błąd przy instalacji open dc hub
- unnamed007
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: GNOME
błąd przy instalacji open dc hub
juz od kilku godzin staram sie zainstalowac open dc hub (aby móc sie wymieniać plikami z kumplami w sieci chyba tego potrzebuje?) i caly czas mi wyskakuje jakis blad lub error.... szukalem na google i nic nie umie znalesc. Jak powinna przebiegac instalacja? a moze jest jakis program w rezpozytoriach który moze to zastapic? instalowalem dc++ ale nie mam pojecia jak go skonfigurowac aby wyszukiwal mi kompy tylko z sieci. Za czasów windowsa uzywalem Open Direct Connection i mialem tylko i wylacznie kompy z mojej sieci. Chcialbym aby tak bylo znowu....
Odp: błąd przy instalacji open dc hub
W konsoli ;
to zainstaluje dctc i graficzną nakładkę dcgui ,uruchomisz w Aplikacje->Internet->dc_gui2
A może ty chcesz postawić huba na swoim komputerze , instalacja ;
A tu strona o konfiguracji .
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install dcgui
A może ty chcesz postawić huba na swoim komputerze , instalacja ;
sudo apt-get install opendchub
- unnamed007
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
nie do końca o to mi chodzi. Przedstawie wszystko pokolei: przez lata jak używałem windows xp miałem zainstalowany program BobryNET oDC (BobryNet to nazwa mojej sieci). Przy odpaleniu tego programu mój komp stawał sie hubem z którego inni mogli sciągać pliki udostepnione przez ze mnie, równocześnie ja mogłem ściagać od nich. Działał on tylko w odrębie sieci lokalnej (coś podobnego jak otoczenie sieciowe czy FTP z total commander). Niestety pod ubuntu on nie działa... a może jest jakaś mozliwość konfiguracji z tym programem wine?? z tego co czytałem on jakoś "oszukuje" program i pozwala odpalic dany program na kompie, dobrze rozumiem?
Tak dobrze rozumiesz ,udaje on API Windowsa pod Linuksem i można uruchomić programy napisane dla Windowsa , ale niestety nie wszystkie , czy ten będzie działał nie wiem .unnamed007 pisze: Niestety pod ubuntu on nie działa... a może jest jakaś mozliwość konfiguracji z tym programem wine?? z tego co czytałem on jakoś "oszukuje" program i pozwala odpalic dany program na kompie, dobrze rozumiem?
No to może serwer FTP jest lepszym wyborem zawsze można ograniczyć połączenia tylko do sieci lokalnej i obsługiwać go przy pomocy krusadera ( podobny do total commandera ), a total commander działa pod Wine .unnamed007 pisze: Działał on tylko w odrębie sieci lokalnej (coś podobnego jak otoczenie sieciowe czy FTP z total commander)
Programem tego typu jest właśnie opendchub , a do połączenia z nim możesz użyć klienta dctc z nakładka graficzną dcgui . Po zainstalowaniu uruchamiamy w konsoli ;unnamed007 pisze: Przy odpaleniu tego programu mój komp stawał sie hubem z którego inni mogli sciągać pliki udostepnione przez ze mnie, równocześnie ja mogłem ściagać od nich ...
opendchub
Odpowiadamy na trzy pytania o port może zostać domyślny 1024 , o hasło admina dla haba i hasło łączących się z habem .
Zostaną wygenerowane pliki konfiguracyjne w katalogu ~/.opendchub i najważniejszy dla ciebie
gedit ~/.opendchub/config
Jak nie ten to może verlihub ;
sudo apt-get install verlihub
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
unnamed007 Ciebie nie jest potrzebny DCHub tylko DCclient w dodatku odpowiednio skonfigurowany pod naszą sieć (tzn moja byłą sieć ;] )oDC BobryNet to nic innego jak klient DC++ wyedytowany nieco żeby obsługiwał tylko kompy w sieci i pamiętam że miałem trudności w konfiguracji zwykłego dc++ aby się podłączyć do naszego sieciowego huba... Pozatym we wrześniu ubiegłego roku hub i tak nie działał na połowie sieci...
Pozdrawiam
Pozdrawiam