Już miałem się przymierzać do ponownej instalacji Ubuntu, ale chyba troche poczekam, nim problem się nie rozwiaże.
-U mnie ma pracować w parze właśnie z XP.
Pierwsze podejscie do Ubuntu zakończyło się katastrofą w moim przypadku.
Po zainstalowaniu Ubuntu na dysku wymiennym, na sam koniec intslacji, padło niewinne pytanie :
" Czy mogę zainstalować pliki GRUBa....bla bla .... jest to zupełnie bezpieczne ..."
po ponownym restarcie nie było już ani windy , ani Ubuntu, tylko komunikat:
" nie można odnaleźć pliku GRUBa"
Moja złość była wielka, bo wiedziałem że to oznacza REINTSAL windy, ale kiedy się okazało że nic normalnego, czego używałem dotychczas do partycjonowania , nie pomaga , to myślałem że zjem płytki z Ubuntu

Wreszcie postawiłem winde od nowa dzieki Płytce do odzyskiwania ( bo to laptop jest ) , a ona przywróciła mi wszystko do pionu, a o Linuxie starałem się nie myśleć.
Jednak znowu mnie naszło no i szperam po necie.
Wiem już co wtedy sie stało ( a przynajmniej tak myslę) , ale potrzebuje rozwiazania tego problemu.
Otóż w oryginale dysk miał dwie partycje 5GB - ukryta z XP, do odzyskiwania systemu, oraz partycja SYTEMOWA XP, czyli ta z której winda mi odpalała. Partycja ukryta, niewidoczna pod XP.
Pewnie pliki GRUB trafiły na tę partycję ukrytą , i stad problem.
A wiec pytanko , jak mam ustawić w configuracji , żeby mi sie znowu nie namotało?
No i jeszcze pytanko poza konkursem. Jak przerobić Linpus LiveCD , żeby odpalał się z HDD, gdy nie ma opcji INSTALL w menu startowym. Może jakieś wskazówki? Ewentualnie może to być odpalanie z Pendriva USB