Wydajnosc Radeona 9600 pod linuksem

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Pietrro
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Wydajnosc Radeona 9600 pod linuksem

Post autor: Pietrro »

Witam, ostatnio dalem kumplowi radeona 9600 pro. wczesniej mial gf 5200. radeon 9600 pro jest karta 2x lepsza praktycznie od 5200 (5200 ma 64bit szyne 128 mb pamieci a radek 9600 pro 128 bit szyna i 256 mb pamieci) I wyszlo na to ze w fglrx ma z 2200fps tylko na gf mial kolo 3000, z tego co czytalem niektorzy na tej karcie maja z 4000fps ale to nadal nijak sie ma do karty 2x lepszej. Czy na linuksie sa az tak koszmarne sterki amd? z tego co mowil uzywal i otwartych i zamknietych sterkow. moze ktos ma jakas sugestie czy poprostu kolega musi przebolec ze na linie karta traci z 50% procent wydajnosci tego co powinno byc na windowsie.

Zalaczam przykladowy test roznicy wydajnosci gf5200 w stosunku do radka 9600

http://www.tomshardware.pl/graphic/2003 ... ament_2003
suawek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Wydajnosc Radeona 9600 pod linuksem

Post autor: suawek »

Witam

Obecnie uzywam Radka 9600 (128bit/256MB) na sterownikach zamknietych od AMD.
Nie sprawdzalem karty zadnym benchmarkiem i nie wiem czym Ty sprawdzales ilosc fps'ow, ale pod glxgears mam ok. 4000 fps, a pod fgl_glxgears nieco ponad 800 fps (znaczy ze sterowniki poprawnie zostaly zainstalowane :] ).
FIFA 2008 pod Cedega chodzi bardzo dobrze (plynnie).
Niestety, sterowniki tworzone przez AMD pod Linuksa wolaja o pomste do nieba, wiec nie chcac by doszlo do sytuacji, ze nagle mnie krew zaleje zmieniam Radka na GF 7600 GT, wierzac gleboko ze to uchroni mnie od nerwicy :D

Pozdrawiam
suawek
Awatar użytkownika
Singel
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: Singel »

Bardzo dobrze robisz.Omijajcie Radeony Głębokim łukiem.Przeszedłem krzyż Pański pod Mandrivą i Radeonem X1300 po zakupie Palita 7300GT życie stało sie piekne.Teraz mam tylko Nvidię Galaxy 8600GTS i Gigabyte 8600GTS obydwie chodzą super.Wszystkie Gf chodza super i pod Winda i pod Linuksem.
yantar
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: yantar »

glxgears ciezko jest uznac za miarodajne jesli chodzi o testy wydajnosci. W repo zdaje sie powinno byc do tego znacznie lepsze timedemo z Unreala. A czy Radeony omijac szerokim lukiem to sie okaze za pare miesiecy, sytuacja moze sie bardzo zmienic.
"Internet bez Opery to chaos"
broken
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: broken »

No niestety pod Linuxem to uzywac relatywnie mozna produktow NVidii i poczesci Intela.
Awatar użytkownika
marvin_martian
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: marvin_martian »

Posiadam Radeona 9600XT i rzeczywiście nie można powiedzieć, że karta jest wydajna na wolnych sterownikach. Ba, compiz w miarę dobrze działa, środowisko także, ale na glxgears wynik marny, bo średnio 1300.
Jak koledzy wyżej, polecam GF
derbich
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: derbich »

Witam;
Mam pytanie - czy sytuacja z kartami od AMD poprawiła się nieco? Jak dziś wyglądają sterowniki dla radeonów? Mam zamiar kupić laptopa, a że na tym rynku (GB) królują radeony to znalezienie czegoś na Nvidii jest nieco kłopotliwe.. Bardzo proszę o opinię;
pozdrawiam;
michal d.
Laptop Toshiba A500-17x:
proc - Core 2 Duo 2.13 GHz; graf. - GeForce GT 230M; pamięć - 4 GB (DDR3 SDRAM)
matryca - 16 in. TruBrite HD+ TFT;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”