zrównoważonym.
Na wydajnym trybie w grze temperatura procesora według mangohud nie przekracza 85 stopni z czym że wykorzystanie procesora waha się w granicach 40%.
Czy jest ryzyko że zepsuje sobie laptopa pod linuksem ?
Bardzo lubię pingwinka i chciałbym na nim pracować, grać w gry, itp. itd.
Mój OS to Linux Mint 22 Cinamon.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Asus Tuf Gaming A15 i temperatura procesora

Post autor: linuxozaurus »

Czy rozwaźałeś wymianę pasty termoprzewodzącej na Honeywell PTM 7950?
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”