Wyłączanie się sieci bezprzewodowej przy starcie systemu

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
REXus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Wyłączanie się sieci bezprzewodowej przy starcie systemu

Post autor: REXus »

Posiadam notebooka ASUS F5RL i ostatnio zdecydowałem się na nim zainstalować Kubuntu.

Wszystko działa dobrze, nawet sieć bezprzewodowa, która podobno miała nie działać (co prawda przez ndiswrapper, ale nie mogę narzekać). Jest tylko jeden problem - podczas startu systemu sieć bezprzewodowa się wyłącza - gaśnie kontrolka od WiFi i nie można się połączyć.

Kontrolka gaśnie dokładnie w momencie uruchomienia się Xów - od momentu rozpoczęcia ładowania się systemu. Bluetooth "pali się" cały czas i można z niego korzystać zaraz po uruchomieniu systemu.

Aby korzystać z sieci, muszę wyłączyć sieć na obudowie notebooka (wraz z Bluetoothem), a następnie ją włączyć (włącza się WiFi oraz Bluetooth) - system po chwili wykrywa sieci bezprzewodowe i można się łączyć.

Czy ktoś zna jakieś w miarę sensowne rozwiązanie problemu i chciałby się podzielić? Zaznaczam tylko, że propozycje typu "zrezygnuj z ndiswrapper na rzecz madwifi i może zadziała" mnie nie satysfakcjonują...
pepemelone
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Odp: Wyłączanie się sieci bezprzewodowej przy starcie systemu

Post autor: pepemelone »

Zobacz może najpierw do:
/var/log/{syslog.messages,kern}

regards,
Awatar użytkownika
REXus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Patrzę i widzę...

Kod: Zaznacz cały

Jun  5 17:47:50 ubuntu NetworkManager: <info>  wlan0: Device is fully-supported using driver 'ndiswrapper'. 
Jun  5 17:47:50 ubuntu NetworkManager: <info>  wlan0: driver does not support SSID scans (scan_capa 0x00). 
Jun  5 17:47:50 ubuntu NetworkManager: <info>  nm_device_init(): waiting for device's worker thread to start 
Jun  5 17:47:50 ubuntu NetworkManager: <info>  nm_device_init(): device's worker thread started, continuing. 
Jun  5 17:47:50 ubuntu NetworkManager: <info>  Now managing wireless (802.11) device 'wlan0'. 
Jun  5 17:47:50 ubuntu NetworkManager: <info>  Deactivating device wlan0. 
Jun  5 17:47:50 ubuntu NetworkManager: <WARN>  nm_device_802_11_wireless_set_essid(): error setting ESSID to '' for device wlan0: Invalid argument 
... i nic mi to nie mówi. I co to ma do tego, że trzeba sprzętowo wyłączyć i włączyć sieciówkę, by zadziałała.
... jest w prawie każdym większym mieście kawiarnia o nazwie artystycznej,
to centrum spotkań środowisk twórczych, miejscowej bohemy alkoholicznej...
bgerlich
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: bgerlich »

Twoja karta wi-fi jest oparta na chipie z serii AR5007. Działa na najnowszych sterownikach Mad wifi - nie musisz stosować ndiswrappera.

kopiuj/ wklej do terminala to:

sudo apt-get install build-essential && /
wget 'http://snapshots.madwifi.org/special/madwifi-nr-r3366+ar5007.tar.gz' && /
tar zxvf madwifi-nr-r3366+ar5007.tar.gz && /
cd madwifi-nr-r3366+ar5007 && /
make clean && /
make && /
sudo make install && /
sudo apt-get remove ndiswrapper && /
sudo modprobe ath_pci
Awatar użytkownika
REXus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Po pierwsze - jaką mam gwarancję, że to cokolwiek zmieni. Przecież karta działa dobrze, a jedynie coś ją wyłącza przy starcie systemu.

Po drugie...
REXus pisze:Zaznaczam tylko, że propozycje typu "zrezygnuj z ndiswrapper na rzecz madwifi i może zadziała" mnie nie satysfakcjonują...
I po trzecie - nie po to mam Debiana, żeby kompilować sobie jakieś sterowniki niewiadomej stabilności - chyba nie jest to przypadek, że nie ma ich w repozytoriach?
bgerlich
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Wielokrotnie i na różnch modelach działały te sterowniki, uruchamiane dokładnie tym sposobem. Jeśli nie zadziałają, po prostu uruchamiasz NDISwrappera i po sprawie. Istnieje nawet możliwość prostego odinstalowania tych modułów komendą "sudo make uninstall" wykonaną w katalogu z kodem źródłowym.

Nie mam pojęcia dlaczego nie ma nowych madwifi w Ubuntu hardy. Możliwe, że chodzi o to, że działały one do niedawna tylko na architekturze x86. Od niedawna, dzięki zmianom/przepisaniu HAL sterowników Madwifi działać one będą również na AR5007EG na wszystkich architekturach, ale puki co nowy HAL nie został zintergowany do głównej gałęzi.

Inną sprawą jest, że z powodu regulacji FCC, HAL Madwifi jest używany tylko i wyłącznie w binarnej formie, chodzi o to, żeby nadajniki radiowe mogły być używane do nadawania tylko na wyznaczonych częstotliwościach. Właśnie dlatego, choć praktycznie rzecz biorąc driver jest otwarty, a osoba która pisze HAL jest członkiem FreeBSD Foundation, drivery pokazują się w Ubuntu jako zamknięte.

Z drugiej strony masz NDISwrappera otwartą aplikację, która wykorzystuje fakt, że drivery pod windowsa są napisane z zastosowaniem API opracowanego przez Microsoft do obsługi takowych. NDISwrapper to jest taki Wine dla sterowników, które dalej są kilkumegabajtową kupą kodu binarnego, pisaną przez niewiadomokogoniewiadomogdzie.

Sterowniki Madwifi są cały czas utrzymywane, mają większe możliwości, są stabilniesze. Mało prawdopodobne jest, że Ndiswrapper osiągnie poziom stabilności Madwifi.

Twoje kompilowanie sterowników będzie się sprowadzało do kopiuj, wklej - wcale nie takie trudne, prawda ?
Awatar użytkownika
REXus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Wszytko fajnie, tylko co to wnosi do problemu. Wiem jak się kompiluje oprogramowanie, z Linuxem mam do czynienia od dość dawna (chociaż, fakt faktem, dopiero teraz na desktopie - wcześniej tylko na serwerze). Wiem, czym się różni ndiswrapper od normalnego sterownika (w tym madwifi).

Z tymi oficjalnymi sterownikami panikujesz - całość zajmuje kilka kilobajtów, i jakoś nie mam zastrzeżeń to ich producenta. Nie są otwarte, ale to mi nie przeszkadza - używam wiele zamkniętych aplikacji i często cenię je bardziej, niż otwarte odpowieniki. A madwifi - fajnie, że mają duże możliwości i że są stabilne. Ale to trochę strzelanie z armaty do much - wszystko, czego chcę, to połączyć się z hotspotem w domu i na uczelni. Notebook nie będzie służył jako AP, wardrivingu (w tej wersji wychodzącej poza samą definicję) nie mam zamiaru uskuteczniać - więc pytam ja się, po co zmieniać ndiswrapper na madwifi, skoro ndiswrapper działa?

I powtórzę jeszcze raz: wszystko, czego mi potrzeba, to rozwiązanie problemu, polegającego na wyłączaniu karty bezprzewodowej podczas startu systemu. Nic więcej. A przekonywanie mnie do otwartych sterowników ma mniej więcej taki sens, jak usilne próby nawrócenia mnie z Opery na Firefoxa. Jak będę chciał zmienić sterownik to poproszę o radę odnośnie zmiany sterownika.
bgerlich
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Chodzi mi o to, że łatwym sposobem być może pozbędziesz się problemu, inne sposoby są bardziej pracochłonne/skomplikowane.

Mój poprzedni post odniósł się do twojej wypowiedzi a propos stabilności sterowników pisanych pod system versus wrapper.

Jeśli chodzi o rozwiązanie Twojego problemu nie zmieniając sterowników: Może to być problem wynikający z niewłaściwej kolejności wczytywania modułów, spróbuj władować Ndiswrappera do pamięci ręcznie po uruchomieniu systemu. Jeśli to nie pomoże, możesz spróbować załadować, również ręcznie, powiązane moduły. Jeśli to nie zadziała pozostaje albo próbowanie na ślepo kolejnych sterowników w tym wypadku może pomóc Ci lista z
http://ndiswrapper.sourceforge.net/joom ... 3/id,list/

Po co zmieniać ndiswrapper na madwifi? Odpowiedź chyba jest jasna, w Twoim przypadku:
REXus pisze:Jest tylko jeden problem - podczas startu systemu sieć bezprzewodowa się wyłącza - gaśnie kontrolka od WiFi i nie można się połączyć.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
REXus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Jest jeszcze jedna sprawa, dla której nie zdecyduję się kombinować z innymi sterownikami. Bez względu na obecność ndiswrappera w systemie czy też innych sterowników, które Ubuntu próbowało dopasować do tej karty, a także totalny brak sterowników - za każdym razem dzieje się to samo. Sprzęt po prostu "fizycznie" wyłącza kartę, i dopóki jej ręcznie nie wyłączę i włącze nie ma szans na nawiązanie połączenia bezprzewodowego.

Potem zaś, choćbym nie wiem co robił programowo, kontrolka WiFi pali się cały czas. Bez sterownika też ją zapalę.
delcadro
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: delcadro »

Sprzęt po prostu "fizycznie" wyłącza kartę
a w międzyczasie nie włączasz windowsa ??
Gdzieś na forum widziałem wątek z rozwiązaniem tego problemu. Chodziło o to, że windows "gasił" karte wifi przed uruchomieniem Linuksa.
::::::::::: Delcadro::::::::::::
Awatar użytkownika
REXus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Hmm...

Linux leży na partycji NTFS, w jednym pliku, który Ubuntu tworzy przy instalacji wewnątrz Windows. Teoretycznie włącza się po drodze boot-manager Windowsa... ale czy on cokolwiek zmienia?

Inna sprawa, że problem występuje także na Live CD, no i karta "gaśnie" dopiero pod koniec procesu ładowania się systemu.
delcadro
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: delcadro »

Szukałeś tego rozwiązania o ktorym mówiłem? Sorrki , że nie poszukam za Ciebie ale mam w sobie za dużo promilii....rano po pracy może coś znajde. Z tego co pamiętam w windowsie należało włączyć lub wyłączyć jakąś opcję związaną z kartą sieciową (w sterowniku) zarządzającą jej energią.
::::::::::: Delcadro::::::::::::
Awatar użytkownika
iscariot
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: iscariot »

bgerlich pisze:Twoja karta wi-fi jest oparta na chipie z serii AR5007. Działa na najnowszych sterownikach Mad wifi - nie musisz stosować ndiswrappera.

kopiuj/ wklej do terminala to:

sudo apt-get install build-essential && /
wget 'http://snapshots.madwifi.org/special/madwifi-nr-r3366+ar5007.tar.gz' && /
tar zxvf madwifi-nr-r3366+ar5007.tar.gz && /
cd madwifi-nr-r3366+ar5007 && /
make clean && /
make && /
sudo make install && /
sudo apt-get remove ndiswrapper && /
sudo modprobe ath_pci
Witam, ja to wkleiłem do terminala i nie działa. Mam problem, bo ubuntu niby karte widzi ale nie inicjuje jej. Znaczy się, ze jak ja wylistuję komendą lsusb wychodzi coś takiego:

Bus 006 Device 005: ID 174f:6a31  
Bus 006 Device 004: ID 0bda:0116 Realtek Semiconductor Corp. 
Bus 006 Device 001: ID 0000:0000  
Bus 005 Device 001: ID 0000:0000  
Bus 004 Device 001: ID 0000:0000  
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000  
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000  
Bus 001 Device 006: ID 0b05:1712 ASUSTek Computer, Inc. 
Bus 001 Device 004: ID 046d:c019 Logitech, Inc. 
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000  

Wydaje mi się ze ten asus to wlasnie karta wifi. Ale moze się mylę.
BARDZO proszę o jakiś przystępne wyjaśnienie jak zmusić kartę wifi do działania, bo ja jestem nie dość że zielony z linuxa to jeszcze wszystko co w necie znalazłem na ten temat nie pomogło. POMOCY! :cry::cry::cry:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”