Porządna obsługa GG i Jabbera

Jak się dogadać?
Awatar użytkownika
MateuszP
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Porządna obsługa GG i Jabbera

Post autor: MateuszP »

Witam!
Używałem Kadu, Pidgina, Gnu Gadu i jestem nadal niezadowolony. Mam Ubuntu 7.04 i chcę mieć porządną obsługę Jabbera i GG. Słyszałem coś o programie EKG2. Ale czy ten program potrafi przesyłać pliki, obrazki przez GG czy tylko rozmowy tekstowe??

Zraziłem się do Tlena, bo przez Wine wieszał się, a w Pidginie obsługa byle jaka. Gnu Gadu i TleenX nie są rozwijane od roku, więc doszłem do wniosku że Tlen niepotrzebny mi.

Rozmowy głosowe są mi niepotrzebne, bo od tego mam Skype. Mam jednak router i chciałbym mieć jakieś ustawienia do przekierowywania portów.
Awatar użytkownika
Hutnuk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Hutnuk »

Chcesz gadu-gadu żeby bezpośrednio było czy może być przez transporty jabberowe?

Jeśli bezpośrednio to wg mnie najlepszy jednak Pidgin ale jeśli przez transporty to lepiej jakiegoś stricte jabberowego klienta... Na przykład http://gajim.org/. Generalnie polecam http://www.jabberpl.org/Klienty
:craz:
Awatar użytkownika
MateuszP
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Hutnuk

Dzięki za zainteresowanie...
Słuchaj dla mnie obojętne czy przez transporty jabberowe czy nie. Ale zalezy mi na przesyłaniu plików i obrazków przez GG. I żeby konfiguracja tego klienta jabbera nie była nader skomplikowana. Bo chciałbym też kuzynowi młodszemu wgrać na Ubuntu jakiś dobry komunikator.
Awatar użytkownika
Hutnuk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

No to osobiście bym polecał właśnie ten gajim (http://www.gajim.org/) albo gossip (http://www.imendio.com/projects/gossip/). Konfiguracja jest prosta wg mnie. Ale żaden ze mnie autorytet raczej jeśli chodzi o komunikatory ;)

PS. Z tego co wiem w Kadu planują wprowadzić obsługę jabbera ale kiedy to będzie? ;)
Awatar użytkownika
el.pescado
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: el.pescado »

Przez transporty jabbera nie będzie ani przesyłania plików ani obrazków. Więc zostaje chyba tylko użycie dwóch programów.
Awatar użytkownika
White Eagle
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Post autor: White Eagle »

[quote="Hutnuk"]No to osobiście bym polecał właśnie ten gajim (http://www.gajim.org/) albo gossip (http://www.imendio.com/projects/gossip/). Konfiguracja jest prosta wg mnie. Ale żaden ze mnie autorytet raczej jeśli chodzi o komunikatory ]
Oficjalnie to planwane w kadu 0.7.0 ;-) Kadu 0.6.0 właśnie się stabilizuje (7 września wersja pre1). Później port do Qt 4.3, a później się zobaczy.

Inna sprawa że jak nie zależy Tobie głównie na stabilności i jesteś gotowy pokombinować aby dojść do celu to obsługa jabbera w kadu jest możliwa: http://www.kadu.net/forum/viewtopic.php ... &start=135 i http://www.juzef.xt.pl/ (ja nie próbowałem więc więcej nie powiem)
Wszelkie pytania dotyczące programu Kadu proszę zadawać na www.kadu.net/forum
---
Registered Linux User #410579 Ubuntu User #3196
Awatar użytkownika
MateuszP
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

http://www.jabberpl.org/Klienty/Porownanie?v=hzp - Chociaz te dane s.ą nieco przestarzałe...

Szkoda że Gajim nie ma takiej funkcjonalności jak SPIK w niektórcyh sprawach. Ale przez Gajima idzie przesyłać pliki. Jest SSL, sprawdzanie pisowni jest. Więc sie zobaczy to... A jak by co, to czekamy na Kadu 0,7 :)
seban
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: seban »

Mateusz to jest zmień, zaktualizuj, to tylko wiki ;-)
ledwo_co
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: ledwo_co »

Może Kopete? Nie wiem co prawda jak tam wygląda przesyłanie plików przez protokół gg...
Awatar użytkownika
MateuszP
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Gajim jest zbyt trudny w obsłudze tzn. jak dla osoby, której chciałem go zainstalowac.

Kopete ma dziwaczny wygląd, ale to nie ma znaczenia. Ważne żeby był funkcjonalny.
Awatar użytkownika
daris
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 15.04

Post autor: daris »

MateuszP pisze:Gajim jest zbyt trudny w obsłudze tzn. jak dla osoby, której chciałem go zainstalowac.
To przez te przezwyczajenia z windowsowskiego gg ;)

Wcześniej to bym ci doradził kadu, ale ostatnio przesiadłem się na pidgina i jest o wiele lepszy od kadu ;)
Awatar użytkownika
Hutnuk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

daris pisze:ostatnio przesiadłem się na pidgina i jest o wiele lepszy od kadu
Pidgin jest o wiele bardziej wszechstronny (chociaż i tak znalazłoby się parę ulepszeń możliwych).
MateuszP pisze:Kopete ma dziwaczny wygląd, ale to nie ma znaczenia. Ważne żeby był funkcjonalny
Jeśli siedzisz na GNOME to lepiej weź Pidgin zamiast Kopete - nie zawalisz sobie niepotrzebnymi pakietami z KDE systemu...
kjur
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 22.10
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: kjur »

Rowniez polecam pidgina, choc faktycznie nowy uzytkownik moze czuc sie zagubiony w ilosci opcji, itp.
Ewentualnie Gnu Gadu, troche niestabilne czasami, ale podobne do GG i chyba nawet po polsku, juz nie pamietam.
pozdrawiam,
g.
Awatar użytkownika
MateuszP
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Korzystam na razie z Kadu i kuzynowi też zaisntalowałem.
Gnu Gadu mnie nie interesuje, bo jest od roku już nierozwijany, choć onbsługuje GG, Tlen i Jabbera.
Ale u mnie na Ubuntu 7.04 było wiele problemów - jak próbowałem jabbera instalować, to Gnu Gadu się zepsuło i trzeba było od nowa instalowac...

Pidgina już miałem, Tlen nawet jakoś chodził ale wyszukiwanie kontaktów było tak prymitywne. A GG w w Pidginie to porażka - brak przesyłania obrazków, plików i nawet IP użytkowników nie widac... A na tym mi zależy.

Doszłem do wniosku, że jedynie będe korzystał z Kadu(GG) i czekał aż pojawi się Jabber w nim. Ale najlepszy jest jednak Skype !!
Przesyłałem kuzynowi przez Skype bez problemu plik, zwłaszcza że obaj byliśmy za NAT-em(LAN) i bez przekierowywania portów. A w dodatku ok 7-8mln użytkowników w Polsce aktywnych w danej chwili.
W dodatku szyfrowanie, przesyłanie obrazków no i rozmowy głosowe oczywiście...

[ Dodano: 8 Sierpień 07, 13:15 ]
Chyba że idzie skomplilować paczkę Gnu Gadu pod Feisty Fawn ?? Tylko skąd. :pt36:
Awatar użytkownika
majusio
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: majusio »

Na jednym numerku ciągnę na kadu, na gaimie mam drugi numer gg, jabber i ICQ. I z tego drugiego komunikatora jestem najbardziej zadowolony.
http://www.ubunciak.pl -> zapraszam!
Awatar użytkownika
daris
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 15.04

Post autor: daris »

majusio pisze: na gaimie mam drugi numer gg, jabber i ICQ. I z tego drugiego komunikatora jestem najbardziej zadowolony.
raczej na pidginie (chyba że jeszcze nie zdążyłeś zaktualizować :P )
Kuriozalny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Kuriozalny »

PSI pedrito jest calkiem dobrym komunikatorem (jak dla mnie najlepszy)
Awatar użytkownika
andriusza1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Odp: Porządna obsługa GG i Jabbera

Post autor: andriusza1 »

a wie ktoś jak zrobić, by można było wysyłać przez Pidgina obrazki do sieci gg?
Linux Registred User #392891
Awatar użytkownika
coy
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: coy »

andriusza1 pisze:a wie ktoś jak zrobić, by można było wysyłać przez Pidgina obrazki do sieci gg?
Ja wiem!
Wystarczy przeczytać wątek w którym się właśnie wypowiedziałeś i wyciągnąć wnioski :D
:!: Masz problem? Korzystaj z manpages, --help-all, forumowego "Szukaj", tutoriali, howto i google. Dopiero gdy się nie uda zapytaj na forum :!:
Awatar użytkownika
nexon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Fluxbox
Kontakt:

Post autor: nexon »

Przez ekg da się... Tylko nie jestem pewien jak bo nigdy nie było mi to potrzebne... Na 100% można odbierać. Takie otrzymane obrazki zapisują się w /home
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”