powrót do Windowsa?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: Blackbox
Odp: powrót do Windowsa?
a vista zainstaluje mi sie normalnie ?? bo linux sie instaluje a windows nie chce to taki sam format vista potrzebuje co linux format dysku wiesz co jest np fat 32 ntfs itd? bo jak linux sie instaluje do vista da rade?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Vista powinna bez problemu się zainstalować na twoim komputerze, ale nie wiem czy przypadkiem nie będziesz musiał usunąć swapa, będziesz musiał zmienić system plików ze swap na cokolwiek innego bo może nie pójść coś mi się tak kojarzy, że miałem jakieś przygody z tym.
- raven18
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
@grzegorz55555 a kto ci kazał kupować laptopa z takim badziewnym systemem jak linux? teraz to już nic się nie da zrobić
a tak na poważnie
to włóż płytkę z tym linuxem co dostałeś i tam w którymś momencie powinna być możliwość formatowania albo wypal sobie gparted - patrz 1 post na tej stronie (sformatuj w ntfs)
a tak na poważnie

-
- Piegowaty Guziec
i zrobilem przez ten program sobie na ntfs i na fat32 i dalej to samo dalej ten sam problem jest i juz nie mam pojecia co mam zrobic ;/ macie jeszcze jakies pomysl??
-
- Piegowaty Guziec
To Ci przecież mówiłem, że xp'ka normalnie nie zainstalujesz na swoim komputerze, jedynie vista, linux albo xp'ek po zabawach poszukaj na google jak zainstalować na swoim laptopie windowsa
-
- Piegowaty Guziec
no tak wiem ze po zabawach ale jakich co mam zrobic to tak zrobie i juz bedzie;d
- elkanguro
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Kontakt:
nie wiem czy warto Ci sie bawić w instalowanie Xp'ka. Zainstaluj sobie lepiej Linuksa:)
Od września'07 z Linuksem (Ubuntu) i tak już zostanie
| registered ubuntu user #17460 | MSI Megabook S420 --> Lenovo G580 |

-
- Piegowaty Guziec
ale ty madry jak bym chical linuxa to chyba bym tutaj nie pisal pomysl troche ale zrobilem juz sobie tego xp i ladnie dziala 

- anemus
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
Hmmm
Tak mnie zaciekawiliście, że aż spróbuję jakąś windę do piekła zainstalować. Zaraz ściągnę windows2008server i sprawdzę jak siądzie na po ubuntowym/unixowym łonie
choć powiem szczerze z Ubuntu 7.10 nie mam żadnych problemów poza czasem błędami w fleshu (64 bity). Co więcej przy zabawach z w2008s(aka Vista lepiej) stwierdziłem, że mniej problemowy jest Ubuntu i nie będę się pchał w M$
O dziwo Nomad działa, codeki same się zasysają i jedynie ten flash czasem szaleje.
Problem głównie w tym, że Vista, XP i Linux trochę inaczej podchodzą do bootloadera i wpisów w mbr. ale wszystko da się obejść przy paru zasadach:
1. Linuxa, a szczególnie gruba wywalaj zawsze z pod linuxa - by oszukać M$ (Vistę w szczególności) robi miszmasz z MBR
2. Do partycjonowania dysku są lepsze narzędzia niż windowsowy fdisk - bierzesz płytkę/dyskietkę z czymś takim i puki nie skończysz nie ruszaj kupy (M$). Było tu reklamowane znośne narzędzie.
3. Nawet Grub nie lubi Gruba. Niech ktoś spróbuje zainstalować Solarisa na bazie Visty + Kubuntu i dwóch dyskach
Tak mnie zaciekawiliście, że aż spróbuję jakąś windę do piekła zainstalować. Zaraz ściągnę windows2008server i sprawdzę jak siądzie na po ubuntowym/unixowym łonie

Problem głównie w tym, że Vista, XP i Linux trochę inaczej podchodzą do bootloadera i wpisów w mbr. ale wszystko da się obejść przy paru zasadach:
1. Linuxa, a szczególnie gruba wywalaj zawsze z pod linuxa - by oszukać M$ (Vistę w szczególności) robi miszmasz z MBR
2. Do partycjonowania dysku są lepsze narzędzia niż windowsowy fdisk - bierzesz płytkę/dyskietkę z czymś takim i puki nie skończysz nie ruszaj kupy (M$). Było tu reklamowane znośne narzędzie.
3. Nawet Grub nie lubi Gruba. Niech ktoś spróbuje zainstalować Solarisa na bazie Visty + Kubuntu i dwóch dyskach

"I smoke two joints before I smoke two joints and then I smoke two more"
Tux Marley
Tux Marley
-
- Piegowaty Guziec
Ostatnio zawiodłem się na Grymaśnym Gąsiorku, którego pobrałem 8 marca 2008 r ponieważ po jego instalacji straciłem wszystko.
Mam dwa dyski na jednym mam zainstalowanego Windowsa, a Grymaśnego Gąsiorka instalowałem na drugim dysku, a mimo to skasował mi Windowsa wszystko straciłem, chociaż tak nie powinno być.
Wielokrotnie już instalowałem Linux i pięknie współpracował z Windowsem, ale w tym przypadku stało się inaczej widocznie ktoś wprowadził złośliwy kod, ze tak się stało.
Po tym moim zdarzeniu radzę się jednak zabezpieczyć poprzez zrobieniu kopii systemu bo nigdy nic nie wiadomo.
Pozdrawiam Mieszko1
Mam dwa dyski na jednym mam zainstalowanego Windowsa, a Grymaśnego Gąsiorka instalowałem na drugim dysku, a mimo to skasował mi Windowsa wszystko straciłem, chociaż tak nie powinno być.
Wielokrotnie już instalowałem Linux i pięknie współpracował z Windowsem, ale w tym przypadku stało się inaczej widocznie ktoś wprowadził złośliwy kod, ze tak się stało.
Po tym moim zdarzeniu radzę się jednak zabezpieczyć poprzez zrobieniu kopii systemu bo nigdy nic nie wiadomo.
Pozdrawiam Mieszko1
-
- Piegowaty Guziec
Mieszko1
Żadnego złośliwego kodu niema, przed instalowaniem zawsze jest napisane które partycje będą sformatowane i czy się na to zgadzasz, co najważniejsze jest to napisane Po POLSKU! i jeśli Ci nie pasuje to możesz to zmienić ręcznie,
Pozdro
Żadnego złośliwego kodu niema, przed instalowaniem zawsze jest napisane które partycje będą sformatowane i czy się na to zgadzasz, co najważniejsze jest to napisane Po POLSKU! i jeśli Ci nie pasuje to możesz to zmienić ręcznie,
Pozdro
Gościu malinowy! Uruchamiasz kompa z płyty instalacyjnej Windows XP. Jak nie pójdzie to przestawiasz w biosie sekcję startową na 1 miejscu CD/DVD. Następnie jak Ci się załadują te całe pierdułki na niebieskim tle, to wciskasz R czyli naprawa systemu za pomocą konsoli odzyskiwania. No i tak potem logujesz się na administratora. Wpisujesz następnie w konsoli: fixmbr i masz gościu malinowy przywrócony sektor startowy WINDOWS XP bez gruba. Następnie w uruchomionym XPku wchodzisz do Panelu Sterowania i masz tam Narzędzia Administracyjne. No i gościu miętowy tam potem zarządzanie dyskami. No i masz tam partycje Linuxowe EXT3 i SWAP to je usuwasz. Można też je wywalić za pomocą płyty bootovalnej Partition Magica.
I mnie ten cały Linux podk....nieźle. Jutro go to obsmaruje. Bo dziś to już idę spać
Pozdro:)
I mnie ten cały Linux podk....nieźle. Jutro go to obsmaruje. Bo dziś to już idę spać
Pozdro:)
- Noea
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Mieszko 1 jakos ja posiadajac 2 dyski jeden Sata drugi Ata zaisnstalowalem 7.10 bez problemu na wolnej partycji nawet nie zuzywajac calosci dysku , zmienilem w biosie sekwencje bootowania zeby Ubuntu uruchamialo mi sie pierwsze i zaltwione .
Jesli nie potrafiles przeczytac co Ci poisze progam i nadodatek jest przewodnik to juz chyba Twoj problem.
Jesli nie potrafiles przeczytac co Ci poisze progam i nadodatek jest przewodnik to juz chyba Twoj problem.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Zdrajca
UBUNTU MASTER niech żyje opensource 
A tak przy okazji juz zainstaluje lepiej dwa systemy obok siebie lub zabaw się w wirtualizację

A tak przy okazji juz zainstaluje lepiej dwa systemy obok siebie lub zabaw się w wirtualizację

- MMW
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Hmmm.... Chciałem wypróbować nową wersję Ubunciaka, ale mocno mnie zniechęciliście. W związku z licznymi niedoróbkami tej wersji podpowiedzcie proszę, jaki jest skuteczny sposób na wyczyszczenie pod Vistą MBR, żebym w razie powrotu do Najlepszego Systemu Operacyjnego Świata nie miał z tym problemów? 

MMW
- elkanguro
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
No chyba przy instalacji Visty to MBR sam się nadpiszę nawet nie pytając Cię o zdanie.

- MMW
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Ale rzecz w tym, że na jednej partycji mam już Vistę, drugą partycję mogę podzielić na cele Ubuntu. Jeśli okaże się w porządku, to zostanie, a jeśli nie, to chcę skutecznie wyczyścić MBR nie będąc zmuszony do ponownej instalacji Visty.
MMW
- elkanguro
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
z płytki Windowsa Xp jakoś była taka opcja jak naprawa partycji rozruchowej, pewnie w Viście też gdzieś to będzie, ale musisz włożyć płytkę i sprawdzić albo po googlować.