Powitanie

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
Jugin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Powitanie

Post autor: Jugin »

Jak wszyscy nowi się witają to ja też.

Witam nazywam się Tomek i linuksa już trochę używam, a dokładniej od Slacka 8.0 to był chyba rok 2001. Od dłuższego czasu mój komputer działa na Debianie Lennym i cóż dobrze mi z tym :craz: .

P.S.
A teraz idę do pracy :-)
YAGO
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: YAGO »

Witam wszystkich!
jestem totalnie zielonym uzytkownikiem linuxa, no dobra ciut juz potrafie :)

Ubuntu w wersji 7.10 mam od ok 1 miesiaca, wczesniej z linuxem mailem do czynienai na uczeli w ramach zajec.

Na codzien pracuje i mam sporo czasu na siedzenie przed forum :)
Ahmed19
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Ahmed19 »

Witam Was bardzo serdecznie. Dopiero teraz tutaj trafiłem.
Marchos87
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: Marchos87 »

Witem, właśnie jestem w trakcie nagrywania wszystkiego na dvd a za jakieś 2h zaczynam stawiać Ubuntu. Zmusił nas do tego nas profesor z systemów operacyjnych i nawet to chyba dobrze ;P Myśle ze system spodoba mi sie i zdołam sie przestawić z Windowsa na Linuxa którego nigdy nie miałem.

Pozdrowienia
tomexx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: tomexx »

Witam na ubunta przerzuciłem się z win xp za namową kolegi trochę bardziej obcykanego w linuxie i unixie. Przed zainstalowaniem Ubuntu miałem także mandrive 2008 ale nie przypadła mi ona do gustu.
michal77
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: michal77 »

Witam wszystkich :) Od pewnego czasu przerzuciłem sie na ubuntu 7.04 z suse 10.2 i nie załuje tego kroku :). Dziękuje Hagarkowi za przekonanie mnie do tej dystrybucji oraz za pomoc przy instalowaniu i konfiguracji :) Dzięki wielkie :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zythar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Post autor: Zythar »

Witam, jestem tu nowy jako użytkownik zarejestrowany choć tak naprawdę często korzystałem z waszych porad :) Ostatnio wróciłem do Ubuntu za sprawą poprawionego wsparcia dla kilku podzespołów. Na PC od dawna mam ten system, ale niestety na lapku mi wariował aż do 7.10 :)
gregor1975
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Nowy użytkownik Ubuntu wita

Post autor: gregor1975 »

Witam

Nie znalazłem, wzorem innych forów, w których uczestniczę, wydzielonego działu do tego celu więc witam się tutaj.
Mam na imię Grzegorz, użytkownikiem dystrybucji Ubuntu (7.10) jestem od kilkunastu dni.
Moja przygoda z Linuxem rozpoczęła się jakieś trzy lata temu, kiedy to zainstalowałem dystrybucję Mandrake. Niestety po kilku miesiącach rozstałem się z tym systemem - główny powód to pewna "bezwładność" w kwestii sterowników do urządzeń. Wróciłem do WinXp.

Sentyment jednak pozostał i postanowiłem wrócić do systemu spod znaku pingwina. Oprócz sentymentu istotna okazała się również kwestia uporządkowania oprogramowania na moim kompie w zakresie legalności, a poza tym chęć sprawdzenia czegoś nowego -bo to jest tak (według mnie oczywiście): Windows jest bo jest i działa, ale jak działa, to już dla przeciętnego użytkownika nie jest jasne, natomiast Linux też działa, ale aby działał dobrze, trzeba w to włożyć trochę pracy własnej. I wtedy właśnie zaczyna się rozumieć pewne rzeczy. A ta rzekoma trudność obsługi Linuxa jest właśnie batem na to, aby tą wiedzę posiąść.

Po dogłębnej analizie wybrałem dwie dystrybucje - openSuse i Ubuntu. Na pierwszy ogień poszedł suseł, jednak musieliśmy się przeprosić po kilku dniach współpracy. Następnie zainstalowałem Ubuntu i mam nadzieję, że tak już zostanie na dłużej. Pasuje mi tu wszystko - dobry interfejs graficzny, wszystko można wyklikać, a jak trzeba i są chęci, to jest przecież, jak to w Linuxie, konsola. Przeważył jednak fakt, że ta dystrybucja ma olbrzymie wsparcie techniczne w społeczności! Jestem również pod wrażeniem mnogości, ilościowej i jakościowej (w sensie przeznaczenia) oprogramowania dostarczanego w ramach całej dystrybucji.

Witam zatem jeszcze raz i mam nadzieję, ze to forum okaże się skarbnicą wiedzy w poznaniu nowego dla mnie systemu.
b7k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: b7k »

Witam wszystkich użytkowników Ubuntu.
Używam tego systemu już kilka miesięcy ale dopiero dzis się zarejestrowałem. Wcześniej nie było potrzeby, wszystko czego potrzebowałem jest tu opisane :razz:
Awatar użytkownika
taxman
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: taxman »

Witam serdecznie,
Ja również jestem nowym użytkownikiem ubuntu i forum :)
Z linuksem zaczynałem kilka razy przygodę.
Przeważnie jednak długo nie dawałem rady (kilka dni)
Jakiś czas temu postanowiłem definitywnie pożegnac się z okienkami MS no i juz prawie dwa tygodnie cieszę się moim ubuntu, było ciężko bo sprzęt taki a nie inny i nie wszystko chciało się "zrobić" od razu. Wszystko co jednak udało mi się zrobić zawdzięczam temu forum. Znalazłem tu odpowiedzi na każde pytanie dotyczące ubuntu (oby tak było zawsze).
Tym bardziej mnie to cieszy, że jest to (forum ubuntu) takie jak ideologia ubuntu, linuksa, wogóle wolnego oprogramowania.
Pozdrowienia i podziękowania dla Wszystkich użytkowników.
Jestem tym, kim jestem, dzięki temu, kim wszyscy jesteśmy
Awatar użytkownika
aquarius
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: aquarius »

Witamy w naszej społeczności,i powodzenia w dalszym użytkowaniu GNU Linuksa:poc:

EDIT:
Dzień lub dobry/wieczór wszystkim użytkownikom Debiana/Ubuntu.
Jestem użytkownikiem tego systemu od Kwietnia ubiegłego roku.
Muszę powiedzieć,że nie wszystko szło gładko.Prześladował mnie drobny pech(Zmieniłem dwie płyty główne)
Teraz kupiłem nowego lapka,i od razu po przyjściu z nim do domu zainstalowałem ślicznego Linuksa Minta ze środowiskiem GNOME.Ten system jest krewnym Debiana.
Teraz jednak piszę będąc w 7.10.To są ostatnie chwile tego kompa u mnie.Postanowiłem oddać go do przedszkola.Będzie miał zainstalowanego Ubuntu.Myślę,że dzięki temu mali Ludzie poznają inny system operacyjny.
shakalek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: shakalek »

Cześć.

Witam wszystkich zwolenników open source.
Od 2 dni posiadam Linuxa Ubuntu 7.10
i trzeba się przyznać, że już coś skopałem.
Ale nie jest źle, bo po 2 godzinach błędy udało się wycofać :P
(instalacja apache php ze źródeł)
Wczesniejsze doświadczenia zostawiły w pamięci niezapomniane
wrażenia - chciałoby się te czasu wrócić.
Mowa oczywiście o Workbenchu z ukochanej Amigi 1200.
W linuxie mam nadzieje znaleźć drugą miłość.

Jako, że mój desktop obsłguje także moja żonka, głownie do przeglądania internetu,
więc po przedstawieniu żonie ubuntu i nawzajem, coś między nimi zaiskrzyło:)
Mam nadzieję, że z każdym dniem odkryję coś fascynującego w tym systemie,
jak to było z Workbenchem ;)

Niestety na masterze zostawiam viste, gdyż mam tam parę nie skończonych projektów...

Więc, nie przedłużając, witam i pozdrawiam.

Shakalek/freeteam
Awatar użytkownika
wally.t
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: wally.t »

Nebril pisze:Dzień dobry, dzisiaj zainstalowałem Kubuntu 7.04 i właśnie zarejestrowałem się na forum. W związku z tym chciałem się przywitać z Wami i mam nadzieję, że kiedyś moje umiejętności będą na tyle duże (Kubuntu zainstalowałem ze względów edukacyjnych), że będę mógł pomagać Waszej społeczności (przed chwilą przeczytałem artykuł o duchu Linuxa i chyba wziąłem go sobie do serca). Jest pierwszy dzień, a ja się nie poddałem, czyli chyba jest dobrze.
Witam serdecznie na forum. Ja również jestem w miarę świeżym użytkownikiem Ubu i tego forum. Zapewne jak wielu z was miałem kilka podejść do tego systemu, ale faktycznie jak się człowiek przemognie to już później leci z górki. Taka moja mała rada (bez złośliwości ofkorz) jak będziesz zakładał jakiś wątek to poczytaj sobie regulamin. Admini na tej stronie są strasznie wyczuleni jak ktoś używa w tytule wątku słowa "Problem" - i całkiem słusznie - oraz jak ktoś zadaje poraz 100 to samo pytanie, nie próbując wcześniej wypróbować funkcji "szukaj":craz:.
Jenakże co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło można spotkać na tym forum bardzo dużo życzliwych i pomocnych ludzików, którzy zawsze chętnie dzielą się swoją wiedzą.
Uff, ale się rozpisałem hehe :razz:
Pozdrawiam,
Tomek
calineczka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: calineczka »

Witam, od 3 dni mam ubuntu 7.10 i już 3 razy reinsal robiłam, ale się nie zrażam
Specjalnie teraz startuję z ubuntu 7.10 bo za jakiś miesiąc przesądę się na nowszą wersje więc teraz mogę coś zbabolić w OSie i nie będzie mi aż tak żal.
Pozdrawiam Wszystkich
aha i pochwalę się że sama przeszłam instalację alternate choć nie miałam żadnego pojęcia o partycjonowaniu i nawet winda oprócz pingwinka jeszcze działa :D
Awatar użytkownika
kastyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Brak

Post autor: kastyk »

Ekhm... Dlaczego dopiero teraz widzę ten wątek? :)

Mam na imię Janusz. Klawiatury komputera dotknąłem po raz pierwszy bodajże w 1984 r. i tak już jakoś do dziś jakieś komputery wokoło się walają... Niektóre nawet sprawne :)
Z Linuksem jestem na stałe od 2002 r., chociaż już w latach 90-tych parę podejść się zdarzyło. Zaczynałem od Debiana Woody, później Sarge i Etch. Zostałbym z Debianem, ceniąc jego stabilność ale instalacje na nowym sprzęcie, szczególnie laptopach, nie zawsze się, niestety, udawały. Od września używam Kubuntu, KDE od początku przygody z Linuksem. Mam na koncie wiele instalacji, szczególnie Kubuntu, dla znajomych i instytucji, i udaje mi sie przekonywać coraz więcej osób do używania otwartego, legalnego oprogramowania. Z czego, nieskromnie przyznam, jestem dumny :)

Pozdrawiam wszystkich stałych i niestałych bywalców tego forum. Postaram się służyć pomocą w miarę moich sił i umiejętności :)
Janusz Kastyk
Dodaj [SOLVED] do *tematu* wiadomości, gdy twój problem zostanie rozwiązany. To naprawdę pomaga innym!
Awatar użytkownika
gindek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: gindek »

witam XD
.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"
.
raph

Post autor: raph »

To i ja się przywitam ze wszystkimi użytkownikami, również jestem nowy a zarejestrowany już dawno - przymierzałem się ;P
Awatar użytkownika
grzepiotr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Post autor: grzepiotr »

Witam wszystkich tez od 3 dni bazuje na Ubuntu no chce powiedzieć ze lepiej mi sie używa Linuxa niż Windowsa Pozdrawiam
Awatar użytkownika
castor_troy
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: castor_troy »

lays pisze:Zgodze sie. Zauwazylem, ze kazdy nowy user (ze mna nie bylo inaczej) mniej wiecej po tygodniu ma wielka ochote wypi... wyrzucic to w diably. Nie ma juz nerwow na wszelkie przeciwnosci i errory. Nie mozna na to zwazac, bo to ogromny blad. Jak przetrwasz ten okres zalamania, to pozniej leci juz z gorki i chloniesz wiedze jak gabka.
Nie każdy. Te "wszelkie przeciwności i errory" przy mojej determinacji w jak najszybszym porzuceniu win...sa były SUPER w porównaniu z jego "ekranami śmierci" i ciągłym zawieszaniem się. Tym bardziej, że jest to forum, dzięki któremu spoooooro się nauczyłem i ciągle się uczę.
Awatar użytkownika
xdeepx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: xdeepx »

Siemka!!
Zainstalowałem sobie Ubuntu 7.10:D Jestem bardzo zadowolony z tego posunięcia:D Wreszcie nie jestem pod "władza Winszita" :D Już z pomocą tego forum rozwiązałem Parę problemów. Dzięki WIELKIE !!!!!!!!!!!

PS. postaram zgłębić wiedzy o Linuxie i być wiernym czytelnikiem Forum!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”