iTunes

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
michal4k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME

iTunes

Post autor: michal4k »

Jestem nowy, wiec nie wiem czy to jest odpowiednie miejsce na takie pytanie, ale postanowilem sprobowac.
Zastanawiam sie jaki jest najskuteczniejszy sposob przeniesienia iTunes na Ubuntu? Dopiero zaczynam doswiadczenie z linuxem wiec wiele prosze wybaczyc mi braki w wiedzy.
Poczytalem troche o tym ze mozna to zrobic za pomoca CrossOver Office albo Wine. Caly sek w tym ze wszystko na co sie natknalem ma przynajmniej dwa lata i zastanawialem sie czy moze sa jakies nowsze/lepsze rozwiazania?
nicon-
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: nicon- »

michal4k, nie. Próbuj przez wine (crossOver jest płatny). Sam zaraz spróbuje, było by fajnie jakby zadziałało (;

Edit: no, u mnie instalacja nie poszła nawet q; Kombinuj (;
Pozdrawiam, Piotr Kowalczyk, support for phpBB-podobnych.
[img]http://sysinfo-project.pl/signature449.jpg[/img]
michal4k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No panowie, jakos nie wierze ze nikt z was nie ma iPoda a co za tym nie uzywa przynajmniej od czasu do czasu iTunes. Tak wiec jakies rozwiazania musza istniec.
Awatar użytkownika
Hadret
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Hadret »

Mam iPoda i nigdy nie używałem iTunes ;)
Tyle, że ja mam szufelkę i ta strona załatwiła u mnie sprawę obsługi: http://shuffle-db.sourceforge.net/ (:
michal4k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Widzisz tylko ja lubie iTunsa ;) po prostu podoba mi sie i juz i moze jednak ktos ma pomysla na przeniesienie iTunsa na Ubuntu. Poza tym ten link odnosi sie jak sam zauwazyles do Shuffle, a ja obecnie bawie sie Nano. Oczywiscie sprawdze czy pojdzie i dzieki za info.
patpi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: patpi »

michal4k pisze:No panowie, jakos nie wierze ze nikt z was nie ma iPoda a co za tym nie uzywa przynajmniej od czasu do czasu iTunes. Tak wiec jakies rozwiazania musza istniec.
istnieją, Amarok
Wrzucisz amarokiem muze na ipoda.
Awatar użytkownika
Hadret
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Post autor: Hadret »

Rhythmbox też dobrze radzi sobie z iPodami. Możesz rzucić okiem również na Songbirda, ale to wczesna wersja rozwojowa i nie zawsze zachowuje się tak, jakby się tego od niego oczekiwało. Generalnie możesz próbować odpalić wersję iTunes dla windy via wine, pytanie czy faktycznie jest sens (:
krupal
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Odp: iTunes

Post autor: krupal »

Ja wrzucilem kilka utworow Rhythmbox`em i teraz ipod pokazuje ze nie ma piosenek (mimo ze wczesniej mialem kilka gb juz wgrane), a fizycznie sa tam zapisane, bo po podlaczeniu do kompa moge je odtwarzac i widze ze jest zajete miejsce na ipodzie.
baran3k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Post autor: baran3k »

Witam,

Posiadam Ipod nano i po zainstalowaniu bodajże libipod mogę go synchronizować po przez banshee (które bardzo lubię) i rythmboxa być może działa to również w innych programach - nie próbowałem. Czy komuś z was udało się stworzyć playliste w ipod niestety w ,żadnym z powyższych programów nie widzę takiej funkcji :(.
Awatar użytkownika
Adlatus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 18.04

Post autor: Adlatus »

baran3k pisze:Czy komuś z was udało się stworzyć playliste w ipod niestety w ,żadnym z powyższych programów nie widzę takiej funkcji :(.
gtkpod jest w repozytoriach i tworzy playlisty,

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install gtkpod
Uwaga dla wszystkich używających iPoda:
przed odłączeniem kabelka zawsze używać funkcji 'Odmontuj' lub 'Wysuń' albo w programie do obsługi iPoda albo w Nautilusie

nie występuje wtedy problem z brakiem dodanych utworów, playlist lub inne cuda
Kristobal
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Kristobal »

No właśnie....mnie przed całkowitym porzuceniem windowsa na razie trzyma Itunes... Mam Ipoda 80GB, zajęte już na nim 20 GB (trochę muzyki ale większośc do podcasty i słuchowiska) i Itunes ładnie tym zarządza... Nie chciałbym wgrywać tego od nowa tylko jakoś zaimportować playlisty z Itunes..pozmieniać ścieżki dostępu......
baran3k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Post autor: baran3k »

Jak nie zaznaczysz w banshee lub innym programie ,żeby porawił ci baze danych w ipod to nie będziesz miał śmietnika. Z doświadczenie wiem ,że również nie warto mieć najnowszego firmware w ipodzie. ;). A tak przy okazji czy pod linux jakoś da się wgrywać nowy soft do ipoda?

Adlatus Dzięki za odpowiedź - właśnie testuje gtkpod :) Szkoda tylko ,że to nie jest kompleksowy odtwarzacz tylko takie pośrednie rozwiązanie ale cóż nareszcie mam playlisty. ;)
krupal
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: krupal »

Adlatus pisze:gtkpod jest w repozytoriach i tworzy playlisty,

sudo apt-get install gtkpod
Uwaga dla wszystkich używających iPoda:
przed odłączeniem kabelka zawsze używać funkcji 'Odmontuj' lub 'Wysuń' albo w programie do obsługi iPoda albo w Nautilusie

nie występuje wtedy problem z brakiem dodanych utworów, playlist lub inne cuda
Zawsze tak robilem. Pomimo to i tak nie dziala.
PhysX
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: PhysX »

Ja mam iPoda nano 3 generacji i niestety mogę wrzucać muzę tylko przez iTunes (po kilku próbach z innym softem, który nie chciał działać, odechciało mi się z tym siłować).
Widziałem petycję o iTunes pod Ubuntu. Troszkę przestarzała, ale może ktoś się dopisze http://www.petitiononline.com/eb221998/petition.html
huczek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86

Post autor: huczek »

Wątek umarł? Co z iTunes? Wykorzystuję iTunes także do kupowania muzyki. Czy ktokolwiek potrafi wskazać rozwiązanie pod linuksa?
Awatar użytkownika
PTB
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: PTB »

ja mam iPhona i też potrzebny mi jest iTunes chociażby do aktualizacji oprogramowania, kupowania i wgrywania muzyki itp. dziwne, że jeszcze nikt się z tym nie uporał, próbowałem nawet poprzez crossovwera, który ma niby wsparcie dla iT ale niestety nic nie poszło:(

ciekawe kiedy w końcu będzie iT na Ubuntu bo to po prostu dziwne jest, że z bardziej skomplikowanymi rzeczami można sobie poradzić a z takim "programikiem" niezbyt:(
Awatar użytkownika
Jarni
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: Jarni »

PTB pisze:ciekawe kiedy w końcu będzie iT na Ubuntu bo to po prostu dziwne jest, że z bardziej skomplikowanymi rzeczami można sobie poradzić a z takim "programikiem" niezbyt:(
zapewne wtedy gdy Apple łaskawie udostępni kody źródłowe (czytaj: Nigdy).
Awatar użytkownika
Adrian4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Adrian4 »

Ja również używam... używałem iTunesa do wszystich multimedialnych spraw. Myślę, że petycja do dobra rzecz, ale potrzebujemy troszkę więcej wpisów.

I have a iPod Touch 1G and I need iTunes to Ubuntu 8.10. I buy music on the iTunes Store, and a lot of applications in App Store. I must use a computer my brother... Ever used iTunes to listen music or watching podcasts and manage to my music and iPod. I have not anything now. Please interest in this matter.
Powiedzmy, że abstrahując - Rhythmbox nie wykrywa mi iPoda.
Awatar użytkownika
PTB
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: PTB »

mnie nic dosłownie nie wykrywa iPhona i też nie wiem jak z tym mogę walczyć bo muszę specjalnie chodzić do kumpla, żeby coś na iP wgrać bo pod Linuxem nie idzie:(
Awatar użytkownika
Adrian4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Adrian4 »

Jest jakiś postęp w sprawie iTunes na Ubuntu? Alternatywne programy nadal nie obsługują iPoda Touch?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”