Nareszcie przeprowadzka, a co za tym idzie nowa forma dostępu do internetiu - niestety sprawiająca problemy. Oto jak sprawa wygląda: dostep do sieci jest 'wydzwaniany' a wszystko idzie przez PPPoE. Na stronie jak i przez telefon dostać jedynie instrukcje dla Windows ;] (http://www.interserv.net.pl/faq.html) Co gorsza tam wszystko działa bez problemu, co wprowadza mnie w niemałe zażenowanie
Na początek, czy te wszystkie ustawienia dostępu są trzymane w jednym miejscu? Jeśli tak to gdzie? Bo może stare ustawienia coś tu mieszają... A teraz do rzeczy:
Ustawienie połączenia przez pppoeconf działa w porządku - choć nie zawsze za pierwszym razem zaskakuje. Co więcej, działa tylko wtedy kiedy ikonka apletu network-manager (ta w trayu) ma ustawioną 'wyłączoną sieć'. Dodatkowo, wbrew temu co teoretycznie ustawiam polaczenie nie startuje z systemem :/
Z kolei przez ustawienie połączenia w network-manager (ten z Gnoma) w ogóle nie udało mi się połączyć.
Czy ktoś mi pomoże? Chcę żeby to po prostu działało, uruchamiane z systemem, automatycznie wznawiające połączenie po zerwaniu i nie kończące połączenia bez powodu (np bezczynności)