Jak zainstalować Global 3g (moj internet gprs)
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Jak zainstalować Global 3g (moj internet gprs)
Niestety chyba nie w tym tkwi problem . Przydała by mi sie wersja w pełni pl . Wypaliłem sobie wczoraj całkowicie spolszczoną wersje ale dalej nie chodzi (obraz był dołaczony do gazety komputerowej next) Płyta sie bootuje załancza się ale w pewnym momencie wyskakuje bład . Mogłby mi ktoś pomoc zdobyć w pełni spolszczoną wersje (ale nie przez aukcje internetowe ani przez samodzielne ściągniecie z internetu(mam limit 500mb ;/ rok by sie siciagało ) ??
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Architektura: x86
Ja również dopiero co zainstalowałem Ubuntu 8.04, wersja polsko-angielska z oficjalnej stronki. Ubuntu jest zainstalowane obok Windowsa, na innej partycji. Po rozpakowaniu Global3g klikam 2 razy albo otwieram przez polecenie Open i nic sie nie dzieje.Jest zaznaczone zezwolenie na wykonywanie pliku jako programu. Jeżeli odznaczę to pojawia się kursor, że coś się wgrywa i tyle. Próbowałem również w terminalu polecenie chmod +x global3g i nic to nie daje. Próbowałem też z sudo,ale pyta o hasło i nie da się nic wpisać tylko enter wcisnąć.
Ale wgrałem inny program do internetu i jest tak samo: klikam 2 razy i nie się nie dzieje. Spróbowałem 3 program jakiś Vodafone i sie coś uruchomiło i był komunikat o niezgodności chyba. Więc może problem leży nie w konkretnym programie tylko coś w ubuntu trzeba ustawić żeby można uruchamiać.
Nie działają mi też kodeki, gdzieś znalazłem że same sie doinstalowują, ale jak jest połączenie z netem, można je ściągnąć pod winem i dograć? Jeśli tak to proszę o link.
Ale wgrałem inny program do internetu i jest tak samo: klikam 2 razy i nie się nie dzieje. Spróbowałem 3 program jakiś Vodafone i sie coś uruchomiło i był komunikat o niezgodności chyba. Więc może problem leży nie w konkretnym programie tylko coś w ubuntu trzeba ustawić żeby można uruchamiać.
Nie działają mi też kodeki, gdzieś znalazłem że same sie doinstalowują, ale jak jest połączenie z netem, można je ściągnąć pod winem i dograć? Jeśli tak to proszę o link.
-
- Piegowaty Guziec
JA za bardzo się nie znam ale to samo dokładnie miałem tylko że na wersji 7.10 a na 8.04 otrzymanej paczką z ship ubuntu działa normalnie . Nie wiem co to jest ale pewnie masz to samo co ja miałem ( do tej pory nie wiem co to jest ) Po ustawieniu atrybutu wykonywalności nawet nie działa . Może na innej wersji albo wersji z innego źródła by działało normalnie jak mi . Ps ale lepiej niech w tej sprawie wypowiedzą sie eksperci a ich jest tu pełno 

-
- Sędziwy Jeż
davechmiel może masz wersję 64-bitową systemu? Na takich Linuksach program nie był testowany. Na razie koncentruję się tylko na wersjach 32-bitowych. (Program działa na kilkunastu różnych dystrybucjach)
Najlepiej wykonaj testy programu na LiveCD (bez instalacji na dysk twardy) i potem jak zadziała, to ustalaj co masz nietypowego włączone w Ubuntu zainstalowanym na dysku twardym. LiveCD to standardowy, czysty system.
Najlepiej wykonaj testy programu na LiveCD (bez instalacji na dysk twardy) i potem jak zadziała, to ustalaj co masz nietypowego włączone w Ubuntu zainstalowanym na dysku twardym. LiveCD to standardowy, czysty system.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Architektura: x86
Mam 64-bitową wersję systemu.
Ale mam też server a nie desktop edition.
Ściągam już wersję desktop i na niej spróbuję jeszcze.
Na livecd też nie próbowałem. W tym tygodniu nie mam czasu ale jak coś zrobie to dam znac o efektach, bo nie jest to raczej odosobniony problem.
Ale mam też server a nie desktop edition.
Ściągam już wersję desktop i na niej spróbuję jeszcze.
Na livecd też nie próbowałem. W tym tygodniu nie mam czasu ale jak coś zrobie to dam znac o efektach, bo nie jest to raczej odosobniony problem.
-
- Sędziwy Jeż
davechmiel, napiszę w kilku dodatkowych miejscach na stronie www i w instrukcji programu, że aktualna wersja nie działa na 64-bitach i należy użyć dystrybucji 32-bitowej i "problem" zniknie. Jak znajdę więcej czasu, to stworzę wersję 64-bitową.
Jakby po uruchomieniu były problemy z modemem, to napisz do mnie email (jest na stronie programu), bo mam dodatkowe odmiany testowe programu, obsługujące różnorodne modemy (niedostępne jeszcze na stronie).
glizda91 też nie ma już problemu z uruchomieniem programu. Napisał do mnie email, że program już się uruchamia (prawdopodobnie zainstalował sobie od nowa Ubuntu). Ja przed reinstalacją polecam wcześniej testy na LiveCD.
Jakby po uruchomieniu były problemy z modemem, to napisz do mnie email (jest na stronie programu), bo mam dodatkowe odmiany testowe programu, obsługujące różnorodne modemy (niedostępne jeszcze na stronie).
glizda91 też nie ma już problemu z uruchomieniem programu. Napisał do mnie email, że program już się uruchamia (prawdopodobnie zainstalował sobie od nowa Ubuntu). Ja przed reinstalacją polecam wcześniej testy na LiveCD.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Kontakt:
Hej próbowałem odpalić internet z tego programu niedziela wypróbowałem wszystkie mozliwosci dodam tylko ze używam modemu 3g w Irlandii