Umie mi ktoś wytłumaczyć dlaczego Canonical nie instaluje domyślnie w najnowszych Ubuntu, Centrum programów Gnome? Przecież ten program jest tu niezbędny. Swoją przygodę z Ubuntu zacząłem od poszukiwania w nim właśnie czegoś takiego. ...I nie znalazłem. Czy ten program jest w jakiś sposób niebezpieczny dla 24.04 albo zakazany? Dlaczego tu do wszystkiego trzeba dochodzić samemu? Przecież prawem każdego użytkownika, a zwłaszcza tego całkiem zielonego, jest wiedzieć jakie mam zainstalowane programy na swoim kompie, czy to snapy czy pakiety Debiana i przy okazji możliwość ich deinstalacji bez użycia konsoli. Trzeba chwili żeby się konsoli nauczyć. Coś takiego jest w obu Mintach jako integralna cześć systemu a tu nie ma.
sudo apt update
sudo apt install gnome-software gnome-software-plugin-snap
No chyba ze wiecie coś, czego ja nie wiem i lepiej tego nie instalować.
Sorki, w obu Mintach nie. Sprawdzałem specjalnie. Tylko w cynamonie, w xfce tego chyba nie ma.
Oprogramowanie projekt Gnome
Oprogramowanie projekt Gnome
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2026, 08:13 przez Newtroter, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Rgl
- Serdeczny Borsuk

- Wersja Ubuntu: 24.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Oprogramowanie projekt Gnome
Zapewne chcą aby jak najwięcej użytkowników korzystało z ich centrum oprogramowania i instalowało oprogramowanie ze snapów. Decyzja biznesowa.