HP LaserJet 1018 - drukowanie dwustronne
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
HP LaserJet 1018 - drukowanie dwustronne
Mam problem z drukarką HP LaserJet 1018. Zainstalowałem potrzebny sterownik, drukarka drukuje, tylko, że w opcjach niedostępny jest druk dwustronny. Drukarka na pewno ma możliwość druku dwustronnego, bo na Windowsie drukuje.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Odp: HP LaserJet 1018 - drukowanie dwustronne
Ja mam drukarkę 1020 i z tego co mi wiadomo drukowanie dwustronne polega na "ręcznym" dwustronnym drukowaniu ze sterownikiem, Z tego co napisałeś wynika że drukujesz od razu obustronnie. A najłatwiej problem rozwiązać drukując najpierw strony parzyste a potem nieparzyste(tę opcję na pewno znajdziesz). Bo chyba o to Ci chodzi?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86_64
Twoje rozwiązanie jest dobre, ale w niektórych sytuacjach się nie sprawdzi. Np. chcemy wydrukować dwie strony na arkusz. I jak damy "nieparzyste" to na jednej kartce wydrukowane zostaną strony 1, 3
czyli same nieparzyste i wtedy powyższy sposób nie będzie dobry.
czyli same nieparzyste i wtedy powyższy sposób nie będzie dobry.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Ja jak mam plik OpenOffice itp. to walę ctr+a i szybko zmniejszam cały dokument ile mi potrzeba i drukuje:), co do pdf i innych takich to jest rzeczywiście problem bo dużo czasu można stracić przy zabawie w drukowanie w pomniejszeniu i obustronnie, póki co nie znalazłem jeszcze dobrego sposobu, bo przyznam że mam ten sam problem. Co do tego sterownika to mam nadzieję że zostanie to jakoś poprawione. pozdr
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 8.10
niezależnie od oryginalnego formatu pliku, jeśli tylko masz program, który go wydrukuje do pliku PostScript to da się go drukować kilka stron na jednej, złożyć w książeczkę itp za pomocą psutils. Nie jest to "Ubuntu way" (szybko, łatwo i bez terminala), ale działa. Czasem trzeba pogrzebać i dobrać jakieś opcje (np. szerokość marginesów), ale raz opracowane polecenie można zapisać w pliku i używać Ctrl+C, Shift+Ctrl+V (wklejenie do terminala).
Ja ostatnio, składając książeczkę z pliku ps wygenerowanego LaTeX'em, w którym coś kombinowałem z marginesami, uzywałem:
cat print.ps | psbook|psnup -pa4 -m1cm -2 > print-2.ps
plik print-2.ps zawiera strony A4 zawierające po dwie strony zeszytowe i wszystko jest tak poprzestawiane, że po wydrukowaniu dwustronnie i złożeniu na pół otrzymuje się książeczkę.
-pa4 ustawia rozmiar papieru wyjściowego
-m 1cm ustawia margines
-2 oznacza dwie strony na jedną
psbook przestawia strony tak, żeby po złożeniu były w dobrej kolejności
być może psbook i psnup lepiej jest uzyć w odwrotnej kolejności.
więcej w 'man psnup' itp
Ja ostatnio, składając książeczkę z pliku ps wygenerowanego LaTeX'em, w którym coś kombinowałem z marginesami, uzywałem:
cat print.ps | psbook|psnup -pa4 -m1cm -2 > print-2.ps
plik print-2.ps zawiera strony A4 zawierające po dwie strony zeszytowe i wszystko jest tak poprzestawiane, że po wydrukowaniu dwustronnie i złożeniu na pół otrzymuje się książeczkę.
-pa4 ustawia rozmiar papieru wyjściowego
-m 1cm ustawia margines
-2 oznacza dwie strony na jedną
psbook przestawia strony tak, żeby po złożeniu były w dobrej kolejności
być może psbook i psnup lepiej jest uzyć w odwrotnej kolejności.
więcej w 'man psnup' itp