Jak zainstalować Global 3g (moj internet gprs)

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
glizda91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Jak zainstalować Global 3g (moj internet gprs)

Post autor: glizda91 »

Niestety chyba nie w tym tkwi problem . Przydała by mi sie wersja w pełni pl . Wypaliłem sobie wczoraj całkowicie spolszczoną wersje ale dalej nie chodzi (obraz był dołaczony do gazety komputerowej next) Płyta sie bootuje załancza się ale w pewnym momencie wyskakuje bład . Mogłby mi ktoś pomoc zdobyć w pełni spolszczoną wersje (ale nie przez aukcje internetowe ani przez samodzielne ściągniecie z internetu(mam limit 500mb ;/ rok by sie siciagało ) ??
davechmiel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Architektura: x86

Post autor: davechmiel »

Ja również dopiero co zainstalowałem Ubuntu 8.04, wersja polsko-angielska z oficjalnej stronki. Ubuntu jest zainstalowane obok Windowsa, na innej partycji. Po rozpakowaniu Global3g klikam 2 razy albo otwieram przez polecenie Open i nic sie nie dzieje.Jest zaznaczone zezwolenie na wykonywanie pliku jako programu. Jeżeli odznaczę to pojawia się kursor, że coś się wgrywa i tyle. Próbowałem również w terminalu polecenie chmod +x global3g i nic to nie daje. Próbowałem też z sudo,ale pyta o hasło i nie da się nic wpisać tylko enter wcisnąć.
Ale wgrałem inny program do internetu i jest tak samo: klikam 2 razy i nie się nie dzieje. Spróbowałem 3 program jakiś Vodafone i sie coś uruchomiło i był komunikat o niezgodności chyba. Więc może problem leży nie w konkretnym programie tylko coś w ubuntu trzeba ustawić żeby można uruchamiać.
Nie działają mi też kodeki, gdzieś znalazłem że same sie doinstalowują, ale jak jest połączenie z netem, można je ściągnąć pod winem i dograć? Jeśli tak to proszę o link.
glizda91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: glizda91 »

JA za bardzo się nie znam ale to samo dokładnie miałem tylko że na wersji 7.10 a na 8.04 otrzymanej paczką z ship ubuntu działa normalnie . Nie wiem co to jest ale pewnie masz to samo co ja miałem ( do tej pory nie wiem co to jest ) Po ustawieniu atrybutu wykonywalności nawet nie działa . Może na innej wersji albo wersji z innego źródła by działało normalnie jak mi . Ps ale lepiej niech w tej sprawie wypowiedzą sie eksperci a ich jest tu pełno :)
Dariusz2000
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Dariusz2000 »

davechmiel może masz wersję 64-bitową systemu? Na takich Linuksach program nie był testowany. Na razie koncentruję się tylko na wersjach 32-bitowych. (Program działa na kilkunastu różnych dystrybucjach)

Najlepiej wykonaj testy programu na LiveCD (bez instalacji na dysk twardy) i potem jak zadziała, to ustalaj co masz nietypowego włączone w Ubuntu zainstalowanym na dysku twardym. LiveCD to standardowy, czysty system.
davechmiel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Architektura: x86

Post autor: davechmiel »

Mam 64-bitową wersję systemu.
Ale mam też server a nie desktop edition.
Ściągam już wersję desktop i na niej spróbuję jeszcze.
Na livecd też nie próbowałem. W tym tygodniu nie mam czasu ale jak coś zrobie to dam znac o efektach, bo nie jest to raczej odosobniony problem.
Dariusz2000
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Dariusz2000 »

davechmiel, napiszę w kilku dodatkowych miejscach na stronie www i w instrukcji programu, że aktualna wersja nie działa na 64-bitach i należy użyć dystrybucji 32-bitowej i "problem" zniknie. Jak znajdę więcej czasu, to stworzę wersję 64-bitową.

Jakby po uruchomieniu były problemy z modemem, to napisz do mnie email (jest na stronie programu), bo mam dodatkowe odmiany testowe programu, obsługujące różnorodne modemy (niedostępne jeszcze na stronie).

glizda91 też nie ma już problemu z uruchomieniem programu. Napisał do mnie email, że program już się uruchamia (prawdopodobnie zainstalował sobie od nowa Ubuntu). Ja przed reinstalacją polecam wcześniej testy na LiveCD.
gin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Kontakt:

Post autor: gin »

Hej próbowałem odpalić internet z tego programu niedziela wypróbowałem wszystkie mozliwosci dodam tylko ze używam modemu 3g w Irlandii
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”