Jak zainstalować Global 3g (moj internet gprs)

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
glizda91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME

Jak zainstalować Global 3g (moj internet gprs)

Post autor: glizda91 »

Witam jestem początkującym użytkownikiem i jestem ciemny .
Już od jakiegoś czasu próbuje zainstalować jakąkolwiek aplikacje pod ubuntu (7.10 moja wersja)
Mianowicie mam problem z instalacja global 3g nie wiem jak ustawić coś co sie nazywa atrybut wykonywalności (przeczytałem w pliku redame tego programu że jeżeli chce to odpalić jest niezbędny ^atrybut . ) Czy koś mógłby pomoc mi przy instalacji ??? Bez tego nic nie zrobię . Jak już się ma internet to dalej raczej powinno być z górki . Ogólnie mam problemy z instalacja jakichkolwiek programów i polecenia z samouczków nie bardzo pomagają sudo apt-get install itp . :( :( :(
Awatar użytkownika
rryk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Odp: Jak zainstalować Global 3g (moj internet gprs)

Post autor: rryk »

po pierwssze
Temat powinien zostać przeniesiony do TEGO działu
Poproś o to administratora
po drugie podaj trochę szczegółów np program którego będziesz używał do obsługi modemu a najlepiej zarzuć linka
Awatar użytkownika
Biotrek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: Biotrek »

Program to pikuś, jaka sieć i jaki modem :)
No, ale może się obejdzie jak global zadziała.

Ściągnąłem to cudo ze strony → http://www.global3g.strony.pl/
Rozpakowałem pliczek i po wejściu do folderu nie musiałem nawet nic grzebać tylko dwuklik na global3g i odpalił aż miło :)
Jeśli ci nie zadziała w owy sposób to dodatkowo we właściwościach pliku ustaw w zakładce uprawnienia "Zezwolenie na wykonywanie pliku jako programu".
"Demokracja to rządy hien nad osłami" - Arystoteles
Awatar użytkownika
Rocky_Balboa
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Rocky_Balboa »

Przeniosłem. glizda91 Podaj więcej szczegółów jak Cię koledzy proszą.
"But it ain't about how hard you hit, it is about how hard you can get hit and keep moving forward"
Ucz się angielskiego i pomagaj głodnym! |Na progu nieznanego.
Dariusz2000
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Dariusz2000 »

Jestem autorem wspomnianego tu programu Global 3G Uruchomienie jego jest bardzo proste. Masz to napisane w dołączonej instrukcji:

Paczkę, archiwum tar.gz rozpakowujemy np. w menadżerze plików klikając na nią prawym przyciskiem myszy i wybierając z pojawiającego się menu Rozpakuj (extract).

Na niektórych komputerach trzeba włączyć atrybut wykonywalności dla pliku programu. W menadżerze plików klikamy prawym przyciskiem myszy na ikonie programu i wybieramy z pojawiającego się menu: "Właściwości", potem "Prawa dostępu" i włączamy "Wykonywalny"
Po rozpakowaniu wystarczy zajrzeć do powstałego katalogu i kliknąć na plik global3g

Jakbyś miał problemy z uruchomieniem nietypowego modemu, to wyślij mi email. Mój adres pocztowy jest na stronie programu http://www.global3g.strony.pl
glizda91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wiem . Tylko nie wiem gdzie ustawić te prawa dostępu , ponieważ mam nie pełną polską wersje tylko po części po angielsku otrzymałem ją z https://shipit.ubuntu.com/ i trochę sie przez to gubię .:( Dodam że pełna polska wersja dołanczana do czasopism next , kompuer świat itp nie chce mi sie odpalić botuje się ale ma jakieś błędy . Bez internetu nie ruszę dalej :(
Awatar użytkownika
Rocky_Balboa
Przyjaciel
Przyjaciel

W terminalu również możesz ustawić atrybut wykonywalny. Oczywiście znajdujesz się w katalogu z plikiem, który chcesz zmodyfikować.

Kod: Zaznacz cały

chmod +x nazwa_pliku
P.S O tym jak spolszczyć całkowicie ubuntu jest na forum. Szukaj.

słowo kluczowe : spolszczenie
"But it ain't about how hard you hit, it is about how hard you can get hit and keep moving forward"
glizda91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Biotrek pisze:Program to pikuś, jaka sieć i jaki modem :)
No, ale może się obejdzie jak global zadziała.

Ściągnąłem to cudo ze strony → http://www.global3g.strony.pl/
Rozpakowałem pliczek i po wejściu do folderu nie musiałem nawet nic grzebać tylko dwuklik na global3g i odpalił aż miło :)
Jeśli ci nie zadziała w owy sposób to dodatkowo we właściwościach pliku ustaw w zakładce uprawnienia "Zezwolenie na wykonywanie pliku jako programu".
No właśnie 2klikiem nie działa .

EDIT:
dzięki PC Master sprawdzę tą metodą , Do spolszczenia też potrzeba niestety neta bez niego nie ruszę .

Ps . Ale można tak żeby obyło się bez terminala ??
Musiałby chyba mi to wytłumaczyć ktoś kto też ma wersje nie do końca PL

EDIT:
pc_master pisze:W terminalu również możesz ustawić atrybut wykonywalny. Oczywiście znajdujesz się w katalogu z plikiem, który chcesz zmodyfikować.

chmod +x nazwa_pliku
P.S O tym jak spolszczyć całkowicie ubuntu jest na forum. Szukaj.

słowo kluczowe : spolszczenie
wyskakuje mi coś takego : chmod : cannot access global3g' : No such file or directory

:(

EDIT:
Mam Orange Free Techlab ED77 modem.
Awatar użytkownika
Rocky_Balboa
Przyjaciel
Przyjaciel

No such file or directory
To jasno pokazuje, że nie jesteś w katalogu z tym plikiem, a gdzie go wypakowałeś?
glizda91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Na partycje dyskową (D) , ubuntu odpalam z live cd ( w pliku redame pisało że i w taki sposób powinno chodzić ) Skopiować to tymczasowo do home folder w ubuntu lub coś w tym stylu ?? Próbowałem jeszcze przez kubuntu ale tamten to nawet z live cd mi dysku nie czyta ;/ .
sebal
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86

Post autor: sebal »

Hmm.. nie masz neta , to zapisz sobie global3G na windowsie np: na pulpicie, następnie włącz ubuntu ewentualnie odpal livecd . Wchodzisz w miejsca , komputer ,dysk z windą...pulpit . Przenieś global3G na pulpit ubuntu , paczkę należy rozpakować [prawy myszy na ikonce ,czwarta pozycja od dołu(extract)] mamy juz rozpakowany program .Wchodzimy do folderu z programem , tam mamy dwie pozycje global3G i readme.txt .Prawym myszy na global3G ostatnia pozycja na liście ,przechodzisz do środkowej zakładki tam jest tylko jedno pole do "zaptaszkowania" zaznaczasz ,zamykasz.Masz już uprawnienia do wykonywania programu:) .teraz klikasz na global3G otwiera sie program wchodzisz w ustawienia ,konfiguracja i ustawiasz jak trzeba ,twój modem jest na liście więc nie powinno być problemów. Już prościej nie umiem:P nawet jak będziesz mieć po szwedzku to powinno się udać.
pozdrawiam
glizda91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Rozpakować akurat umiem.I po zaznaczeniu tych ptaszków jakiś nadal nie działa . Jakby ktoś pokazał na screenie jak i gdzie sie znajduje dokładnie (bo możliwe że nie to pozaznaczałem) to zrobić byłbym bardzo wydzięczny . Klikam na tą ikonę global 3g i nic sie nie dzieje , nawet jak biorę prawym i open nic nie reaguje . Mam tam jeszcze jakąś opcję uruchom za pomocą programu i coś związane z rootem w zakładkach . Screeny bardzo by pomogły bo dużo wyjaśniają :(
sebal
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86

Post autor: sebal »

Ja wymiękam , sesji zdjęciowej sie nie podejme :) a tak serio to jest tylko jeden "ptaszek" w kwadraciku do zaznaczenia i masz prawa do wykonania .TYLKO JEDEN
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rocky_Balboa
Przyjaciel
Przyjaciel

Zobacz klikasz właściwości pliku i zaznaczasz tak jak na obrazku.

Obrazek
glizda91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki wielkie Piwo ci sie należy tylko że nie mam dostępu do tego pola jest zaznaczone na szaro .
Awatar użytkownika
Biotrek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Biotrek »

Po kolei w konsoli

wget http://www.global3g.strony.pl/global3g-1.0-beta2-r13.tar.gz

tar xvf global3g-1.0-beta2-r13.tar.gz

cd global3g-1.0-beta2-r13

sudo chmod 755 global3g
Teraz masz prawa do wykonywania tegoż pliku jako programu, także spokojnie powinno odpalić.
Prościej nie potrafię ;)
"Demokracja to rządy hien nad osłami" - Arystoteles
glizda91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ta opcje jak na screenie mam zaznaczoną(tego ptaszka) tylko że ona jest na szaro i dalej u samego dołu pisze " You are not the owner , so you can't change these permissions." - Co to oznacza ?
Spróbuje przez tą konsole chociaż mi sie zdaje że trzeba tu czegoś więcej niż tego co tu opisaliście .
Dariusz2000
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Może problem jest w tym, że trzymasz ten plik na partycji Windows, gdzie nie masz dostępu do normalnej zmiany uprawnień. Skopiuj go do swojego linuksowego katalogu domowego. Wtedy będziesz mógł zmieniać uprawnienia.

Jak i to nie pomoże, to uruchom w konsoli
sudo nautilus
i wtedy jako administrator będziesz mógł zmienić prawa dostępu do plików.

Tylko nie uruchamiaj w tym nowym Nautilusie programu. Bo włączy się on wtedy z uprawnieniami administratora, co nie jest potrzebne. Program uruchamiaj ze zwykłego Nautilusa, a nie tego "sudo nautilus"
glizda91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Mam już uprawnienia wszystko po zaznaczane jak trzeba klikam 2 razy i nie reaguje tak jakby w ogóle " mysz nie działała " nie reaguje , nic sie nie dzieje . ;/ . Później dam screen jak to wyglada tymczasem spróbuje przez nautilus .

EDIT:
Obrazek

?

EDIT:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c68 ... 72efc.html

EDIT:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e52 ... 3ca8b.html

EDIT:
przez nautilusa nie działa . Już powoli tracę cierpliwość do tego ubuntu ;/
Dariusz2000
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Uruchomiłem tak jak ty LiveCD Ubuntu 8.04. Ściągnąłem ze strony tą samą wersję programu i rozpakowałem paczkę tar.gz klikając w Nautilusie prawym przyciskiem myszy i wybierając Rozpakuj (extract). Potem w Nautilusie kilknąłem rozpakowany plik programu i uruchomił się on bez problemu (wyświetlił swoje główne okno).

W okienku właściwości pliku-uprawnienia (properties-permissions) miałem to samo co ty z wyjątkiem pozycji Group: ty masz "admin" ja miałem "ubuntu".

Wydaje mi się, że masz ten program ściągnięty na partycję Windows. Prawdopodobnie tam go rozpakowałeś i potem kopiujesz takie rozpakowane archiwum na partycję linuksową. Proponuję zrobić inaczej:
Kopiuj całe archiwum .taz.gz i rozpakowuj je dopiero na partycji linuksowej i na niej uruchamiaj program
Bo jak kopiujesz rozpakowany plik binarny programu między różnymi systemami plików, różnymi rodzajami napędów, to na niektórych linuksach mogą się zmieniać uprawnienia do wykonywania, czy właściciel plików.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”