Audigy SE - Brak dźwięku

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
turgon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Audigy SE - Brak dźwięku

Post autor: turgon »

Znalazłem kilka rozwiązań na forum, ale nic nie pomaga, więc zwracam się do was forumowicze. Sprawa jest następująca:
-W Alsamixer wszystko jest wyciągnięte na maxa.
-Podczas uruchamiania czegoś w mplayerze pojawia się bardzo szybko migający komunikat, o treści "alsa-control: unable to find simple control 'PCM';0".
-Nie ma suwaka PCM w mikserze.

Jakie widzicie rozwiązanie :wall: ?
Prosiłbym o szybką pomoc.

P.S.
Kartę mam tylko jedną tzn. zintegrowana została wyłączona w BIOSie.

//EDIT
Dźwięk odzyskałem ale działa jakoś dziwnie. Tzn. wyłączyłem przełącznik IEC958. Ale niestety kontrola głośności jest na suwaku Analog Front. Jak ustawić, żeby było to domyślnym suwakiem który pojawia się podczas kliknięcia na ikonkę KMix?
bartyr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Audigy SE - Brak dźwięku

Post autor: bartyr »

odświeżę temat bo mam dokładnie ten sam problem.

Szukałem po innych tematach na forum odnośnie SB Audigy LS, ale to nie do końca dla mnie...
Bo jestem dokładnie w tym samym miejscu, gdzie autor poprzedniego posta po ostatnim edicie - dźwięk chodzi, diabli wiedzą na ilu kanałach bo i tak mam podpięte do wieży która ma tylko dwa głośniki, więc mnie to nawet średnio obchodzi.
Tylko że właśnie dźwięk jest regulowany przez "Analog Front". Nie ma nigdzie żadnego PCM ani niczego bardziej intuicyjnego i przez to też nie działają mi skróty do wyciszania i podgłaśniania na klawiaturze (tzn pokazuje się na monitorze suwak, ale nie wpływa to w żaden sposób na dźwięk)

Ta karta jest u mnie jedyną wykrywaną przez system. Integra wyłączona w biosie już dawno i teoretycznie ten system nie powinien nawet o niej wiedzieć.

Spotkał się ktoś z tym?
Metyl84
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: Metyl84 »

Ja rowniez prosze o odświeżenie temaciku ponieważ mam takie same problemy jak kolega z postu wyżej. Z góry dziękuje za pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
alfa
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 6.06

Post autor: alfa »

Sprawa jest bardzo prosta... Wystarczy zaznaczyć opcję "Enable Software Mixer" w zakładce "Audio".
Awatar użytkownika
Fenix
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Fenix »

alfa pisze:Sprawa jest bardzo prosta... Wystarczy zaznaczyć opcję "Enable Software Mixer" w zakładce "Audio".
No i podziałało :clap:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”