HP LaserJet 1018 - drukowanie dwustronne

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Szczech
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

HP LaserJet 1018 - drukowanie dwustronne

Post autor: Szczech »

Mam problem z drukarką HP LaserJet 1018. Zainstalowałem potrzebny sterownik, drukarka drukuje, tylko, że w opcjach niedostępny jest druk dwustronny. Drukarka na pewno ma możliwość druku dwustronnego, bo na Windowsie drukuje.
dvinsk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Odp: HP LaserJet 1018 - drukowanie dwustronne

Post autor: dvinsk »

Ja mam drukarkę 1020 i z tego co mi wiadomo drukowanie dwustronne polega na "ręcznym" dwustronnym drukowaniu ze sterownikiem, Z tego co napisałeś wynika że drukujesz od razu obustronnie. A najłatwiej problem rozwiązać drukując najpierw strony parzyste a potem nieparzyste(tę opcję na pewno znajdziesz). Bo chyba o to Ci chodzi?
Szczech
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86_64

Post autor: Szczech »

Twoje rozwiązanie jest dobre, ale w niektórych sytuacjach się nie sprawdzi. Np. chcemy wydrukować dwie strony na arkusz. I jak damy "nieparzyste" to na jednej kartce wydrukowane zostaną strony 1, 3
czyli same nieparzyste i wtedy powyższy sposób nie będzie dobry.
dvinsk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: dvinsk »

Ja jak mam plik OpenOffice itp. to walę ctr+a i szybko zmniejszam cały dokument ile mi potrzeba i drukuje:), co do pdf i innych takich to jest rzeczywiście problem bo dużo czasu można stracić przy zabawie w drukowanie w pomniejszeniu i obustronnie, póki co nie znalazłem jeszcze dobrego sposobu, bo przyznam że mam ten sam problem. Co do tego sterownika to mam nadzieję że zostanie to jakoś poprawione. pozdr
mortywd
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: mortywd »

niezależnie od oryginalnego formatu pliku, jeśli tylko masz program, który go wydrukuje do pliku PostScript to da się go drukować kilka stron na jednej, złożyć w książeczkę itp za pomocą psutils. Nie jest to "Ubuntu way" (szybko, łatwo i bez terminala), ale działa. Czasem trzeba pogrzebać i dobrać jakieś opcje (np. szerokość marginesów), ale raz opracowane polecenie można zapisać w pliku i używać Ctrl+C, Shift+Ctrl+V (wklejenie do terminala).
Ja ostatnio, składając książeczkę z pliku ps wygenerowanego LaTeX'em, w którym coś kombinowałem z marginesami, uzywałem:
cat print.ps | psbook|psnup -pa4 -m1cm -2 > print-2.ps
plik print-2.ps zawiera strony A4 zawierające po dwie strony zeszytowe i wszystko jest tak poprzestawiane, że po wydrukowaniu dwustronnie i złożeniu na pół otrzymuje się książeczkę.
-pa4 ustawia rozmiar papieru wyjściowego
-m 1cm ustawia margines
-2 oznacza dwie strony na jedną
psbook przestawia strony tak, żeby po złożeniu były w dobrej kolejności
być może psbook i psnup lepiej jest uzyć w odwrotnej kolejności.
więcej w 'man psnup' itp
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”