Timeshift?
Timeshift?
Jaki polecacie program do migawek systemu? Timeshift się sprawdza?
- kszyhus
- Przebojowy Jelonek

- Wersja Ubuntu: 26.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Timeshift?
U mnie się sprawdza.
PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
Odbudowywałeś system z migawki? Działa wszystko? Na filmiku, którym się inspirowałem przy wymuszeniu wersji, autor pokazuje ze migawka Timeshift cofnie system do poprzedniej wersji w przypadku niepowodzenia. Czy to możliwe? Genaralnie wygląda na bardzo fajny program. Zwłaszcza dla początkujących. którzy mogą coś zepsuć w Ubuntu. Powinien być instalowany domyślnie, ze skrótem na doku. Do wszystkiego trzeba dochodzić samemu, często przez przypadek.
- kobrawerde
- Gibki Gibbon

- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Timeshift jest standardem na Linux Mint i jest to taka nakładka na program rsync. Nawet w Mint-cie żeby np. przejść na nowszą wersję systemu przez aktualizację musimy mieć taki backup / migawkę a przynajmniej tak było inaczej nawet w opcjach nie wyświetlało opcji / możliwości upgrade systemu
... Każdy musi sam przetestować w/w ...ja miałem z nim kłopoty może dlatego że na standardowych ustawieniach nie przywrócił mi systemu w 100%- tach
... lubię kombinować i maiłem przypadek że jakiś testowany program pozmieniał mi polskie (systemowe) tłumaczenie na angielskie np. pod prawo-klik myszki i inne w systemie i ...zonk po odinstalowaniu tego wadliwego prog. i przywróceniu migawki lipa dalej to samo
... potem innym razem wydawało mi się iż już pozmieniałem na dość rygorystyczne ustawienia migawki i ponownie mnie zawiódł ale już nie pamiętam szczegółów. Tak więc obiektywnie lub subiektywnie ? powiem że dla mnie się nie sprawdził
...ale pewnie była w tym moja wina i nieumiejętność poprawnego ustawienia tego programu ? wolę mieć 100% -towy plik obrazu systemu i możliwość jego przywrócenia a najlepiej zestaw takich plików na dysku USB oraz bardzo prosty sposób ich tworzenia bo często tu tkwi też problem.
No ale nastały czasy gdzie można tak na szybko spytać : gemini / AI ....
Ja polecał bym także program restic to taki brat rsync ktory jest ponoć jeszcze szybszy w działaniu i dodatkowo szyfruje dane backup-u ale wiadomo w dzisiejszych czasach szukaj także jakieś nakładki graficzne na w/w. a chyba w ostatnim czasie powstało parę na program restic.
Troszkę irytujące też możne być przywracanie systemu z backupu / migawki TimeShift-a jeśli system zupełnie ulegnie awarii i nie wstanie po restarcie ...oczywiście taki ratunek istnieje z np. systemu live-usb linux-a / uruchomienie tam timeshifta i ... odpowiedniej procedury np. ..............
Jest jeszcze jedna ciekawa informacja odnośnie backupu systemu 1:1 programami : TimeShift / Clonezilla tak by mieć pewność przywrócenia systemu w 100%.
Przykład:
No ale nastały czasy gdzie można tak na szybko spytać : gemini / AI ....
Tak więc wynika z tego że jeśli dobrze wszystko poustawiasz to powinien być 100% sukcesTwój przypadek idealnie pokazuje jedną z najważniejszych zasad bezpieczeństwa w Linuksie: Timeshift na standardowych ustawieniach nie chroni wszystkiego, a w szczególności pomija konfigurację użytkownika.Krótka odpowiedź brzmi: Nie, sam Timeshift nie daje 100% bezpieczeństwa, jeśli polegasz wyłącznie na jego domyślnych opcjach.
Jak poprawnie zabezpieczyć system i pliki?
Aby mieć pełne bezpieczeństwo, musisz połączyć dwa podejścia:1. Zmiana ustawień Timeshift (Opcja dla zaawansowanych / testujących)Jeśli często testujesz programy i chcesz, aby system wracał do stanu 1:1 (włącznie z wyglądem i konfiguracją pulpitu), musisz włączyć ochronę plików ukrytych:Otwórz Timeshift i przejdź do Ustawienia (Settings).Wybierz zakładkę Użytkownicy (Users).Dla swojego użytkownika zmień ustawienie z „Wyklucz wszystkie pliki” na „Dołącz tylko pliki ukryte” (Include Only Hidden Files).Dzięki temu Timeshift będzie zapisywał konfigurację programów i pulpitu (foldery z kropką na początku, np. .config), ale nadal nie będzie marnował miejsca na Twoje dokumenty, filmy czy pobrane pliki.2. Użycie drugiego narzędzia do dokumentów (Zalecane)Do ochrony swoich prywatnych danych (dokumentów, zdjęć) używaj innego narzędzia, które działa niezależnie od systemu. W Linux Mint masz fabrycznie zainstalowane narzędzie Narzędzie do tworzenia kopii zapasowych (Mintbackup) lub świetny program BackInTime (który, podobnie jak Timeshift, używa rsync).
Ja polecał bym także program restic to taki brat rsync ktory jest ponoć jeszcze szybszy w działaniu i dodatkowo szyfruje dane backup-u ale wiadomo w dzisiejszych czasach szukaj także jakieś nakładki graficzne na w/w. a chyba w ostatnim czasie powstało parę na program restic.
Troszkę irytujące też możne być przywracanie systemu z backupu / migawki TimeShift-a jeśli system zupełnie ulegnie awarii i nie wstanie po restarcie ...oczywiście taki ratunek istnieje z np. systemu live-usb linux-a / uruchomienie tam timeshifta i ... odpowiedniej procedury np. ..............
upsss ....subiektywnie jednak wolę CloneZillę i jej pliki obrazu systemu linux (backup/restore/usb) uruchamiane z grub-a ...to jest prostsze i pewniejsze dla mnie i są to właśnie prawdziwe 100% -towe migawki systemu na usbInstrukcja krok po kroku: Jak wstać z kolan za pomocą Live USB
Uruchom komputer z Live USB:Włóż do komputera tego samego pendrive'a, z którego instalowałeś system (np. z instalatorem Linux Mint). Uruchom komputer, wywołaj Boot Menu (zazwyczaj klawiszem F12, F11 lub Esc) i wybierz start z USB.Uruchom Timeshift w systemie Live:Gdy załaduje się pulpit w wersji Live, kliknij w Menu i wyszukaj Timeshift. Program poprosi o hasło administratora (w Linux Mint w trybie Live po prostu kliknij Enter lub OK, hasło jest puste).Wskaż miejsce zapisu migawek:Przy pierwszym uruchomieniu w trybie Live program może zapytać o typ (wybierz RSYNC). Następnie automatycznie przeszuka Twoje dyski w poszukiwaniu istniejących kopii. Jeśli ich nie widzi, upewnij się, że w zakładce lokalizacji wybrałeś właściwy dysk/partycję, na której je zapisywałeś.Wybierz i przywróć migawkę:Z listy wybierz tę migawkę, z czasów kiedy system działał prawidłowo.Kliknij przycisk Przywróć (Restore) na górnym pasku.Weryfikacja docelowych partycji (Ważne!):Timeshift zapyta Cię, gdzie ma przywrócić dane.
Zazwyczaj program sam prawidłowo dopasuje partycję systemową (oznaczoną jako /).Zwróć szczególną uwagę na pozycję Bootloader (GRUB). Upewnij się, że jest ustawiony na główny dysk systemowy (np. /dev/sda lub /dev/nvme0n1), dzięki czemu program naprawi także sektor rozruchowy, jeśli uległ uszkodzeniu.Zatwierdź i czekaj:Kliknij Dalej (Next). Timeshift przeprowadzi analizę "suchą", wyświetli listę plików do nadpisania i poprosi o ostateczne potwierdzenie. Kliknij dalej i poczekaj, aż proces dobiegnie końca.Po zakończeniu operacji uruchom ponownie komputer i wyjmij pendrive'a. Twój system wstanie dokładnie w takim stanie, w jakim był w momencie robienia wybranej migawki.
Jest jeszcze jedna ciekawa informacja odnośnie backupu systemu 1:1 programami : TimeShift / Clonezilla tak by mieć pewność przywrócenia systemu w 100%.
Przykład:
Rozmiar kopii 1:1 systemu Linux zależy przede wszystkim od tego, ile danych zajmuje Twój system, oraz od wybranego poziomu kompresji. Zakładając, że Twój czysty system wraz z aplikacjami zajmuje na dysku 20 GB, oto jak będzie wyglądać różnica w wielkości plików kopii:
Clonezilla: Kopie zajmą około 10 – 14 GB. Clonezilla domyślnie kopiuje tylko zajęte bloki dysku i bardzo mocno je kompresuje.
Timeshift: Kopia zajmie dokładnie tyle, ile system, czyli 20 GB. Program ten kopiuje pliki w skali 1:1 bez kompresji (w domyślnym trybie RSYNC), abyś miał do nich bezpośredni dostęp.
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB