Nie starczyło :(

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Nie starczyło :(

Post autor: Newtroter »

Wszyscy dostali a dla mnie nie starczyło! :-?

xxxxxxx@xxxxxxxx-HP-Z230-Tower-Workstation:~$ sudo do-release-upgrade
[sudo] hasło użytkownika xxxxxxxx:
Sprawdzanie dostępności nowego wydania Ubuntu
Nie ma dostępnej wersji rozwojowej LTS.
Aby zaktualizować do najnowszego wydania rozwojowego innego niż LTS,
ustaw Prompt=normal w /etc/update-manager/release-upgrades.

Biednemu zawsze wiatr w oczy
prompt mam na LTS
:pt36:

A Wy macie?
Czy przełączenie się na krajowe lustro może to zmienić?

Gemini Chat:
Tak, zmiana serwera lusterka (repozytorium) na lokalne/krajowe może czasem pomóc w przypadku problemów z pobieraniem aktualizacji, jednak komunikat o braku dostępnej wersji rozwojowej LTS zazwyczaj wynika z innych przyczyn.
Dlaczego pojawia się ten komunikat?
- Oficjalny harmonogram wydawniczy: Wersje rozwojowe (development/pre-release) lub przejścia między wersjami LTS nie zawsze są od razu udostępniane na wszystkich serwerach, dopóki Canonical oficjalnie nie włączy ścieżki aktualizacji (tzw. upgrade path).
- Ustawienia aktualizacji: W pliku konfiguracyjnym lub w ustawieniach systemowych może być zablokowana opcja wyszukiwania wydań rozwojowych. Domyślnie systemy LTS powiadamiają o nowej wersji LTS dopiero po wydaniu pierwszego punktowego wydania (np. 24.04.1), a nie w dniu premiery głównej.

Hmm?
adam_itok13
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Nie starczyło :(

Post autor: adam_itok13 »

Jeśli chcesz przejść na zwykłe wydanie, w /etc/update-manager/release-upgrades ustaw Prompt=normal lub uruchom sudo do-release-upgrade -d aby wymusić wydanie rozwojowe; pamiętaj, że -d instaluje wersję rozwojową i może być niestabilne. Komunikat o braku dostępnego wydania oznacza, że dla Twojej instalacji nie ma jeszcze oficjalnej aktualizacji LTS — zmiana mirroru nie wpływa na wykrywanie wersji, a jedynie na pobieranie pakietów. Najpierw zaktualizuj system: sudo apt update && sudo apt upgrade, zrób kopię zapasową i dopiero potem wykonaj do-release-upgrade. Jeśli chcesz, podaj wersję obecnego Ubuntu (lsb_release -a), to doradzę dokładniej.
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

adam_itok13 pisze: 30 sie 2026, 13:32 Jeśli chcesz przejść na zwykłe wydanie, w /etc/update-manager/release-upgrades ustaw Prompt=normal lub uruchom sudo do-release-upgrade -d aby wymusić wydanie rozwojowe; pamiętaj, że -d instaluje wersję rozwojową i może być niestabilne. Komunikat o braku dostępnego wydania oznacza, że dla Twojej instalacji nie ma jeszcze oficjalnej aktualizacji LTS — zmiana mirroru nie wpływa na wykrywanie wersji, a jedynie na pobieranie pakietów. Najpierw zaktualizuj system: sudo apt update && sudo apt upgrade, zrób kopię zapasową i dopiero potem wykonaj do-release-upgrade. Jeśli chcesz, podaj wersję obecnego Ubuntu (lsb_release -a), to doradzę dokładniej.
Będę przechodził z 24.04 na 26.04. Z lts na lts. Nie będę przechodził przez release z flagą d. Myślę, że wystarczy poczekać. Słyszałem kiedyś, że Canonical nie puszcza aktualizacji wszystkim na raz tylko "porcjami", żeby monitorować grube błędy. Mam nadzieję, że w moim przypadku o to chodzi. A jesli chodzi o przygotowanie to chyba zrobilem wszystko jak trzeba. Odinstalowalem repozytoria ppa wraz z programami, odlaczyłem huba USB, zaktualizowalem system. Poczekam i sie zobaczy. Sterownik mojego starego radeona jest otwartoźródlowy. Powinien przejść. Kopie oczywiscie też mam. I system rescuezilla i dane

xxxxxxxxx@xxxxxxxx-HP-Z230-Tower-Workstation:~$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 24.04.4 LTS
Release: 24.04
Codename: noble
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Ciekawe, że trwa to tak długo?
Czy ktoś w ogóle dostał tą aktualizację?
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

No kurde w pliku etc/machine id jest numer. Canonical losuje te numerki, komu aktualizacja przypadnie a komu nie. Jak ktoś ma szczęście to dostanie. A ja?.. :-|

Gemini:
Unikalny identyfikator urządzenia (machine-id): Każda instalacja Ubuntu posiada losowy identyfikator zapisany w pliku /etc/machine-id. Algorytm Canonical używa tego numeru, aby losowo przypisać dany komputer do odpowiedniej „puli” lub grupy odbiorców, którzy zyskują dostęp do aktualizacji w pierwszej, drugiej lub kolejnej turze.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: kobrawerde »

O kurcze czyli darmowy linux jest reglamentowany ? ciekawe czemu tak wybiórczo to robią. Może z byt dużo chętnych ..ale powinni być chyba zadowoleni :-)
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

No wiesz, darmowy jest bo ISO można ściągnąć od razu, od dnia premiery i na surowo zainstalować. Gorzej jest z migracją, z drogą przejścia. Ciągle nie wiem za bardzo o co chodzi. Może ten numer taki zupełnie losowy nie jest. Może są w nim ukryte jakieś informacje o konfiguracji sprzętowej? Może, żeby u mnie zadziałało, to muszą jeszcze coś poprawić? Jak ktoś wie, to niech coś napisze. Ja ciągle czekam a od 26.04.1 to już chyba miesiąc minął. Z mojej strony na pewno jest wszystko tak jak trzeba. System jest uaktualniony na wszystkie możliwe sposoby i ciągle przychodzą aktualizacje, zarówno apt jak i snapów. I jadro nowe przyszło w międzyczasie. Plik release-upgrades też mam ustawiony tak jak trzeba.

xxxxxxxx@xxxxxxx-HP-Z230-Tower-Workstation:~$ cat /etc/update-manager/release-upgrades

# Default behavior for the release upgrader.

[DEFAULT]
# Default prompting and upgrade behavior, valid options:
#
# never - Never check for, or allow upgrading to, a new release.
# normal - Check to see if a new release is available. If more than one new
# release is found, the release upgrader will attempt to upgrade to
# the supported release that immediately succeeds the
# currently-running release.
# lts - Check to see if a new LTS release is available. The upgrader
# will attempt to upgrade to the first LTS release available after
# the currently-running one. Note that if this option is used and
# the currently-running release is not itself an LTS release the
# upgrader will assume prompt was meant to be normal.
Prompt=lts

xxxxxxx@xxxxxxxx-HP-Z230-Tower-Workstation:~$ sudo do-release-upgrade
[sudo] hasło użytkownika xxxxxxxx:
Sprawdzanie dostępności nowego wydania Ubuntu
Nie ma dostępnej wersji rozwojowej LTS.
Aby zaktualizować do najnowszego wydania rozwojowego innego niż LTS,
ustaw Prompt=normal w /etc/update-manager/release-upgrades.

Zaczynam podejrzewać, że mój stary komp, w jakimś tajemnym dla mnie trybie komunikuje się z serwerem Canonical i blokuje aktualizację! :w00t: :wall:
To straszne :)
Może by prośbę napisać? :oops: Albo datek jaki? :ligt:

Chyba znalazłem rozwiązanie. Znalazłem filmik, gdzie autor proponuje wymusić nową wersje poleceniem

update-manager -d

Probowałem, otwiera się wtedy okienko instalatora graficznego z info, ze system jest aktualny ale dostępna jest nowa wersja 26.04.1 LTS i można ja instalować. Na tym filmie tak właśnie autor zainstalował nowe Ubuntu. Czym to się różni od polecenia

sudo do-release-upgrade -d

Mam to zrobić czy cierpliwie czekać?
Załączniki
Zrzut ekranu z 2026-09-17 00-01-54.png
(37.08 KiB) Nie pobierany
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

xxxxxxx@xxxxxxxx-HP-Z230-Tower-Workstation:~$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 26.04.1 LTS
Release: 26.04
Codename: resolute

No mam :) :mrgreen: Nie napotkałem żadnych trudności. Żeby wymusić aktualizację, wykorzystałem polecenie:
update-manager -d
Instalacja trwała u mnie niecałą godzinę. Tak na pierwszy rzut oka, to wszystko działa. Konsola, choć pokazuje polecenia po polsku, to ma angielskie menu. Pierwsze co zrobiłem po instalacji to zainstalowałem program systemowy, Oprogramowanie i aktualizacje z 24.04:

sudo apt update
sudo apt install software-properties-gtk

Co wszystkim polecam. Umożliwia w trybie graficznym ustawić jaki rodzaj aktualizacji systemu sobie życzymy otrzymywać. Czy tylko LTS czy wersje rozwojowe. Można też usuwać repozytoria ppa. W 26.04 go już nie ma, a można go z powrotem zainstalować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”